Oameni și bostani

 

M-am jucat toată copilăria mea, la țară, cu bostani scobiți, cărora le făceam din fasole dinți de schelet. Fără să am habar că asta se chema „halloween”. M-am jucat, fără să știu de halloween, și când am crescut mare și scobeam dovlecii împreună cu fetele mele, făcându-ne felinare cu care să o speriem pe mama când vine de la serviciu. Nu am știut că le atrăgeam moartea, așa cum, uite, aflu astăzi de la părintele Savatie, care știe mai bine cum stă treaba cu bostanii și simbolurile. „Joaca de-a bostanii este un joc de-a moartea, măi copii, jucați-vă de-a lumina.” Nu m-am jucat de-a lumina, când eram copil, pentru că nici nu auzisem de jocul ăsta. Ce copil se joacă de-a lumina? Părintele însuși era copil atunci și pesemne se juca și el, ca toți băieții mei din cartier, de-a moartea: de-a nemții, de-a hoții și vardiștii, de-a rațele și vânătorii, cowboii și indienii. Nu a murit nimeni din asta, doar, mai târziu, unul dintre tovarășii mei de joacă a murit împușcat la revoluție, lângă Buzău, militar în termen. Dar eu cred că alți demoni l-au omorât, nu bostanii copilăriei.
Am fost și la concerte de rock când eram tânăr, apoi a trebuit să o las pe fiică-mea să meargă, ba i-am cumpărat chitară electrică și tobe, până s-a plictisit de rock și a început să cânte la pian. Astăzi e studentă la drept și are în camera ei de la cămin o cutiuță cu moaște de sfinți primite din muntele Athos. Le-a adus din țară și le-a purtat peste tot cu ea. Nu m-am gândit niciodată că fata mea ar fi putut să ardă de vie la un concert de rock sau pentru că s-a jucat cu bostanii, abia acum am aflat de la părintele Savatie că i se putea trage asta. Părintele nu are copii, dar are, așa, ca prietenii lui Iov, explicații adânci pentru moartea copiilor și definiții subtile pentru Dumnezeu. Uneori e bine să nu ai copii. Eu nu știu în ce minți aș mai fi fost acum dacă copilul meu ar fi murit ars de viu.
Multe am aflat zilele astea despre bostani, dar cel mai important lucru l-am aflat despre oameni, nu în înțelepciunea pentru morți a părintelui Savatie, ci în iubirea pentru vii a celor doi tineri, Claudiu și Adrian, care au murit în foc, după ce s-au întors acolo ca să-și salveze prietenii. Băieții aceștia nu au știut cât de periculoși sunt bostanii și muzica rock. Nu știau ei nimic despre moarte și simbolurile ei, dar ne-au învățat ceva despre viață și dragoste. Mai mult ca sigur că nu aveau în camerele lor nici cutiuțe cu moaște sfinte. Dar s-au întors în foc de două ori pentru aproapele lor. Eu nu știu dacă m-aș fi întors măcar o singură dată. Ei au împlinit cea mai mare poruncă a lui Iisus: „nu este dragoste mai mare ca atunci când cineva își pune sufletul pentru aproapele lui”. Eu nu sunt în stare să o împlinesc nici pe cea mai mică. Nu s-or fi jucat ei de-a lumina, dar sufletele lor curajoase s-au făcut cu totul lumină. Mă plec cu cutremur în fața jertfei lor, ca și cum ar fi intrat în foc să-mi salveze copilul. Când m-or urmări să mă arunce în foc demonii bostanilor, aș vrea să am și eu curajul și dragostea lui Claudiu și Adrian.

146 comments

 1. Dumnezeu sa ii ierte, Parinte.
  Toate gandurile si rugaciunile noastre se indreapta catre cei din spitale: medici si bolnavi…

 2. Da, Părinte, jertfa celor doi tineri e cel mai bun exemplu de dragoste pentru aproapele. Păcat că au mers până acolo încât și-au dat viața dar poate Dumnezeu a vrut să pricepem ceva din asta, noi, cei rămași încă în viață.

  În altă ordine de idei, cred că orice copil care a trăit la țară, inclusiv cei de la oraș dar cu bunici la țară, sau chiar și cei de la oraș, cu toții au scobit la un moment dat un bostan. Nici eu nu am făcut excepție, asta era jucăria toamnei. Habar n-aveam de Halloween, nici că bostanul meu sculptat cu răbdare are vreo legătură cu lumea întunericului.

  Prin urmare, nici eu nu sunt de acord cu spusele părintelui Savatie. I-aș lua totuși apărarea interpretându-i spusele: cred (și sper) că s-a referit mai degrabă la fenomenul acestei „sărbători” și la promovarea ei agresivă în școlile românești; una e să scobești un bostan și alta cred că este să te îmbraci în vârcolac sau vrăjitoare, să ai o mască însângerată, etc. Cel puțin pe la noi a devenit un fel de isterie, în această perioadă te împiedici la tot pasul de oferte cu accesorii de Halloween.

  Dacă unii asociază moartea acelor zeci de tineri cu vreo pedeapsă divină sau cu o consecință demonică….n-aș spune că e o prostie dar nu e treaba noastră, nu avem de unde ști, poate fi ceva divin, ceva întunecat, poate doar prostie omenească, poate accident…

  • O noua dovada ca ignoranta si prostie este dusa la cote maxime nationale..ce sarbatoare….ce are de-a face, sint multe tari care îsi comemoreaza mortii mergînd la cimitir si sarbatorind, chiar si la noi în tara..în ce vremuri traiti, articolul exact despre asta vorbeste : nu înseamna ca daca asculti muzica nu conteaza de care si sarbatoresti Halloweenul esti un pacatos care va arde de viu..sincer pe ce lume sinteti…rusine fata de cei care au murit nevinovati datorita unui imbecil care voia sa faca bani , iar acum sînt si împroscati cu mizerie de catre ignoranti tîmpiti..RUSINE..

 3. Savatie ne-a “confirmat” ca Dumnezeu a făcut un drum de pomana printre oameni..
  Ar fi curios,daca ne-a lămurit cum sta treaba cu bostanii,cum ar “tâlcui” el moartea celor 118 de credincioși, care au ars în biserica din Costești-Arges în 1930 din pricina unei lumânări!
  Ce vorbesc eu..nimeni n-a murit.Nici cei din biserica,nici cei din club.TOȚI sunt vii.
  …mai bine tăceam..

  • nu aș vrea să judecăm repede și greșit. Părintele Savatie ne-a confirmat de multe ori, dimpotrivă, că Dumnezeu face mereu drumul Său în oameni.

   • Eram doar dezamăgit, mai ales ca la inceputuri, cum spuneți, Dumnezeu a făcut un drum al Sau în mine prin parințelul.
    Ce ma surprinde pe mine este ușurința cu care se poate propaga….ne-dragostea.. sunt uimit pur și simplu! Cu atât mai mult cu cat e vorba de un om foarte vizibil pe Facebook. Dintr-o data vad hoarde de “creștini”care dau share..la dovleci.
    Nu e clișeu,chiar sunt trist când vad ca se face atât de ușor “publicitate” în cealaltă direcție.
    Dacă ar fi fost în carne și oase un..Samaritean, în seara aia,acolo,sunt convins ca nu i-ar fi certat pe copiii ăia ca s-au jucat cu bostani..ar fi plâns cu ei,cu durerea lor,i-ar fi mângâiat pe crestete, arși asa cum erau, fără piele pe ei..si ar mai fi plâns,cum plâng și eu acum,zicandu-le ca..inca puțin și veți fi cu Mine
    Cam atât. În rest bucurie

 4. Doamne, de trei zile asteptam sa scrie cineva textul asta!

  Va multumesc din suflet!

 5. Parinte, si eu cred ca a avut altceva de transmis prin joaca asta cu bostanii… nu ce scrie acolo literalmente, ca daca te joci cu bostanul, haţ, e dracu cu ochii pe tine si mori. Cred ca a spus in alt duh decat cum cititi acum… Ce stiu eu… Dar haideti, mai cititi si in alta zi…

  • Poate că vreți să spuneți că noi ne silim să citim „în alt duh” (fiecare poate să citească și să înțeleagă cum vrea el), dar articolul părintelui citit cu ochiul omului obișnuit a ajuns, cum se spune acum, viral pe blogurile unor fanatici care mai că n-au celebrat moartea tinerilor în clubul acela și care au văzut în asta pedeapsa dreaptă a lui Dumnezeu. Părintele nu spune asta și nici eu nu spun asta și tot la un „alt duh” de lectură mă refer și eu.

   • Am ajuns aici urmarind un link al unui blogger ateu catre un parinte ortodox. Vad ca aveti o p@arohie virtuala si felul in care scrieti place multor tineri. Sincer imi pare ca Biserica de multe ori nu si-a adaptat limbajul la vremurile actuale insa ma intreb daca nu cumva si felul in care scriem influenteaza acel “duh” de lectura la care va referiti. Oricum, trebuie sa stiti mai bine, doar ati lucrat in presa si ati scris pentru public. Vad ca inca mai scrieti. Virtual ortodox as spune..

  • Si mie mi s-a parut ca parintele din Iasi nu-l prea are la inima pe parintele Savatie …de aceea a redus toata “joaca de-a bostanii ‘” la o filozofie pura a parintelui Savatie ,ci nu la pericolul in sine al Halloween-ului.Cred ca lucrul acesta sminteste si indeamna la o continua petrecere de Halloween,cum ca n-ar avea efecte asupra cui o practica …De fapt toti vedem adevarul ,dar ne place sa fim ,chipurile ,moderni ,occidentali …Sa invatam ca ,de fapt ,joaca “de-a lumina ” este joaca de care vorbeste acel parinte ,Milea …canta si danseaza in locuri luminoase ,nu in locuri intunecoase ,insalubre,caci si Lui Dumnezeu ii place veselia pura ,curata, in armonie cu intreaga faptura …Dumnezeu sa-i odihneasca !Sa ne rugam continuu pentru toti ,cu credinta puternica ,ca sa vada cat ii iubim ,ca nu-i vom uita ….sa-i pomenim toata viata cu o lumanare la altar ,cu parastase ,cu pomelnice date pentru salvarea sufletelor lor ,si vor fi ,sigur ,in lumina .Dumnezeu sa nea dea gandul cel bun !

