ca ţara să poată fi locuită

 

Sînt zile amare pentru Biserica Ortodoxă, dar să nu ne pierdem cumpătul, cei care sîntem ai ei. Și nici să nu o dăm pe predici sforăitoare, ca și cum nici usturoi n-am mâncat, nici gura nu ne miroase. Am pentru frații mei, preoții, o veste bună și una proastă. Mă pricep un pic la vești, nu doar pentru că am fost ziarist, dar și pentru că am umblat mult printre oameni de tot felul, acasă și printre străini. E drept însă că nu mă pricep la profeții.

            Vestea bună este că, dincolo de scandări, de vituperațiile unor ziariști și de lozinci, oamenii din stradă (citiți-le revendicările cu atenție) nu au nimic cu Biserica lor: nici cu Hristos, nici cu Ortodoxia, nici cu Sfinții Părinți și, până la urmă, nici cu moaștele Sfintei Paraschiva. Lumea e tulburată, dar nu pe slujitorii Bisericii care își fac în mod cinstit treaba prin parohii, în spitale, la căpătâiul oamenilor sau pe oriunde or mai umbla, de care se minunează și îi laudă când îi găsește. Un exemplu chiar din aceste zile, dacă vreți, este nominalizarea unui episcop ortodox, părintele Mihail Jar, la premiile „Oamenii Timpului” (părintele Mihail are grijă la Bănceni, în Ucraina, de patru sute de copii). Sau bucuria, alt exemplu, cu care oamenii îl înconjoară pe Mitropolitul Iosif de la Paris, când apare blând și smerit între ei. Pe el și mai sunt și alții. Sau faptul că, oriunde ajung românii prin lume românii, biserica este printre primele locuri pe care le caută.

            Oamenii scandează în aceste zile, așa e, dar nu se răfuiesc cu Biserica Ortodoxă, ci cu o imagine a ei: cea a aroganței unei instituții. Aceasta este vestea proastă.

            Ne-am învățat să nu le dăm niciodată dreptate, să simplificăm totul la un atac împotriva Bisericii, să-i demonizăm. E o „ostilitate comandată”, s-a spus zilele astea. Bun, e drept, am văzut și o mulțime de răutăți și minciuni, că lumea e mare și toți au acces la facebook. S-a vorbit cu ură și s-a scris cu scuipați, că așa e la revoluții, – dar o ostilitate comandată de cine? Să se spună atunci până la capăt, clar, pe nume, cine o comandă, prin cine, cum, ca să știm ce avem de făcut. Altfel, amenințarea asta sună ca „agenturile” din decembrie 89.

            Până să comande cineva alte ostilități, cred că mai întâi am făcut-o noi înșine, cei din Biserică. Cine i-a comandat purtătorului de cuvânt al Patriarhiei enormitățile pe care le-a bălmăjit zilele astea, umplând o lume de revoltă și pe noi de rușinea cu „preotul merge doar acolo unde este invitat”? De unde fățărnicia asta, că „Biserica respectă convingerea religioasă a fiecărei familii îndoliate” și de aceea nu s-ar fi spus o slujbă pe trotuarul de la „Colectiv”? Dar când la 8 dimineața tragem clopotele în cartier, cum e cu „convingerile religioase” ale familiilor care locuiesc peste drum? Dar când facem procesiuni, dar când blocăm orașe întregi cu sărbătorile noastre? Nu zic să nu mai tragem clopotele, zic să nu mai fim farisei.

            Cine a comandat în aceste zile predicile ambiguu-miloase, vai, Dumnezeu să-i ierte, dar și voi v-ați căutat-o, măi băieți? Cine l-a pus pe călugărul de la Petru-Vodă să facă sinistra triere după păcate a morților de la „Colectiv”? Sub ce ascultare stă el? Cine a comandat leghioanelor anonime din bezna „blogosferei ortodoxe” să iasă la lumină și să celebreze pedeapsa lui Dumnezeu pentru „sataniștii” din club? Și, în general, cine e strategul  izolării intelectuale și al lipsei unei comunicări reale,  în care s-a închis în ultimii ani Patriarhia, iluzionându-se că trustul ei de presă ține loc de comunicare cu societatea civilă?