 6. Articolele din presa abunda furibund in critici aduse patriarhului, popilor nepasatori si nesatui, celor 18000 de biserici fata de prea-putinele spitale, etc.
  Or fi avand sau nu dreptate, nu stiu, insa mi se pare nedrept si fara legatura cu subiectul.
  Citind articolul (minunat scris, de altfel, ca de aia revin cu bucurie mereu pe site) parca ma vad proiectat deodata intr-un punct diametral opus: zbuciumul traumatiza(n)t al unor tineri cautand cu orice chip exaltarea printe mantre si incantatii macabre e asimilat candid unor jocuri nevinovate cu bostani.
  Bineinteles ca dupa cele intamplate nu avem decat a ne ruga pentru cei plecati si deopotriva pentru vindecarea celor care inca lupta.
  Dar un lucru e clar: acele incantatii si mesajul transmis de genul acesta de muzica (nu la ritm ma refer, ci la versuri!!) nu poate aduce nimic bun! Iar ca si creștini nu putem tăcea, indiferent dacă acest lucru nu place publicului, sau scade popularitatea!

  • Ca să lămurim treaba cu criticile. Criticile aduse patriarhului și „popilor”, cum spuneți (evident, nici eu sunt de acord cu violența cu care sunt formulate), nu sunt la adresa credinței ortodoxe sau a Bisericii, ci la adresa lăcomiei, păcatelor și fățărniciei noastre, a preoților. Ăsta e adevărul. Tinerii care ies în stradă cu pancarte „nu vrem biserici de la stat, vrem spitale” au dreptate. Nu avem spitale, pleacă doctorii pe capete, iar treaba statului e asta, să ne dea spitale, nu biserici.
   Cu muzica – nici manelele nu ne aduc nimic bun, dar nu ia foc niciun club de manele pentru asta. M-am uitat și eu pe versurile acelei piese „the day we die” – tipice mesajului de rock, dar nimic satanist.

  • Dacă înțelegeți limba engleză, vă recomand să citiți versurile melodiilor. Veți vedea că e vorba de revoltă, nicidecum de “incantații macabre” sau “mantre”. Accesați de exemplu versurile melodiei “The day we die” aici: http://muzicasiversuri.ro/2015/goodbye-to-gravity-the-day-we-die-versuri-in-romana/
   E un indemn la rezistență, la a nu accepta să devii un obiect, un număr, pentru că în ziua în care vei ceda vei muri. Evident că e vorba de moarte spirituală.
   Faceți un efort să înțelegeți mesajul acestui gen de muzică înainte de a ridica piatra. E expresia revoltei unei generații irosite. Câți tineri sunt acum departe de țară din cauza corupției, incompetenței și lașității? Câți tineri rămași în țară se zbat să supraviețuiască, mai degrabă decât să trăiască? Câți alții nu încearcă să se refugieze într-o lume virtuală, populată de eroi, în care binele învinge totdeauna răul, ca în poveștile din copilărie?
   Și da, și eu cred că tineri precum Claudiu și Adrian ne-au dat tuturor o lecție. Mă înclin în fața curajului și sacrificiului lor.

   • Mi se pare ca in engleza insusi titlul albumului este: Mantras of war. Acum ce-o fi insemnand asta sau cat de adecvat si inofensiv este acest titlu, putem judeca fiecare.

    In orice caz, un lucru ma surprinde: cum din toata tragedia aceasta, o singura entitate a iesit semnificativ șifonată: Biserica.
    Oricat de mult ne-ar deranja, e clar ca viteza (lipsa…) de reactie a Bisericii, institutional, a lasat mult de dorit. Totusi as zice sa nu ne pripim: Domnul Hristos a fost acolo prin eroismul lui Claudiu si Adrian, dar si al celor multi si nestiuti care au intrat inca cel putin o data in club dupa vreun amic ramas in flacari. A fost acolo prin daruirea infirmierelor care au venit fara sa fie de garda sau fara sa fie platite pentru asta. Biserica a fost prezenta prin rugaciunile murmurate la sfanta Liturghie duminica dimineata in fata sutelor de altare din toata tara.

    Dar e clar ca in lumea transmisiunilor live, cine nu apare in prime-time pierde. De data asta a pierdut Biserica. Sincer, ma tem ca de alta data va invata si va fi prezenta asa cum o cere publicul, cu surle si trambite, in direct, insa noi creștinii nu stiu daca vom castiga ceva din asta pentru suflet. Se poate sa fie ratacirea de pe urma chiar mai rea decat cea dintai. Dar vom vedea.

    Pana atunci, fie fani rock, fie creștini sau protestatari, să ne dea Domnul pace si gândul cel bun unii fată de altii!

    • Ionuț,
     Nu e locul și cu atât mai puțin momentul să dezbatem genuri muzicale, interpretări, sensul figurat al cuvintelor etc. Dacă aveți curiozitatea, puteți citi aici explicațiile unui pasionat de rock și creștin practicant:
     http://c-tarziu.blogspot.ro/2010/02/rock-si-ortodoxie-supliment-la-muzica.html
     Dar nu ăsta e subiectul discuției. Nu are nicio importanță că tinerii care au murit ascultau heavy metal și erau într-un club cu o seară înainte de o sărbătoare păgână. Nu din cauza asta au murit, ci pentru că trăim într-o țară dominată de hoție, incompetență, incultură și lașitate. Și toți cei care acceptăm starea asta de lucruri avem o parte de vină, fiecare la nivelul lui.
     Restul (imaginea BOR, reacțiile unora sau ale altora pe la TV sau în mediul virtual) sunt detalii fără importanță.
     Au murit prea mulți oameni nevinovați în țara asta pentru ca noi să ne mai permitem acum să facem analiză pe text.
     Să ne rugăm lui Dumnezeu să ne dea gândul bun să facem de acum înainte ce trebuie, fiecare acolo unde ne aflăm.

     Doamne, ajută!

  • Te invit sa citesti versurile trupei Goodbye to Gravity si sa imi semnalezi si mie ”mantrele satanice” de care vorbesti. Imi rezerv opinia ca dumneavoastra nu prea stiti despre ce vorbiti. Sper sa nu mi-o luati in nume de rau , nu incerc sa fiu ofensiv dar incercati sa cititi mai departe de titlul piesei. Ignoranta e cea care naste frica , frica naste agresivitate si agresivitatea naste intoleranta, excese si tragedii.

   • Andrei, omul s-a referit la titlu: Mantras of war! Tie ce nu iti este clar de aici?
    Daca tu preferi acest gen de muzica, si toate simbolurile cu care vine la pachet, e opinia ta. Asta nu inseamna ca toti cei care nu sunt de acord cu tine sunt ignoranti. Asta apropos de intoleranta, excese etc.

    • Ioan, tu realizezi ca “mantras of war” este o metafora, nu? Si ca simplul fapt ca un artist mentioneaza ceva intr-un titlu nu inseamna ca este un adept al acelui lucru, ci chiar un acuzator al lui. Trebuie sa te gandesti la aceste lucruri, sa privesti mai profund, in esenta.
     Aceasta catastrofa a fost testul de caracter pe care foarte multi oameni cu pretentii de moralitate l-au picat, dezamagitor. Nu mi-as fi imaginat niciodata ca dupa un asemenea dezastru, victimele pot fi ponegrite intr-un asemenea mod, mai ales de catre Biserica. Iubirea fata de oameni, fata de fiinta, trebuia sa predomine acum, indiferent daca aia ar fi fost “satanisti” (desi nu erau) sau orice altceva.
     Respect pentru parintele Ioan Florin. Ma bucur ca mai exista si oameni luminosi.

     • cu observația, Cristi, că nu i-a ponegrit Biserica, ci unii din Biserică. Mai există oameni luminoși, dar nu au toți blog 🙂 .

     • Unii din Biserica, corect 🙂 As vrea sa cred ca majoritatea crestinilor sunt ca dumneavoastra.

     • Cristi, nu a ponegrit nimeni pe acei tineri care au sfarsit tragic. Una e sa exprimi o opinie/judecata de valoare asupra unui concept/titlu/gen muzical etc. si alta e sa ponegresti oameni. Daca nu poti face distinctie intre aceste doua aspecte nu merita discutia. Intr-adevar dezbaterea e in aceste zile incarcata emotional, si din respect pentru cei tragic plecati la Domnul, probabil e inca inoportună …
      Ma intristeaza faptul ca recitind articolul Parintelui si mai ales comentariile, am senzatia ca sunt pusi la zid si incriminati chiar, cei care indraznesc să exprime și o altă opinie decât cea corectă politic în această conjunctură.
      Ma bucură totuși senzatia de schimb constructiv de ganduri si trairi de pe acest minunat Blog.
      La cata stangacie asistam in ultimele zile din partea conducerii Bisericii, initiativa Parintelui e salutara.
      Multumim, Parinte!

 7. articolul e frumos..totusi eu nu am receptat la fel ca dumneavoastra articolul parintelui Savatie…mesajul pe care eu l-am perceput a fost acela ca de multe ori ne jucam cu “focul” si uneori ne ardem..si ca e bine sa nu ne jucam cu moartea si cu viata..dar nu a incriminat pe nimeni..Eu l-am inteles si din perspectiva personala..m-am jucat si eu cu “focul” ca sa nu spun cu forte oculte ..si mai tarziu ..am suportat consecintele..Pana nu te arzi, nu inveti. Asta nu inseamna ca judecam pe cei care se joaca cu focul..ci mai degrama suntem ca niste parinti iubitori care incearca sa spuna copilului: Nu pune mana in foc, ca te arzi. Gresim? Si unii si altii ne rugam pt. aceste suflete si nimeni nu judeca ce faceau ei..incercam cu totii insa sa intelegem o lectie..sa nu ne mai ardem si data viitoare.Stiti? PArintii sunt diferiti ..atitudinea lor e diferita atunci cand isi educa copiii..cu toate acestea toti parintii isi iubesc copiii..Va multumesc! Fiti binecuvantat!

  • tinerii care au murit în incendiul de la București nu mi se pare că se jucau cu „forțe oculte”. Nu era acolo un concert al vreunei secte sataniste.
   Vă mulțumesc și eu pentru mesaj.

   • Nu stiu exact cum a fost concertul din seara aceea..am vazut un clip cu unul similar din alta seara..cu cruci in care erau infipte capete de animal in flacari si furci arzand.. Uneori cand se aduna multi oameni care impreuna rostesc si emit forme gand-cuvant , energii mai joase, sa spunem, se intampla ca energia de grup sa si atraga ceea ce invoca..Asta nu inseamna ca acesti tineri erau rau intentionati..dovada este sacrificiul pe care l-au facut unii dintre ei..Dar poate ca de multe ori, buni fiind, ne “jucam” cu fortele intunecate fara sa stim ca acestea chiar exista ..fara sa fim constienti. Sunt convinsa ca nu era o secta,nici nu m-am gandit la asta. Totusi nu tb sa fii intr-o secta satanista ca sa invoci forte intunecate asa cum orice om se poate ruga si daca nu vine la biserica si Dumnezeu ii raspunde. E greu de spus de ce s-a intamplat asa..numai Dumnezeu stie..doar ca singura intrebare care ne framanta pe toti este ce putem noi invata din aceasta experienta trista..Nu putem nega nici coincidenta ei cu Hallowenul mai ales ca statisticile arata ca in aceasta zi a anului creste criminalitatea si nr. de accidente cu 30%. O noapte binecuvantata!