            Nu vă lăsați amăgiți, mulțimea nu se răfuiește cu noi pentru ceea ce s-a întâmplat la „Colectiv”. Ieșiți din teoriile conspirației și deschideți ochii în realitatea din stradă. Timp de ani de zile, încetul cu încetul, picătură cu picătură, corupția a copt în România ca un buboi imens, care acum s-a spart, iar mizeria a împroșcat și în obrazul nostru, pentru că, de 25 de ani, în ciuda asigurărilor că nu facem politică, ne-am lăsat percepuți ca părtași ai tuturor administrațiilor politice. Ai unor politicieni cocoțați la putere pe sângele oamenilor din decembrie 89 și pe banii securiștilor vechi și noi. Am stat la hramuri alături de ei (când locul lor trebuia să fie în genunchi, în mulțime), iar ura cu care au fost priviți aceștia s-a uitat în aceste zile cu aceiași ochi și la noi. Cine ne-a oprit să-i denunțăm din cele mai înalte amvoane, să-i facem responsabili pentru exodul românesc, pentru cea mai mare sărăcie din Europa și pentru cea mai mică speranță de viață, pentru una dintre cele mai înalte rate ale mortalității materne, pentru cea mai înaltă rată din UE  a mortalității infantile? Sau dacă om fi făcut-o, înseamnă că n-am făcut-o îndeajuns și destul de limpede. Nu în pilde și generalizări, ci arătând cu degetul spre portretele lor, așa cum au făcut-o în alte timpuri Ioan Gură de Aur sau Antim Ivireanul, Nifon Patriarhul în vremea lui Radu cel Mare sau mitropolitul Gurie în vremea lui Carol al II-lea.

            Dar, sigur, e mai ușor să ne închipuim că sîntem atacați din afară, decât să luptăm cu propriile noastre slăbiciuni.

            Mântuitorul ne-a trimis să scoatem demonii din oameni, dar ajungem adesea să-i stârnim noi înșine în ei prin purtările noastre. Când nu se suie ceva până la nasul nostru, am găsit explicația: sînt obraznici, nu știu cum stă treaba cu teologia. Noi suntem subtili, mistici, însuși Dumnezeu ne dă like pe facebook, ei sunt proști, manipulați, nu înțeleg nimic, nu știu ce e un trafalete, nu știu cum ar trebui să arate ora de religie, nu știu unde să se roage și cum se fac pomenirile pentru morți, nu știu câtă milostenie face Biserica. Banul e ochiul dracului numai când e al altuia, când e al nostru e bun și sfințit. La socotelile lor cu biserici și spitale le răspundem cu aceleași socoteli, ca să le arătăm că greșesc, dar nu înțelegem un lucru: ei chiar nu au spitale, nu au medicamente, le pleacă pe aiurea doctorii, profesorii și copiii. Când ne spun că vor ca statul să finanțeze nu construcții de biserici, ci spitale și școli, nu înseamnă că nu-și doresc biserici. Asta înseamnă că s-au săturat de mizerie. Că își doresc să trăiască decent într-o țară mai bună și mai dreaptă.
Când ne-au spus că nu vor oră de religie, nu înseamnă că toți au avut ceva cu Dumnezeu, ci că nu au vrut, pentru copiii lor, nici îndoctrinare, nici manualele alea tâmpite, cu accidente de circulație și amenințări cu focul iadului. Oare nu noi le-am pus în brațe cărțile alea?
Când nu vor o biserică sub geam, nu înseamnă că se pun împotriva Ortodoxiei, ci că, pur și simplu, ar vrea între blocuri un parc de joacă pentru copii. Iar dacă tu, preotul lor, te duci și-i dai în judecată, că doar e terenul tău, pe care ți l-a dat un burtos de primar corupt, pe care ai să-l pui apoi în primele rânduri la slujbă, ai să aduci o mie de demoni peste ei cu judecata ta. E chiar atât de greu de înțeles?

            Și da, mașinile preoților și luxul bisericilor îi smintesc, pentru că asta e o lege a firii: acolo unde oamenii sînt săraci, bogăția smintește chiar dacă ar fi dreaptă. De-aia banul e ochiul dracului. De-aia ni s-a spus să nu purtăm traistă și să nu avem două haine. Măcar puțin ar vrea să vadă și ei că Dumnezeu e la fel de necăjit, așa cum s-a arătat Iisus între ei.
De fapt, chiar asta e: ar vrea ca în noi să-l vadă cât de puțin pe Iisus. Nu în biserici, nu în catedrale, nu în predici, ci în noi. Noi am fost trimiși să-i căutăm pe ei, nu ei pe noi. Să-i căutăm, nu să-i așteptăm în biserici, nu să primim invitații de la ei. Să-i căutăm, or ce loc de găsire al lor este mai mare decât suferința. Dar la suferință te cobori cu iubire și cu îmbrățișare, nu cu lecții de viață. Iisus nu a fost invitat nicăieri și s-a dus și acolo unde știa că va fi alungat cu pietre. Măcar el era bătut pe nedrept, dar pe noi pietrele suferite ne-ar mai fi curățat de păcate.

            Și dacă, Doamne ferește, va fi un cutremur, ce-o să facem? O să-i așteptăm pe supraviețuitori să vină cu colivă la biserici?