    • Doamna Todirica, chitaristii care au murit erau amandoi arhitecti cu experienta, unul din ei cu doctorat. Nu exact genul de oameni care sacrifica iezi in pivnita si beau sange. Vorbiti niste tampenii inficosatoare, statistici despre criminalitate inventate de siteuri romanesti platite cu bani rusesti. Si de fiecare data toata lumea o sa va zica, au ars toti copiii din Costesti in biserica, in noaptea de Inviere. Va place unora sa vanati misticism si ocult, sa vedem pucioasa peste tot, horoscoape, numerologie. A murit Hristos pe cruce (cel putin asa credem, nu?) ca sa faca o lume buna, cu mintea deschisa. Si oamenii in 2015 tot trag tare sa fie niste primitivi spirituali care cauta simboluri mistice in copaci si pete de igrasie.
     Ati vazut un clip in care niste idioti ardeau flacari. Extremisti sunt peste tot, in orice comunitati. Ce ar fi sa credem cu totii ca preotii nostri sunt DOAR 2 categorii: monstri ca la Tanacu si numaratori de bani in Mercedes? Nu, eu cred ca si aceia sunt extremisti in nisa lor. Asa cum preotul de fata pe care nu il cunosc e unul din varfurile acestei comunitati. Probabil si mai putini ca dansul decat extremisti.
     “Nu putem nega nici coincidenta ei cu Hallowenul”. Cred ca nu stiti ce inseamna cuvantul “coincidenta”. Ori e coincidenta, ori exista influente negative, nu pot fi ambele. Va rog sa va hotarati. Nehotararea dumneavoastra e dramatica si se poate numara prin numarul exagerat de puncte de suspensie pe care il folositi. Cautati-le si pe acelea, sa intelegi care le e sensul.

     • Imi pare rau ca s a inteles gresit ce am vrut sa spun..eu nu am dat vina pe acesti tineri..si nici nu i am judecat caci am pacatele mele indeajuns..Eu cred ca nimeni nu judeca pe acei oameni..cu totii am fost afectati de aceasta drama..am incercat doar sa ma intreb:ce avem noi ceilalti de invatat din aceasta experienta?Pt.a nu se mai intampla..nu judeca nimeni oamenii..ci situatia in sine..din pacate toata lumea vad ca devine furioasa si in loc sa devenim mai buni..suntem mai rai..Imi cer iertate daca nu am reusit sa mi exprim ingrijorarea altfel, spre a fi inteleasa mai bine..Uneori este mai bine sa tacem..ceea ce voi si face.

     • dar să știți că eu v-am înțeles. E bine să tăcem, dar nu acum, nu cred că acum. Acum e bine să vorbim și să ne ascultăm și la sfârșitul zilei să zicem o rugăciune cu gândul la toți.

     • Multumesc parinte! Dar daca am ajuns sa smintesc oameni si sa-i invrajbesc cand defapt intentia mea a fost sa invat o lectie..inseamna ca nu am stiut sa aduc pace in lume..si chiar daca si sabia adevarului iesa din teaca, nu sunt inca pregatita sa mi-o asum..Ma retrag ca sa ma mai “coc”..Va multumesc! P.S. Exista vreo varianta sa dispar din comentariile astea? Sa le stergeti? Imi apar intr-una pe blog..si mi-as fi dorit sa ma retrag pt. a-mi vedea de ale mele..Binecuvantari calde!

     • din care comentarii să dispăreți? și ce să șterg? poate ați dat click să primiți comentariile de aici în mod automat. Cred că tot dvs vă puteți dezactiva această opțiune. Am să mă uit și eu. Îmi pare rău.

     • Anca Todirica,va raciti gura degeaba,cum se zice din popor…Cum poti gasi asemenea scuze unei trupe care,este clar ca nu are nici o legatura cu Dumnezeu! Oare asa de orb sa fi? Imi pare atat de rau ca se ajunge aici,ca nu se vede la ce luau parte acei tineri(M am speriat ascultand cateva secunde ‘muzica’ lor) Parintele Savatie stie cel mai bine ce a vrut sa zica,el ne va explica intr o zi …
      Dumnezeu sa i ierte pe cei care au murit si sa le de a putere celor care sunt pe paturile de spital.Amin

     • Doamna Nicole, dacă ar ploua ACUM cu foc peste tot ceea ce „nu are nicio legătură cu Dumnezeu”, am fi mulți la spitalul de arși, inclusiv dintre cei care n-au ascultat niciodată rock.

    • Conform principiului din crestinism si nu numai,,Nu poti sluji la doi stapani odata!!,,..Nu poti fi si rece si cald.Este vorba despre ALEGERI PROPRII si despre CONSECINTE.Legile spirituale sunt altele.Constat prezenta Legi Cauza-Efect.Ca oameni alegem zilnic,in diverse situatii.de multe ori alegem inconstient sau manati de diverse sentimente si sau senzatii de moment!
     – O alta zicere spune sufletul omului este acolo unde ii este inima !
     Dra.Anca T. aveti dreptate,ceea ce am inteles eu din mesajul dvs. este ca in acele locuri,prin diverse practici,incovari,facute in mod repetat(chiar de multi incosntienti)se deschid niste porti nevazute,de frecventa invocarii depinde ce chemam,ce fel de duhuri vin.Unii stiu,prea putini de altfel,altii doar zic si ei cate ceva.In locurile unde in mod repetat se invoca lucruri de frecvente joase,mai ales ca sunt si multi in aceste sali,se deschid niste portaluri spre lumile de dincolo!
     Nu este ok sa invoci,ca om asa zis,,simplu,, nimic din lumile nevazute.
     Citeam in alta parte despre un domn ce vinde casa in care recunoaste ca a invocat niste,,spirite,, casa vanduta in rate cuiva care are mari probleme de cand a preluat-o.Domnul care vrea sa scape de ea,recunoaste ,,senin,, in vazul lumii si insista sa scape de ea!pe pagina respecitva se perinda oameni si nimeni nu-i spune ca ,,e sarit de pe fix,,.Acesta a facut raul cu buna stiinta ,a declansat prin actiunile sale legea cauza-efect,n-o poate stapanii si acum plaseaza rezultatele altor inconstienti ca si el.
     -Unii,putini,stiu ce fac,restul turmei merge legata la ochi,orinde.
     -Un calugar mi-a spus si raspuns succint, mai demult,la niste nemultumiri zilnice ale mele,, Cu cine aduni,cu acela cheltui ce ai adunat,, Dupa ani de zile am reazlizat ca mi-a trantit-o elegant 😀

     • “In locurile unde in mod repetat se invoca lucruri de frecvente joase,mai ales ca sunt si multi in aceste sali,se deschid niste portaluri spre lumile de dincolo!” . Da, nu poti sluji la 2 stapani. Nu poti crede si in Hristos si in acelasi timp si in ocultism/numerologie/horoscop.

    • Ce ati vazut acolo dateaza din alt an si de la concertul altei trupe, care intr-adevar promoveaza experientele de genul. Dar sa nu uitam ca orice mainstream genereaza si aberatii, indiferent de natura sa, religioasa, culturala sau politica. Asta nu inseamna ca mainstream-ul in sine e un lucru periculos. Nu, periculoasa e radicalizarea ideilor si transformarea lor in altceva. Despre asta e vorba. Rockul e un gen cu puternic mesaj social, dar avem si ramificatii care promoveaza altceva…

    • Si inca ceva… Tragedia nu a avut loc de Halloween, ci cu o seara inainte, pe 30. The Eve of All Hallows sau Halloweenul e pe 31 Octombrie 🙂

   • Da, interesant. Acum ar trebui sa definesti ce crezi ca este ocult si ce nu. Traim exact in perioade confuse si, mai ales, sub impact emotional incercam sa gasim fie scuze , fie vinovatii . Din pacate asa zis-ul ocultism a ajuns sa fie promovat ca un adevar si chiar ca si valori peste tot. Asa ca astept punctual tau de vedere la ocultism. Nu stiu ce a scris parintele Savatie , dar ce s-a intamplat acolo este o lectie pentru noi, cei ramasi aici ca fiecare gand al nostru e energie si noi alegem daca aceasta energie e lumina sau intuneric.
    Dumnezeu sa-i ierte pe cei decedati si sa-i intareasca pe cei suferinzi.

   • Se pune intrebarea: tinerii acestia erau in teandrie cu Dumnezeu in lucrarea lor de ‘demascare’ a sistemului? Daca da, ar insemna ca toti vor fi fost imbisericiti si incurajati de duhovnicii lor sa duca lupta cea buna. Putin plauzibil. Daca nu, conform legilor duhovnicesti, acolo unde nu e prezent harul, prisoseste lucrarea altcuiva, in diverse forme, unele chiar foarte rafinate; drac prost nu exista. Nici stare de neutralitate a omului. Cinste celor doi care au murit salvand vieti, nu prea au cum sa mai rateze mantuirea. Dar vorbim doar de doi potential mantuiti. Restul au fost pregatiti pentru intalnirea fulgeratoare cu Domnul? Caci se spune, in cele ce vei fi gasit, in acelea vei fi judecat. Bine, s-a contra-argumentat cu tragedia celor arsi in Biserica in anii ’30. Dar parca totusi nu e acelasi lucru sa mori in Biserica fiind (in toate sensurile) cu a muri in afara ei. Putea si poate Biserica sa faca mai mult pentru tineri? O intrebare legitima fara indoiala.

    • Da Amadeus, cand iti curge carnea de pe tine in flacari, faptul ca esti in Biserica transforma totul intr-o experienta placuta. Haide sa ne intalnim duminica la Sfanta Slujba si sa tii mana un pic in lumanare.

     • Vicus, desigur ca suferinta si moartea sunt experiente universale cutremuratoare. Faptul cineva a murit arzand in Biserica nu o experienta placuta insa are alt sens si finalitate. Nu orice suferinta e transfiguratoare per se, depinde carui sens ne deschidem prin ea. Sinaxarul Bisericii Ortodoxe e plin de martiri care au trecut prin suferinte greu de inchipuit unei mintii omenesti. Dar toate au fost purtate sub semnul unui sens absolut: Hristos. De multe ori chiar cu bucurie. Cu siguranta, dupa standardele omului, torturile lor nu au fost experiente tocmai placute. Nici Rastignirea lui Hristos nu a fost. Si nici suferinta lui Dumnezeu, secunda de secunda in fata impietririi si a ratacirilor omului nu e o bucurie celor de Sus, nici comoda constiintei omenesti, aici jos. Dar omul trage jar la oala lui si degraba isi linge franjurile din ranile pe care singur si le provoaca in timp ce ramane orb la barna din propriul ochi. Una e sa mori in Biserica, cu lumanarea in mana, cu “Hristos a inviat” pe buze si cu aceasta nadejde in inima, si alta este sa mori la un concert rock, sub un semnul unui idealism fara substanta. Una este sa mori in timp ce salvezi vieti sub flacari (asemeni celor doi tineri) si alta este sa ramai in viata pentru ca ai calcat peste cadavre din instinct de supravietuire.

   • tinerii de acolo aveau tricouri cu insemne sataniste, faceau din degete semnul diavolului, si per ansamblu clubul agazduit mai multe formatii sataniste acolo. Deci parinte, cum e? Trebuie musai sa zbier Satan ca sa-l venerezi?

    • „per ansamblu” lumea din jurul nostru e plină de tot felul de „sataniști” și Domnul încă trimite ploaie și peste buni, și peste răi. Cât despre tinerii de acolo, de ce vorbiți? Ați fost acolo, le-ați văzut tricourile la cei care au murit? De ce îi judecați atunci? Pentru că așa ați citit pe feisbuc. Dar la judecata cea dreaptă nu o să mai vorbim de pe feisbuc.

    • Domnule Grasu (fara vreo intentie de jignire), puteti sa investigati, nu e greu. Semnul pe care il vedeti uneori ca il fac roackerii la concerte (sau ma rog, fanii Parliament care asculta funk, dar ma tem sa nu ma pierdeti) a devenit popular din cauza lui Ronnie James Dio, care avea o bunica italiana, foarte catolica, foarte superstitioasa. Si cand i se parea ca cineva se uita urat (malocchio) facea semnul acela (cornuto), pentru “deochi”, ca ma gandesc ca aia stiti ce e. Si asa a devenit semnul un fel de simbol. Asa cum dumneavoastra probabil in ’89 aratati 2 degete in forma de victorie fara sa va ganditi ca poate asa arata coarnele demonilor. Sau ca in alte culturi si situatii e un semn injurios… Dar e bine totusi ca aveti acces la Internet, primul pas e facut. Ma tem sa nu fie unul gresit.

     • Excelent. Nu cred ca a auzit de RJ Dio dar poate fi fericit – azi a invatat ceva nou. Felicitari, din nou!

  • Excelent raspuns, Anca Todirica! Este exact ce simt si eu, si din pacate nu multi inteleg…😔. Doamne, lumineaza-ne pe toti cu un strop din Harul Tau!

 8. “Lumina dinăuntru e aceea care-i descoperă adevărata fiinţă. Când
  această lumină lăuntrică s-a aprins, atunci într-o clipă cunoşti că, pentru
  om, descoperirea lui Dumnezeu într-însul, este propria lui descoperire.
  Şi înspre acolo se îndreaptă aspiraţia lui: spre descoperirea sufletului
  său, adică descoperirea lui Dumnezeu în sufletul său. Omul se
  desăvârşeşte şi ajunge expresia supremă când sufletul lui se recunoaşte
  în veşnicie, – ceea ce e propria sa revelaţie.” Arsenie Boca

 9. Frumos şi… de omenie! Aşa este atitudinea unui creştin autentic, după părerea mea… şi, de fapt, a unui OM care se poate numi om… (şi nu mă refer la Halloween, ci la tragedie). Poate circulaţi puţin (şi poate reuşiţi să îi luminaţi, cât de puţin) şi prin alte articole şi site-uri, unde ,,creştini adevăraţi” mai că dănţuiesc pe mormintele ,,depravaţilor”… !

  • Bianca, îți înțeleg furia, dar nu pot să fiu de acord cu insultarea unui om în casa mea. Nu am vrutsă-ți „editez” comentariul, m-am gândit că e mai corect să-ți spun că nu-l pot publica așa.

 10. Nu am auzit pe nimeni ,pina acum,spunind ceva despre mastile care se poarta la noi de Anul Nou.Si acelea sint….satanice?! Sau pentru ca fac parte din obiceiurile noastre sint pozitive.Cele imprumutate de la altii sint negative?!Sint convinsa ca cei care se distrau de Hallowen(nu e cazul celor din club)nici nu se gindesc la interpretarile date de unii acestei serbari.Pacat ca intr-un moment atit de greu unii scot piatra.

 11. multumesc pentru un articol moderat si cu bun simt zilele astea cand majoritatea dintre noi(si nu ma exclud) au cam uitat ” despre ce este vorba in propozitie” . ma uit cu stupoare la cele 2 valuri de comentarii , unul care vrea sa demoleze bisericile si demonizeaza preotii, credinciosii si pe Dumnezeu la gramada si altii care se pare ca au cam uitat ca ” mai presus de toate este dragostea” , ca nu este al nostru a judeca ca ” cine este fara vina dintre voi sa ridice piatra” . de ce s-a trasformat o tragedie intr-un razboi al vorbelor grele?

 12. Sunt unii care “scot piatra” situandu-se de partea lui Dumnezeu, ca si cand El ar fi de o singura parte si nu peste tot! Chiar nu conteaza cat de credinciosi sau nu au fost acei copii care ascultau muzica rock in clubul acela transformat in crematoriu, caci Dumnezeu e mai mare decat universul si dincolo de dictinctiile noastre sectare si stupide, El ii primeste in bratele sale de Lumina pe toti deopotriva. Exista si unii care arunca acum cu piatra in preoti si poate pe buna dreptate, caci sunt disperati,si asteapta sa le fie sterse lacrimile de acei slujitori ai lui Dumnezeu care stiu sa aline durerea, sa stearga disperarea, sa alunge vinovatia si sa aduca pace in sufletele pline de suferinta. Dar stiu asta numai cei cu har, care sunt foarte putini. Stiu asta cei cu adevarat plini de Iubire, care sunt si mai putini. Stiu asta cei cu adevarata credinta!

 13. ,,Oameni si… soareci,, cunoscuta piesa!
  In alta ordine de idei,remarcabil scris(si la dvs. si la dansul)..,,Nu vă jucați cu moartea. Nu mimați nimic din ce este al morții. Sau n-ați înțeles că în această lume nu există simboluri, ci numai forme ascunse ale realității?
  Rămîneți în lumină, jucați-vă de-a lumina, fiți lumină. Pentru a trăi.,,
  Multumesc pentru ca ati scris ,aveam nevoie de o definite noua pentru,,SIMBOL,,.In viziunea mea nimic ,,nu mi se parea ok ca si definitie,aceasta imi este acceptabila!

 14. Domnul meu, cu postarea asta ati castigat respectul unui ateu convins, asta trebuie sa fie religia, religia care te invata sa fi om si sa respecti omul asa cum este si nu prin prizma culorii, religiei sau al mesajului politic, defapt eu sunt convins ca exista doar doua tipuri de oameni, albi si negrii dar astea nu sunt culori ale pielii ci ale sufletului!

  P.S. Astazi am fost fericit, mi s-a batut de geam un pitigoi si desi a cazut pe jos inert am reusit sa il ajut sa mai traiasca…… o viata este importanta indiferent cui apartine!

 15. Zicea cineva de aici ca a vazut intr-un videoclip similar furci si cruci infipte in capete de animal, ceea ce e mult prea exagerat. Nu neg existenta unor astfel de scenarii ,le neg existenta in aceasta situatie.Trupa respectiva nu cred ca a compus vreodata o piesa care sa instige la satanism .Si daca tot ar fi pana acolo , conteaza intentia cu care ar fi facut aceste “ritualuri”. Pana la urma , nu conteaza actiunea in sine ci gandul, motivul cu care o faci , parerea mea . Asta ne face buni , nu ? faptul ca vrem sa facem un bine , chiar daca nu suntem constienti ca ce facem este rau . Explicatia dumneavoastra a fost pe cat de clara pe atat de frumoasa ! – De unde era sa stiu eu ca si copil ca scobitul in dovleac atrage moartea ?

  Dar de ce este si Halloween-ul pus pe la baza acestei intamplari ? Halloweenul a fost in 31 , Sambata . Nu cred ca cei care au mers la concert au fost imbracati conform “sarbatorii”, din moment ce evenimentul a fost in 30.

  • http://m.wowbiz.ro/article/165914

   N-a fost la concertul de acum ci la altul ..dar imaginati-va cam ce energie se aduna de la mai multe concerte din astea la un loc..GAnditi-va ca ati sta intr-un loc care duhneste energetic..eu cred ca multe morti colective se intampla si de la bagajul energetic acumulat al locului si al oamenilor care rezoneaza cu acel loc si amplifica inconstienti fiind..ca pot atrage raul.

   • Anca Todirica, WowBiz, asta spune atat de multe… (punctele de suspensie in cazul meu sunt malitioase si aluzive, nu doar inutile ca in cazul domniei tale). Gandeste-te cati oameni au murit pe soseaua pe care mergi cu masina zi de zi. Cata energie negativa se aduna. Cum poti fi crestin si in acelasi timp sa crezi cu atata ardoare in paganisme? Auzi acolo, “bagaj energetic”. Sper sa nu ai vreun inginer printre amici, astia care am trecut prin facultati (nu prin aia de Textile, sa fim seriosi) avem obiceiul sa ne enervam cand zic oamenii asemenea tampenii.

   • Tocmai asta incercam sa iti zic , daca intentia lor nu era sa “invoce” raul , nu stiu ce energii puteau ei sa transmita , ma gandesc ca rezonau cu o stare de bine , de distractie , o stare tipica pentru un concert nu ?

   • Pe principiul asta, Parlamentul de ce mai sta in picioare, atunci? Cat “bagaj energetic negativ” trebuie sa aiba cladirea aia!!!
    E bine ca va luati ca sursa de informare un mare site se stiri, foarte respectabil de altfel. E de ajuns sa citesti ultima fraza, ca sa afli ca autorul STIE TOT!

    Confirm cele spuse in articol, si eu cand eram mic la bunici scobeam la bostani, le puneam lumanari inauntru. Evident, toamna, dupa ce se culegeau, dar faceam asta cand eram in vizita la culesul viei, sa zicem intre sfarsit de Septembrie pana spre mijloc de Octombrie (varia de la an la an). Perioada cuprinsa undeva intre 20-30 de ani…

    • nu era vorba de bostani..toata lumea se ia de bostani acum..fiecare intelege cum vrea..parca Dumnezeu ne-a legat limbile si cuvintele noastre se inteleg stramb..iertare! ma retrag..