            Pavel spunea, „nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine”, dar Hristos nu mai trăiește în noi, asta e vestea cea mai proastă. O să spuneți că nici în mireni nu mai trăiește. Așa e, dar asta pentru că în primul rând nu trăiește în noi. Pentru că lumina noastră nu mai luminează lumii. Iar cei mai mari nedreptățiți sînt sutele de preoți anonimi, fără bloguri și conturi de facebook și pe care nu-i caută televiziunile, dar care își fac datoria cu umilință și dragoste, ca însuși Hristos. Ei împart cu noi pietrele și huiduielile pe care trebuia să le încasăm numai noi.

            Eu sînt naiv, am candorile mele tolstoiene și, într-una din ele, mă întreb cum ar fi dacă în aceste momente în care țara se cutremură din temelii, am ieși înainte și am spune simplu: am greșit, vă rugăm să ne iertați. Dacă nu ne mai puteți iubi, măcar nu ne urâți. Știm ce avem de făcut de acum înainte. Cum ar fi? Uite cum ar fi, ne-o spune profetul Isaia: „Dacă vei face asta, lumina ta va răsări ca zorile. Pe vechile tale ruine se vor înălţa clădiri noi, vei ridica din nou temeliile străbune şi vei fi numit dregător de spărturi şi înnoitor de drumuri, ca ţara să poată fi locuită.”

            UDATE. Am o rugăminte importantă pentru cei care citesc și distribuie în aceste zile articolul meu. O rugăminte din suflet, ca la niște prieteni care știu că mă cred și mă înțeleg: ieșiți la mitinguri, aș ieși și eu dacă aș fi cu voi, așa cum am ieșit când eram în țară, dar nu vă lăsați atrași de cei câțiva care strigă împotriva Bisericii și a Patriarhului ei. Biserica aceasta e locul unde v-ați botezat copiii, unde v-ați cununat, unde v-ați înmormântat pe cei dragi. Nu este „emanația” nici a clasei politice, nici a parlamentului. Lăsați-ne pe noi, preoții, să spunem ceea ce este de spus și, mai ales, cum trebuie spus. E destul că ne-ați bătut obrazul, am înțeles.

 

188 thoughts on “ca ţara să poată fi locuită”

 1. Excelent spus! Să vedem dacă iau aminte cei care trebuie să facă aceste lucruri (în primul rând de la Patriarhie), sau mândria îi va împiedica…

 2. MULTUMESC ! Sunt fericita ca v-am descoperit ; am citit TOT si astept fiecare noua postare cu sufletul la gura ! Va iubesc si va imbratisez – crestineste ! Doamne ajuta !

 3. Dragă părinte Ioan-Florin,
  nu pot decât să aprob tot ce ai spus în acest text. Domnul să te inspire!
  Cu mult drag din România,
  finul tău,
  Pr. Dragoș

  1. Mulțumesc mult părinte. Am așteptat zilele astea măcar un semn de la frații mei. Un semn că nu sunt singur și că curajul meu e și curajul lor. Mulțumesc.

   1. Nu, parinte, nu esti singur. Eu sunt doar diacon, tot in MOREOM, dar cred la fel. Si cred ca acum asistam aievea la ceea ce ne-a spus Mantuitorul Insusi: “Voi sunteţi sarea pământului; dacă sarea se va strica, cu ce se va săra? De nimic nu mai e bună decât să fie aruncată afară şi călcată în picioare de oameni.” Oamenii au nevoie de parinti, nu de preoti care coordoneaza proiecte grandioase, la fel cum copiii romanilor plecati la munca in strainatate au nevoie de iubirea parintilor lor, pe care nu le pot suplini nici sute de cadouri scumpe.

   2. PRINTE IOAN FLORIN nu putem judeca păcatele altora , dacă noi nu le-am făcut !!! PF DANIEL nu putea binecuvânta decât pe cel care i-a cerut binecuvântarea pentru preşedenţie ! GREŞIT a fost că n-a observat EVANGHELIA DIN DUMINICA RESPECTIVĂ DECÂT DUPĂ ce a dat binecuvântarea pentru Ponta ! APOI A REUŞIT să aibă o predică destul de clară referitoare chiar la samarineanul Iohannis (pe care l-am înţeles bine de peste 15 ani) pentru care mă rog să treacă la ortodoxie precum familia regală acum aproape 15o de ani . Grav e că tot românul din ultimele sute de ani nu ne vedem bârna din ochi şi JUSTIFICÂNDU-NE dăm în cap la toţi . De aceea toţi preoţii ortodocşi români au problema asta împotriva diavolul acesta (pe care îl au toţi românii) şi care ne ţine în loc deci de sute de ani . SUNTEM CA PASĂREA CARE PE LIMBA EI PIERE cu toţii . DECI NOI FIECARE ÎN PARTE nu vrem să vă ajutăm la toată lupta asta ca să ne scoateţi din gura diavolului acuzator pe nedrept . Deci mai e un păcat al nerăbdării legat de cel al nemulţumirii şi care sigur poate fi ca un fel de desfrânere . ADICĂ iată că nu trecem nimeni dintre enoriaşi examenul măcar la cele 10 porunci din Vechiul Testament , dar să mai dăm împătrit etc… şi măcar 1/4 dintr-un ban pentru salariul patriarhului / lună fără să cârtim la nesfârşit etc. etc