 16. „nu este dragoste mai mare ca atunci când cineva își pune sufletul pentru aproapele lui”…..
  Multumesc! Azi , cu siguranta, v-ati pus sufletul pentru noi … Asta simt cand citesc articolele dvs.
  Si eu va iubesc!
  Dorina

 17. De ce trebuie neaparat sa mistificam totul, sa cautam explicatii dumnezeiesti.
  Daca tot vreti sa o faceti, puteti spune mai degraba ca in acei eroi a curs sange viking. Ei sunt acum in Valhalla la dreapta lui Odin.

  They took action! They weren’t just a bunch of pussies waiting for the wizard to save them!

 18. Foarte frumos, exact ce ai astepta de la cineva care a citit ambele Testamente si care intelege lumea si oamenii. Stiu ca probabil ati refuza, dar sunteti genul de om care AR TREBUI sa fie purtatorul de cuvant al patriarhiei, genul de om care sa rupa legatura cu medievalul.

 19. păcat că atâta lume nu ştie semnificaţia acestei sărbători. Este ziua morţilor celebrată în bătrâna Europă. Bostanii sculptaţi şi luminaţi sunt şi felinare şi sperietoare. Nu de ciori, ci de spirite rele. Poate nu au ei moroii şi strigoii neaoşi, pe care îi acceptăm pe tăcute în poveştile populare pe care nu le catalogăm drept satanice, dar au şi ei aceeaşi teamă ancestrală faţă de rău şi îl alungă prin măşti (de mascaţii colindători, tot satanici spunem că sunt??) şi felinare.

  comercialul este altă parte, am putea dezbate cât de satanistă este conjuraţia de crăciun, felul în care umplem magazinele şi cumpărăm mâncare în tâmpenie, ne îmbuibăm şi ne îmbătăm, cumpărăm produse la promoţie, că e craciun. rasa umană e de o ipocrizie dureroasă. ştim noi mai bine, suntem noi mai sfinţi şi le putem da peste nas celor diferiţi de noi. Suntem la fel ca în evul mediu din punct de vedere al mentalităţii şi purtăm în noi un creştinism de faţadă.

  mă bucur că există oameni ca dvs., domnule Ioan Florin. Mai există speranţă. Eu m-am îndepărtat fără regret de o biserică închistată în dogme şi cu mentalitate depăşită, centrată pe bani şi nu pe actul iubirii de aproape, care este mai degraba judecătoare decât iubitoare. Eu nu mai intru în biserici decât în vizită pentru că mi-e silă că sunt prea mulţi preoţi de meserie, farisei fără har. Am nevoie de Divinitate fără intermediari, fără plată. Ca naţie avem nevoie de mai mulţi preoţi şi Oameni ca dvs.

  Am pierdut trei colege tinere, frumoase şi inteligente. Am prieteni care au rude în spital. Unde mă întorc în generaţia mea cunosc pe cineva care cunoaste pe cineva implicat în tragedie. ţi mă revoltă prostia umană, creştinismul prost înţeles, habotnicismul crud. postarea dvs. pe blog mă bucură. mulţumesc!

 20. Pendulăm mioritic între Valentine’s Day și Halloween. Ni se numără bisericile ca oarecînd altuia ouăle. “Cine n-a ascultat rock pînă la 18 ani, e incapabil de credință” – asta spune pe undeva prin primele lui cărți Savatie Baștovoi, referindu-se la generația din care și el și dumneavoastră faceți parte. Un lucru în schimb e cu adevărat extraordinar. Remarc că a ajuns Florin Iaru să vă citească și să vă dea dreptate. Scînteia de aici poate pleca.

 21. Parinte, predicile dvs virtuale sunt mai pretioase pt mine decat multe predici reale, din bisericile pe la care-am mai fost. Dumnezeu sa-i ierte pe cei morti si sa-i odihneasca in odaile Raiului Sau!

 22. In sfarsit… In sfarsit un om cu suflet si creier.
  Niciodata nu am fost mai dezamagit de BOR ca in aceste zile.
  Niciodata nu mi-a fost mai clar ca oamenii cu har de preot sunt atat de putini…
  Iar daca e ceva de invatat din aceasta drama este faptul ca trebuie sa privim adanc in noi insine si sa realizam ca “a te descurca” nu e o virtute.
  Mentalitatea romaneasca este atat de gresita… Daca iti taie fata unul la semafor de aproape de arunca intr-un stalp, respectivul nu e sofer prost si “smecher” care… s-a descurcat. Daca faci rost de autorizatii cu spaga, daca pacalesti oamenii vanzadu-le tot felul de procarii, nu esti sarlatan, esti unul care “se descurca”. In stadiul asta a ajuns societatea romaneasca.
  Am vazut zilele trecute un lucru halucinant. Un copil de un an si un pic, care abia mergea, a mers la altul si i-a luat acestuia biscuitul din mana. Reactia parintilor “agresorului” a fost “asa mami, bravo, asa e bine sa te descurci in viata”… Despre ce viitor vorbim?
  Patronii clubului Colectiv s-au descurcat. Consecintele le vedem cu totii.
  Haideti sa ne schimbam fiecare pe noi insine, sa fim mai agresivi civic, sa respectam regullile si sa incercam sa schimbam mentalitatea asta nenorocita care transforma sarlatanii, hotii, nonvalorile in modele de urmat.

 23. Mi se pare că îl certați pe p. Savatie mai aspru decât merită. Din textul lui nu rezultă că vede o relație cauză-efect “te-ai jucat cu bostanii, deci ai invocat demonii”

  Ochiul lui vede în Halloween și “mascat” un omagiu (chiar dacă în glumă) adus Morții celei obraznice și întunecate, exact aceea de vină pentru accidentul cel groaznic, “omagiu” joc al “morții” de el însuși jucat în tinerețe.

  Astăzi p. Savatie simte și vede cum a descris. Poate nu suntem de acord cu ce viziune vede ochiul p. Savatie, dar ochiul lui vede și sfințenie într-un homosexual, sau în gestul de a bea vodcă alături de fratele cel căzut vede dragoste, sau se înclină în fața pușcăriașului care și-a pus pielea pentru colegul lui la fel ca Dvs. în fața celor doi tineri.

  Cred că în realitate sunteți mai aproape de p. Savatie în crez și valori decât rezultă din textul de mai sus.

  • să mă iertați, dar nu pot să aprob o acuzație care ar putea fi o calomnie (punctul 2). Decât să vă cenzurez mesajul, am ales să nu-l public (deși sunt de acord cu ce ați spus la 1).

   • Părinte, nu este nicidecum o calomnie.
    Dar e la latitudinea fiecăruia și vă înțeleg perfect. E casa Dvs și aveți dreptul să o conduceți așa cum credeți că e mai bine.
    PS: Nu în ultimul rând vă mulțumesc pentru articol. Mă bucur că există Oameni, cu literă mare, în Biserica Ortodoxă.

 24. Doamne ajuta!

  In primul rand, imi scriu parerea cu o oarecare timiditate gandindu-ma ca sunteti preot, iar eu o simpla mireanca (nici nu stiu, exista cuvantul asta?).
  De cateva zile port o tristete in suflet, pentru tinerii care au murit acolo si pentru familiile lor. Dumnezeu sa-i odihneasca! Dumnezeu sa-i intareasca!
  Apoi mai port o mahnire vazand cum iar (si iar…) ortodocsii nostri se divizeaza, se cearta unii pe altii, se contrazic, se dau drept exemplu unii pe altii (mai mult negativ, evident…).
  Vreau sa ma abtin sa cert, sa judec, vreau sa le iau pe toate ca atare si sa-L las pe Dumnezeu sa-si faca treaba.
  Indraznesc sa va spun ca ma mahneste mesajul dumneavoastra (literar, il apreciez, dar nu asta conteaza). Pentru ca va puneti in antiteza cu parintele Savatie. Il dati exemplu de asa nu se face, dar…se face ca mine…
  Mesajul parintelui este unul subtil, de finete iar mie mi-a folosit. Nici nu stiu ce poti intelege daca il analizezi ad-literam. Nu vad nicio intentie rea in textul dansului, nicio greseala. Poate doar ca a aruncat pe facebook cateva margaritare.
  Si eu sunt mama. Am doi copii si al treilea e pe drum. Sunt si muzician. Stiu sa fac diferenta intre muzica rock satanista si muzica rock ca ramura a artei cantului.
  Nu stiu de ce, dar cred ca fata dumneavoastra nu a fost la acele concerte de rock satanist. Si daca ar fi vrut sa o faca, nu ati fi putut sa o tineti cu forta acasa. Copilului trebuie sa ii dai libertate. Totusi, v-ati fi rugat intens pentru ea, sa nu fie afectata sufleteste de ceea ce va vedea acolo.
  Faptul ca parintele Savatie nu are copii, nu este o vina si nu inseamna ca nu are dreptul sa se pronunte. Bunaoara, mari duhovnici calugari au dat sfaturi foarte pertinente despre educatia copiilor.
  As vrea sa nu mai existe intre preoti aceste interpelari indirecte. Pana la urma, care este scopul a ceea ce ati scris? Ce dovedeste? Cat de intolerant si nedrept e parintele Savatie sau…..?

  Numai Bine!

  • nu m-am pus eu în antiteză cu părintele, d-voastră mă citiți așa. Și apoi, ideile oamenilor or mai fi și în antiteză, nu gândim toți ca unul și e bine că e așa.
   pe urmă, unde am zis că e vreo vină că părintele nu are copii? și că nu are dreptul să se pronunțe? vedeți, intrați aici ca să mă urechiți, dar îmi răstălmăciți vorbele.
   care e „scopul” pentru care am scris?! pentru că nu știu să cânt, ca d-voastră. dacă m-aș putea exprima prin cântec, nu aș mai scrie.

  • Desigur, calugarii si sihastrii in ale familiei au si ei dreptul sa exprime pareri asa cum toti ne putem da parerea despre pilotat avioane, despre avantajele Obiectelor in programare sau inutilitatea cheii Fa pentru mana stanga la pian. Insa haide sa citim sfaturi din partea celui mai trendy (ma scuzati pentru anglofonie, dar la asta s-a ajuns) calugar al secolului, Arsenie Boca:
   – Unei femei careia i-a murit copilul lovit de tren: “Ştii de ce l-a atins trenul? Pentru că l-ai iubit mai mult decât pe Maica Domnului. Întâi trebuie să-l iubeşti pe Dumnezeu şi apoi pe copil”
   – Femeilor: “Dacă vreţi să aveţi copii curaţi, să aveţi împreunare cu bărbatul numai marţi şi joi, pentru că celelalte sunt zile oprite.”

   Acum, desigur, e foarte posibil ca acest gen de rataciri odioase sa fie fictive, sa fie inventate de unii prea fanatici si puse in gura omului pentru a le da o valoare (dubioasa). Bine ar fi sa fie asa. Daca nu e asa, mai ca iti vine sa insisti ca cei care nu inteleg cum traiesc oamenii, sa ramana la cele sfinte si la slujit. Si sa primim sfaturi de la oameni care umbla printre oameni, cum e parintele Florin. Doar un exemplu.

   • Pai va preocupa ce a vrut sa spuna cu ,,copii curati,, si impunerea a doar 2 zile de concepere a acestora?!nu ati gasit rapunsul la aceasta afirmatie,care ptr. dvs. e o intrebare?! 😀 .Chiar credeti ca e o,,ratacire,,?! mai cautati ca exista raspuns la aceasta!

  • Si fiindca tot vorbim de opinii, da, dumneavoastra cantati bine, incercati folclor autentic, e foarte bine. Dar aveti acolo in unele clipuri un baiat la chitara acustica mai tinerel, cu ochelari si barba, are prostul obicei sa cante cu chitara FOARTE dezacordata. Ei, poate majoritatii nu ii pasa, dar eu ca muzician nu reusesc sa ascult. Acu daca dansul o sa dea sfaturi despre muzica altora, e in regula, asta e scopul libertatii. Doar ca e mai greu de luat in serios. Asa cum nu prea putem fi foarte siguri despre sfaturi legate de alaptat venite de la calugari.

 25. Să mă iertaţi părinte, dar după ce postaţi un astfel de articol spuneţi: ,,nu aș vrea să judecăm repede și greșit”. Dvs tocmai asta faceţi: îi faceţi pe oameni să judece. Şi, vai, uitaţi ce spune Scriptura (ştiţi mai bine decât mine, dar poate aţi uitat):
  http://www.bibliaortodoxa.ro/cautare.php?text=cine+va+sminti+pe+unul+din&carte=-3
  Deja aţi făcut ca mulţi oameni să judece Biserica, la modul general. Oricum mass-media este însetată de scandaluri împotriva Bisericii, dar să mai vină şi un slujitor al Ei (sau fost, nu ştiu care este situaţia dvs în mom de faţă) este cu adevărat trist. Bine ar fi să vedem fiecare bârna din ochiul nostru, ca să putem scoate paiul din ochiul aproapelui. Aţi încercat măcar să intraţi în legătură cu părintele Savatie ? Să vedeţi mai întâi ce a vrut să spună ? Poate că nu a fost într-o inspiraţie prea bună ?!? (şic). Pt ce aţi ridicat piatra aşa repede ? Sunteţi chiar atât de vrednic de a o ridica ? Eu am auzit de monahi şi preoţi care au înghiţit o mulţime de nedreptăţi din partea stareţului sau a ierarhului lor. Au înghiţit; şi-au continuat viaţa aceasta vremelnică necârtind şi au dobândit-o prin cununi pe cea veşnică.
  Am văzut că aţi făcut şi lucruri demne de laudă, dar cârtirea este urâciune în faţa lui Dumnezeu şi ne îndepărtează de Viaţa Veşnică. Aţi ales mai bine să plecaţi, să dezertaţi decât să rămâneţi aici, în Patrie.
  Lăsaţi piatra jos în astfel de cazuri. Părintele Savatie nu a greşit nimic în acea luare de poziţie.
  Şi, mai bine, daţi-I slavă lui Dumnezeu că aţi făcut ceea ce aţi scris în acest articol, iar Dumnezeu (în necuprinsa Sa milă şi iubire de oameni) nu a îngăduit să fiţi dvs sau fata dvs într-un loc unde să ardeţi puţin, sau să vă înecaţi puţin, sau mai ştiu eu ce.
  Ca să nu mai judecăm repede şi greşit, mai bine abţineţi-vă.
  Dumnezeu să vă lumineze. AMIN!

  • păi nu am intrat în legătură cu părintele Savatie când am scris. nici sfinția sa când scrie nu intră în legătură cu mine. 🙂
   „Deja aţi făcut ca mulţi oameni să judece Biserica, la modul general.”
   nu la modul general, ci la modul particular arătați-mi și mie ce judecăți împotriva Bisericii a stârnit povestea mea. Dar e amuzant că aici unde v-ați ales să vorbiți de „judecată”, judecați un păcătos ca mine.

   • De ce ar fi trebuit să intre dânsul în leg cu dvs pt a-şi spune o părere ?? Cine sunteţi dvs şi nu ştie lumea ce hram purtaţi ? L-aţi mai luat şi în bătaie de joc.
    Şi SUSŢIN că aţi făcut mulţi oameni să judece biserica la modul general (biserica suntem toţi, şi laici şi clerici); dacă nu vedeţi, înseamnă că nu aţi citit cu atenţie toate reply-urile cititorilor dvs. Iar dacă vi se pare că aveţi vreun drept de a face pe cineva să judece, chiar şi la modul particular, sunteţi îNŞELAT de vrăjmaşul.
    Nu aţi citit nici tot ce am scris eu sau… nu vreţi să răspundeţi în public. Vă e ruşine ??
    Este adevărat că v-aţi lepădat de Hristos, părăsind Biserica cea UNA Sfântă şi Sobornicească, aderând la un cult neoprotestant ??? Dacă da, vai şi amar de vă va prinde moartea nepocăindu-vă de lepădare.
    Am scris mai multe pt că am fost indignat (şi este prima dată când fac un comment pe un blog, site etc), dar nu v-a interesat.
    Aştept să-mi răspundeţi dacă slujiţi Sf Liturghie în vreo Biserică Ortodoxă sau sunteţi sectar ????!!!????

    • Emanoil, nu fi atat de dramatic. Toti crestini considera ca doar versiunea lor de credinta e corecta si restul sunt niste sectanti si merg in iad. Inainte de a fi atat de convins de lucruri pe care realmente doar Dumnezeu le stie, gandeste-te la faptul ca insusi crestinismul a pornit ca o secta a religiei mozaice. A religiei evreilor, pe intelesul tau. Nu fi socat, Iisus ca om era evreu, evrei erau si apostolii sai. Poti fi sigur ca orice rabin ar fi jurat ca respectivii sectanti sunt eretici. La fel si cu catolicismul si ortodoxia, practic au fost 2 secte care au decis sa rupa crestinatatea in doua. Nu ai de unde sa stii daca vreunul din ei avea inspiratie divina cand a facut asta. Cum nu poti sa stii daca Luther sau Calvin erau eretici sau ascultau de sfatul lui Dumnezeu. Nu stim nici unul dintre noi ce prefera Dumnezeu, dar ca parere personala, sunt destul de sigur ca nu ii pasa daca facem cruce intr-un fel sau altul, sau daca pocalele sfinte sunt din aur/argint sau lemn. Nu ii pasa probabil daca pupam osemintele lui Arsenie Boca, daca l-a iubit, l-a luat la el si a lasat doar ramasite umane in urma, fara spirit. Cum nu cred ca ii pasa daca ii aducem jertfe in miei, grau sau euro, precum Becali…
     Eu zic ca ii pasa doar daca suntem OAMENI decenti. Daca ii pasa, aia vom afla mai incolo, cand ne vine randul.

    • Si inca ceva socant, acest articol e unul din putinele lucruri din actualitate care au facut sa apropie oameni indepartati de Biserica de un slujitor al ei (pe mine realmente nu ma intereseaza daca mai e ori ba ortodox sau altceva, chiar daca sunt botezat ortodox).

    • Emanoil,
     Se zice că un oarecare Lenin (Vladimir Ilici) a spus: “O minciună repetată suficient de des devine adevăr”. Sunt alții care zic că și un altul, Joseph Geobbels, credea același lucru. Dar dumneavoastră îmi păreți mai degrabă francofil, după finețea cu care mânuiți tastatura și argumentele în susținerea rațională a propriilor opinii, deci cred că v-ați inspirat din zicerea asta: “Calomniez, calomniez, il en restera toujours quelquechose!”
     A bon entendeur, salut!

 26. Parintele Savatie a scris pentru cine are urechi de auzit. Este un fel de “nu puneti mana pe plita ca s-ar putea sa va ardeti”. O face din dragoste pentru cei care sunt smeriti si asculta, nu pentru atotstiutori, pentru care si daca ar invia cineva din morti tot nu l-ar crede. Este totusi foarte ciudat ca aceasta pseudosarbatoare care evoca desfigurarea si distrugerea omului poate sa para cuiva “cool”. Mie personal imi starneste doar scarba, mila si durere pentru semeni care in loc sa caute lumina se arunca in intuneric de voie buna.

  • cine a zis aicișa că e „cool”?
   și dacă vă stârnește „scârbă” pentru semeni, cum ziceți, mai rugați-l pe părintele să vă mai scrie ceva care să vă stârnească și puțină iubire sau măcar milă.

   • Acisica s-au incurcat putintel planurile 🙂
    Parinte eu am spus un alt lucru: pseudosarbatoarea imi starneste scarba. Pot sa o spun in ochii oricui (o atitudine, o minciuna, o “capodopera” kitsch, o mancare proasta poate sa starneasca scarba fara sa te temi prea tare ca lezezi sentimentele celui care a scornit povestea). Nu am spus ca imi starneste scarba vreun semen asa cum sunt sigur ati tras concluzia din neatentie.
    Va rog mai cititi odata. Pseudosarbatoarea imi starneste scarba (este o continuare a ideii din fraza anterioara, urmeaza o virgula si o noua idee adica: semenii imi starnesc mila si durere). Cel putin asa m-am gandit.
    Dar ca sa nuantez putin as fi vrut si mai mult sa zic asa: daca mie imi starneste scarba aceasta rabufnire numita de unii sarbatoare (dupa toate regulile o capodopera de atitudine kitsch), sunt sigur ca si altora le stanrneste acelasi sentiment, doar ca la fel ca in povestea cu “Hainele cele noi ale imparatului” multi se sfiesc sa o zica pe aia dreapta – de frica sa nu fie considerat prost sau ca nu este si el “cool”. Eu am avantajul varstei si al meseriei care ma provoaca neincetat sa deosebesc autenticul de neautentic, valoarea de kitsch.
    //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
    pe de alta parte se face cam mult uz de cuvantul dragoste, iubire! Ne place sa ne consideram noi astia de aici de partea dragostei, ceilalti cu cearta si dreptatea in bat. M-ati trecut de partea caprelor rapid. Dragostea si iubirea nu se demonstreaza cu vorba ci mai ales cu fapta! Vorba IPS Teofan: Cati ati ingenunchiat si v-ati rugat. Cei care au facut-o nu au facut-o in vazul reflectoarelor. Cati ati varsat lacrimi? Dragostea se mai manifesta uneori si prin atentionarea aproapelui: “Daca te atingi de plita s-ar putea sa te arzi”. Uneori adevaratul prieten te critica aspru iardusmanul incepe sa te laude. Pe cine ascultam?

    • eu zic că gramatica v-a trecut „de partea caprelor”, nu eu 🙂 . Vorba lui Pilat, ce ați scris, ați scris, dar precizările sunt binevenite. Acum să venim la subiect: “Daca te atingi de plita s-ar putea sa te arzi”. Am înțeles că asta e „atenționarea dragostei” de care vorbiți. Și acum luați-vă dragostea asta și duceți-vă cu ea la părinții băiatului acela de 16 ani de la informatică sau la părinții fetei aceleia care plătea singură creditul la bancă al familiei ei, pentru o casă, și cărora săptămâna viitoare li se va vinde casa, priviți-i în ochi și spuneți-le exact așa: dacă s-au atins de plită, s-au ars copiii voștri.
     Nu vă cunosc, poate sunteți un om bun. Dar cu gândirea asta nu sunteți cu nimic mai bun decât prietenii lui Iov care îi justificau suferința exact cu astfel de explicații. (știți sfârșitul poveștii, nu? Dumnezeu îi cere lui Iov să se roage pentru iertarea prietenilor lui.) D-voastră nu vă atingeți de alte „plite”, la fel de încinse? Și totuși stăm pe blog și vorbim fără să cadă bureți de foc peste noi.
     În fața morții unui om trebuie să existe decența (măcar) de a-ți înghiți explicațiile și de a lăsa cel mult rugăciunea să vorbească. Subliniez, în fața morții, lângă coșciugul și mirosul ei. Că altfel, în cărți și poezie putem să spunem apoi tot ce gândim noi despre moarte și bunul Dumnezeu.

     • Pe Pilat mai bine sa-l lasam deoparte si sa nu facem ca el pentru ca tocmai modul lui de literal de judecata l-a lasat posteritatii asa cum l-a lasat (si chiar sper sa nu mai gasiti si alte chichite gramaticale in acest text grabit).
      Ce am, scris am scris in alta cheie sunt sigur ca va dati seama. (Am vrut sa zic duh dar sunt multi care se vor scandaliza si vor urla la auzul cuvantului duh).
      Va spun de la inceput ca eu nu sunt un om bun, dar totusi as dori sa devin candva si cumva. Sunt ca prietenii lui Iov daca vreti si mai rau decat ei, nu ma ascund. Ma ating de tot felul de plite este adevarat, cine nu se atinge? Dar totusi daca cineva imi spune ca am muci in barba ii multumesc si caut o batista. Daca cineva ma atentioneaza ca ma pot arde ii voi fi recunoscator cel putin o vreme, (v-am spus ca sunt nu sunt un om bun decat in vise).
      Daca nu sunt un om bun, totusi aceasta este calea prin care incerc sa devin bun: ascult ce zic altii, ma iau dupa aia care deja par mai buni. Deci eu ma rog de altii sa-mi arate si mie plitele incinse, nu stiu de ce altii se supara. Chiar nu inteleg unde este lipsa de decenta in fata mortii. Cuvantul parintelui Savatie nu este pentru tinerii care au plecat dintre noi si de care incercam sa ne fie mila dupa cum putem. Cuvantul sau este pentru cei ramasi pentru ca si de ei trebuie sa ne fie mila. Si de unde mai putem noi sti daca parintele Savatie nu cumva nu s-a inchis in odaia lui si a varsat lacrimi cat tot blogul?

     • eu sunt sigur că părintele Savatie a plâns pentru morți și s-a rugat mai mult decât mine și decât mulți dintre noi. Așa cum sunt la fel de sigur că numai o ispită l-a împins să scrie a doua zi textul acela, ca și celelalte postări pe care le aruncă acuma pe feisbuc, lăsând comentatorii să-i mai ardă o dată în foc pe băieții aceia. Poate e o duhovnicie pe care eu, om foarte trupesc, nu o înțeleg.
      Iar prietenii lui Iov nu erau oameni răi deloc. Serios. Numai că exact asta făceau, ce ați spus atât de plastic: îi spuneau lui Iov că are muci în barbă. Nu era momentul, atâta tot.

     • “Incercati” sa va fie mila? Chiar nu simtiti nimic in mod autentic fata de aceasta tragedie?

    • Dar ce meserie aveti domnule Pitestean nou-nout? Imi suna foarte incitant “Eu am avantajul varstei si al meseriei care ma provoaca neincetat sa deosebesc autenticul de neautentic, valoarea de kitsch”. Stiam un pitestean la Dacia in departamentul de testare, dar nu suna la fel de artistic ca ceea ce faceti dumneavoastra. Ati tot repetat “plita” si acu imi zboara gandul la ceva legat de aragaze, bucatarie.

     • Domnule Vicus, pentru ca sunteti atat de curios am sa ma destainui: nu ma cheama asa, este numele unui prieten, l-am imprumutat doar. Din pacate nu sunt nici din Pitesti desi mi-ar fi placut sa lucrez la Dacia, mai ales mi-ar fi placut sa fac volane, dar nu de alea rotunde ci triunghiulare sau si mai bine poate sub forma de elipsa. Chestia cu plita… mda o am de la lucru, lucrez la fabrica de plite si microcuptoare, si acolo am invatat sa deosebesc una de alta. Sper ca v-am satisfacut atat curiozitatea cat si pasiunea pentru baschcalie de altii. Va rog sa-mi comunicati pe o scara de la 1 la 5 daca raspunsul meu este satisfacator.

     • Dnu Ploieștean, sub 2. Lipsa de umor vă depunctează. De omenie nu mai discutăm.

   • iubire si mila avem, parinte

    mai ales cand criticam aceste situatii care duc la deserturi duhovnicesti

    sa inteleg ca acesti baieti erau crestini…

    • Nu ca ar avea vreo relevanta daca erau crestini ori ba, nu? Nu e ca si cum noi crestinii ar trebui sa ne bucuram cand mor cei care nu (mai) sunt crestini.

 27. Multumesc parinte. Atat asteptam sa spuna cineva lucrurilor pe nume. Va Multumesc. Doamne ajuta

 28. Sunt dupa parerea mea doua planuri care se confunda neincetat in brava noastra media:
  1) planul dragostei si al milei pentru cei disparuti: daca nu ai plans, nu te-ai rugat in genunchi, las-o balta! O las si eu pentru ca nu sunt dintre aceeia care au putut sa verse lacrimi din cauza rautatii mele si a impietririi in care ma aflu. Sunt doar infricosat ca as fi putut sa o patesc si eu. Nu stim cine plange si cine nu.
  2) planul de salvare pentru ceilalti din corabie: care ar putea fi rezumat cam asa: nu va mai cocotati pe catarg! Din orice tragedie esti obligat sa tragi si o invatatura, acea tragedie nu s-a facut fara voia Celui de Sus. Partea proasta este ca daca cineva vine cu planul de salvare, ipocritii de serviciu vin si spun: domnule, tu nu ai respect pentru morti?

  • are și salvarea asta decența ei, felul în care o spui, momentul.. Când s-au dus la Iisus să-i spună că a căzut turnul peste niște inși care aduceau acolo jertfe, Iisus le-a spus doar atât: credeți că erau mai păcătoși decât voi? Acum e invers: „salvarea” e să li se spună că erau sataniști.

 29. am citit comentariile tuturor de sus pana jos si sunt f. interesante toate …….dar din cate vad, din pacate, d-le Ioan-Florin, domnul Noul Pitestean, desi il admonestati pt. lipsa de iubire si mila, a scris clar ca “ii este starnita si mila si durerea” nu doar scarba cum mentionati dvs…..iar mila=iubire, oricum…….:-)…cu respect

  • domnul Noul Piteștean a scris exact așa: „Mie personal imi starneste doar scarba, mila si durere pentru semeni care .. etc”. Scârbă, milă și durere. Și da, pot veni și din scârbă o milă și o durere, cum să le spun, suverane, din mărinimia „creștină” a scârbitului. Exact așa am înțeles. Omul mi-a explicat apoi că a vrut să scrie altceva, de felul: „scârbă pentru halloween și milă și durere pentru semeni etc. etc.”

 30. Bravo.am citit articolu’ pe adevarul.ro.
  Am 3 surse din care incerc sa deslusesc adevarul,b1,adevaru si pentru contradictie antena3.
  Articolu tau ar trebuii preluat de toate 3.
  All the best from Inverness !
  Cheers.

 31. halloween – e ochiestie care ajuta copii sa isi invinga anxieratea (frica de intuneric, de draci, vampiri, bau-bau si ori ce altceva isi mai imagineaza ei – care mai apoi, la maturitate, se transforma in frica de a iubi, frica de lucruri noi, frica de spatii inchise – claustrofobia, si toate fobiile posibile – insecte, paianjeni, facturi, zbor cu avionul, mazare si toate prosiile ce le trec prin cap oamenilor – etc…. tot ce inseamna starea de anxietae)
  copiilor le este teama de rau-facatori – si trebuie sa le dam solutia – sa ii facem se simta puternici – ii sparg un balon in fata hotului, il sperii cu un bostan – felinar – etc..

 32. In acest univers creat de Dumnezeu, ca si in sfera umanului, e loc pentru toate tipurile de manifestari. Sa ne fereasca Dumnezeu sa gandim si sa vorbim toti la fel, nu ar mai fi nici o cale de a merge inainte si nici de a gasi adevarul, caci adevarul uman e fragmentar si relativ si abia din toate opiniile noastre, oricat de divergente, se poate contura acel adevar mai mare. Dar oricat de divergente ar fi parerile noastre nu trebuie sa eludam respectul pentru parerea preopinentului si nici nu e cazul sa ne imaginam ca detinem monopolul adevarului. Adevarul absolut e numai in Dumnezeu!

 33. Cred ca stilul de a scrie al lui Savatie va este dificil de înțeles. Pentru ca trebuie sa ai o inima deschisa și iubitoare și nu cautatoare de pricini. Nu este ok sa scoți din context o fraza și sa scrii un articol calomniator. Savatie este un om frumos. Și a fost echilibrat și de buna cuviință în ceea ce a spus. Și l-as ierta dacă uneori spiritualul pe care îl exprima nu corespunde intru totul unei realități în care dv trăiți. Jocul cu lumina nu era un joc propriu zis. Era un indemn (și ar trebui sa stiti) care se regăsește des în Biblie: fiți lumina! Sau trăiți în lumina!
  Încerc sa înțeleg de ce ați scris asa un articol. Poate pentru a avea un câștig intelectual în fata lui Savatie. Dar duhovnicesc nu ați avut!

   • A fost greu de inteles pentru ca voia sa spuna si in acelasi timp sa nu spuna, pentru ca uneori adevarurile sunt usor de spus si greu de primit, iar alteori sunt greu de spus si usor de primit. Parintele Savatie avea dreptate, in esenta lucrurilor, caci numai umbland in lumina gasesti Lumina, iar intunericul poate fi seducator fara insa sa aiba puterea de a fi lumina si de aceea e primejdios. Tocmai pentru ca sunt oameni care cedeaza acestei seductii e greu sa nu te temi ca intunericul le poate face rau. Si mai e ceva adevarat in cuvintele lui Savatie: jocul cu sau de-a moartea e un joc periculos, ca si jocul cu cel Rau. Asta stiau strabunii si de aceea au tabuizat raul, si din cuvinte si din gesturi, pentru ca el sa nu capete realitate. Revenind insa la evenimentul concret, acolo nu a fost nici o invocare a intunericului si nici un joc cu moartea, numai ca, stiind ce se intampla in situatii cu adevarat si intentionat pline de Rau, parintele Savatie s-a alertat si a scapat mai mult adevar decat era poate cazul.

 34. Am tradus cu bucurie să ştiu că mai există până şi în rândul preanefericitei Biserici etc, un apărător ai celor ce nu mai au cum să îşi facă singuri dreptate, cât şi o părere critică în faţă gârlei de superstiţie atât de caracteristică nouă, celor din Europa de Est.

  http://adevarul.ro/news/eveniment/epistola-ravasitoare-unui-preot-roman-dedicata-eroilor-clubul-colectiv-ma-plec-cutremur-fata-jertfei-lor-1_5637d03df5eaafab2c3f82b8/index.html

  Romanian priest pays homage to those who went back into the fire : « I shudder with gratitude at the thought of their selfless sacrifice» November 2nd, 2015 author Cezar Pădurariu. From Romanian by elena.andronic@gmail.com

  Romanian priest pays homage to those who went back into the fire : « I shudder with gratitude at the thought of their selfless sacrifice» November 2nd, 2015 author Cezar Pădurariu. From Romanian by elena.andronic@gmail.com

  Ioan Florin Florescu, a well respected Romanian priest from the diaspora, paid homage to Claudiu Petre and Adrian Rugină, who numbered among the people known to have died while saving the lives of those still trapped in the fire at Colectiv, a venue in central Bucharest.

  Ioan Florin Florescu, a priest originating from the Romanian city Iaşi is held in high regard for his PhD thesis, „Literal and Free Translation in Romanian Biblical Texts” (original “Literalism şi traducere liberă în tradiţia biblică românească”), the result of an enormous amount of research in the history of Romanian biblical translations. He is involved in philological scholarly projects and became known to Romanians everywhere in 2011, when, overwhelmed by a difficult life in his home country, he left for Scotland along with his family. At that time he wrote a critical letter to a Romanian senator who claimed to represent him. The priest continued to write in moments that proved important in Romania’s recent history. On his personal blog, Scottish Diary (Jurnal Scotian) he criticized the the Romanian Orthodox Church for its open support of candidate Victor Ponta, during the 2014 Romanian presidential election campaign . Following the tragedy at Colectiv, Ioan Florin Florescu has written a tribute to those who lost their lives in the fire, while at the same time discrediting the unacceptable opinions expressed by other Romanian theologians following the fire on Friday, October the 30th. Below we share his letter, unabridged:

  „In my childhood, as far back as I can remember, I played in the country with carved pumpkins, and decorated them with teeth made of beans, not having any clue about the celebrations surrounding Halloween. When I grew older, again unknowingly of Halloween celebrations, side by side with my daughters, I turned pumpkins into Jack-o’-lanterns to scare my wife when she came back from work. I didn’t know that in so doing I was summoning death, as I now find out from Father Savatie, who is better advised on pumpkin and symbols. «Playing with pumpkins is playing with death, dear, you’d better change your game and play with light.» As a child, I had never played a light game, and never even heard about this game. What child plays the light game? Father Savatie too was a child at the same time, and likely played, like most other boys in my neighbourhood, death games, while pretending to be at soldiers at war, thieves and policemen, ducks and hunters, cowboys and Native Americans. Yet these games had no fatalities, only much later, at the 1989 Romanian Revolution, one of my childhood playground friends was shot dead near Buzău, while actively serving in the military. I believe that demons other than the pumpkins we had carved in our childhood killed him. In my youth, I too went to rock concerts, and later I had to allow my daughter to go, and even bought her an electric guitar and drums, but rock ended up boring her, so she switched to piano. She is now a law student and safeguards in her student accommodation encased saintly relics received at the Greek Mountain Athos. She’s been carrying them wherever she goes. I never once thought of the possibility that my daughter could have burnt alive by merely attending a rock concert, or carving pumpkins, just now I am learning about this causal relationship from Father Savatie. Father Savatie has no children, but has, just like Job’s friend, deep thoughts regarding the death of Job’s children, along with subtle ways of defining God. It pays, on occasions, not to have children. I doubt I’d be able to think straight right now, had any of my children burnt alive. I have been having a very productive last few days learning about pumpkin, but above all I learned about people, not in Father Savatie’s wise words, but in their love shown by Claudiu and Adrian, who died in fire so as to save their friends. These guys were unaware that playing with pumpkin and rock summons death. They knew nothing of death and related symbols, yet managed to teach us a lesson about life and love. Most certainly they were safeguarding no saintly relics at home, yet twice they went back into the fire for their kind. I for one doubt to have been able to go back in there even once more. They obeyed the greatest commandment left by Jesus: „Greater love has no one than this, that one lay down his life for his friends”. I can’t even fulfill his most modest commandment. They may have not played light games, but their brave souls turned to pure light. I shudder with gratitude at the thought of their selfless sacrifice, as though it was my child they pulled out of the blaze. When pumpkin demons come chasing after me to set me on fire, I can only wish to show as much courage and love as Claudiu and Adrian demonstrated.’’

 35. Părinte, articolul asta ne-a încălzit inimile. E vrajba multa, si durere, si revolta, si oamenii au ajuns sa il confunde pe Dumnezeu cu Catedrala Mântuirii Neamului. In fine, nu despre asta vroiam să vorbesc. Circulă pe internet zilele astea un document cu propuneri de ministri din partea societatii civile, apare si numele dvs acolo, alături de Hurezeanu, Liiceanu si altii. Ati dori sa treceti in cv, dupa experiența de ajutor de bucătar, un post de ministru? 🙂

  • ce destin am și eu! cum ar spune bunica Anița Nandriș, „prin câte trece un om în viață fără să-și dea siama”.. mai ieri îmi căutam de lucru ca ajutor de bucătar și uite că azi sunt ministru. 🙂

 36. Florin, ca ateu irecuperabil :-), mă bucur să văd că baştovoizarea / rasputinizarea BOR nu e chiar totală. Mă bucur că mai sînt şi preoţi care nu se tem să-şi exprime, public, dezacordul cu purtătorii de întuneric care se dau luminoşi.
  Din păcate, cei ca tine sînt mult prea minoritari. Iar pilda biciului în templu rămîne acut de actuală. Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate … Keep walking.

   • Dom’injiner 🙂
    ( stimaţi inchizitori stilistico-anatemizatori, asta e o glumă mai veche de-a mea cu padre Florin, nu vă agitaţi … ) ,

    Se vede c-ai uitat că mi-ai mai pus, demult, întrebarea asta, şi că eu ţi-am răspuns. E drept, tu ai întrebat atunci, mai puţin canonic :-), de ce mă fricţionează grija 🙂 ( asta e varianta soft, pentru uzul delfinilor pravoslavnici ) .
    Pe scurt, pentru orice ateu raţional şi moral, e clar că Isus din Nazaret a fost un revoluţionar civilizator, a cărui moştenire a încăput însă, cam de la basileii Constantin & Elena şi Teodosie, pe mîna unor manipulatori ordinari, care au alienat, într-un mod evident anti-creştin şi cancerigen,această moştenire.
    Mai pe lung, iaca :

    https://lucianpostu.wordpress.com/2013/04/29/isus-mi-a-zis-nu-credeti/

 37. Ei parinte, au mai trecut ceva zile, am mai cules ceva roade, toate dupa samanta lor.
  Vinovatul pentru cele intamplate: BOR (cum le place unora dintre fratii nostri sa numeasca Sfanta noastra Biserica). Toata lumea urla, in semn de iubire. Toata ura impotriva lui Cristos si a slujitorilor lui a iesit la “lumina”. Asa-i, daca noi umblam in intuneric iese ura in hainele iubirii la lumina. Iiubirismul a iesti invingator in lumina triumfala a reflectoarelor. Eu zic sa mai incurajati tineretul si pe cine mai vrea sa va asculte in continuare lsa decupeze bostani. V-ati ales cu multa lauda din partea lor si a ateilor si probabil a establishment-ului.
  Uneori este de preferat ocara si jignirile. Chiar imi pare rau, mi-ati devenit simpatic, altfel as fi trecut pe langa dumeavoastra mai departe, nu ma mai oboseam sa scriu nimic.

 38. Am si eu o intrebare: Ce ar fi facut ISUS in acest caz?? ce cred eu: “Ar fi plins si suferit alaturi de toate victimele si mamele indurerate si iar fi imbratisat pe toti sa le aline suferinta” Noi suntem prea mici si nu avem nici un drept sa ne judecam aproapele. Parinte e atita bunatate si lumina in sufletul dumneavoastra. Dumnezeu sa va ocroteasca!

  • dar eu cred că Iisus chiar a fost acolo, a murit încă o dată cu acei tineri. Eu cred că Iisus a murit pe cruce în fiecare moarte a noastră, de asta i-a fost greu, ăsta e singurul lucru pe care-l pot spune acum despre moarte. să fiți și d-voastră binecuvântată!

  • 🙂 „a muri ars de viu” e o expresie acceptată. e o construcție intensivă, cum avem (frecvent) în Biblie „de moarte veți muri”, „răspunzând, a zis” etc. De altfel și expresia „ars de viu” e ușor redundantă, că nu spune nimeni „ars de mort”.

Lăsați un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s