   3. Dragul meu, Părinte,
    m-a rănit mult tot ce s-a scris despre tinerii aceștia, pentru că eu i-am înțeles din interior. Am trăit ani buni ceea ce trăiau ei, si am trăit ca ei. Cred ca daca episodul s-ar fi petrecut in urma cu 25 de ani, eram si eu sigur printre ei. Pot zice ca nu m-am lecuit niciodata de rock. Nu mai sunt unul activ. Mai degrabă pasiv…
    Am simțit că e manipulare de la inceput și am fost convins că au fost între ei care au “furat” din prima raiul, că au intrat ca racheta la Dumnezeu.
    Am vrut si eu sa scriu, chiar asta, dar mi s-a părut într-o prima faza ca fac sminteala printre confratii preoti care erau unanimi in a-i condamna pe pacatosii de la club, desi o strigare este suficienta la Domnul, daca e sincera si din inima. Apoi, furat de grijile zilei, gandul meu a devenit de prisos, pentru ca au scris altii si mai ales, cu mult mai bine decat aș fi scris eu, și unul din ei esti sfinția ta.
    Cu neschimbat drag,
    Pr. D.

   4. „Am aşteptat zilele astea măcar un semn de la fraţii mei.”

    Pr. Mihai-Andrei Aldea: „Uitându-mă în jur, uitându-mă la mine” (contul de Facebook, 2 noiembrie 2015)

    Au cam trecut cele trei zile de doliu «oficial». Unii deja şi-au îngropat morţii, alţii o vor face zilele următoare. Dar cel mai grav este cu morţii vii. Mulţi, foarte urât mirositori, foarte agresivi. De la cei care au încercat să profite de moment pentru a face campanie anti-/religioasă – fie ea atee, ortodoxistă sau de alt fel – şi până la cei care au încercat şi încearcă să-şi facă pe spinarea victimelor campanie electorală, audienţă, spălare de imagine etc.

    Eu am aflat, direct şi indirect, cât de nepriceput şi chiar ticălos sunt! De ce? Păi pentru că sunt preot, de exemplu. […] [S]unt preot, deci sunt de vină pentru că nu sunt spitale şi medici în România. […]

    Şi de ce mai sunt nepriceput şi ticălos? Păi, după unii ortodoxişti – că ortodocşi nu-i pot numi – pentru că nu am folosit «momentul» ca să fac morală tinerilor, adulţilor şi bătrânilor! . . .

 4. Si eu vad in jur ca oamenii se roaga mai mult, si tot spre Dumnezeu isi indreapta gandurile si sperantele.

  Gandurile noastre si rugaciunile ni se indreapta catre cei din spitale.

 5. Cu mult si prea plin de suflet mesajul. Daca, iarasi “daca”, l-ar fi scris purtatorul de sfidare suficienta al Patriarhiei, lumea – “anonimii” , “strada” – n-ar fi spus si cerut cele auzite. Desi, in privinta lacomiei de arginti a preotilor, mai este mult de discutat si de schimbat. Am fi facut si spus toate astea nu acum, si nici doar de douazeci si cinci sau cincizeci, sau si mai mult de ani, daca intaistatatorii nostri intru salvarea sufletelor noastre se comportau precum Mitropolitul Antim Ivireanul sau calugarul Sofronie?

  1. Răzvan, sunt mulți în țară și aiurea mult mai buni și mai drepți și mai curați ca mine. E o iarnă mai grea, de aceea nu se vede primăvara.

 6. Foarte bun textul. Cu un singur amendament: dvs ati facut toate pe care le reprosati colegilor…plecand din tara. Sa ma iertati.

   1. sunt preoti romani foarte multi si in diaspora care inca mai cer bani la servicii standard de inmormantare, botez, cununuie, chiar daca se plateste taxa de cult. preotii isi primesc salar de la parohie, sunt biserici ortodoxe a altor natii care nu cer nici un ban chiar daca nu platesc taxa de cult. cum este posibil asa ceva? care este normalul? eu nu mai inteleg? noi sau ei?
    chiar este atat de greu de inteles ? punctul pe i : se revolta lumea ca gura dulce a preotilor e plina de ipocrizie, smerenie doar de o parte, straie poleite acopera suflete de hiene. preotii nu mai vad oamenii din fata lor, vad doar banii care ar putea sa ii obtina de la ei. eu cred ca acesta este doar inceputul, peste o vreme oare care va fi reactia impotriva preotilor? In Quebec prin anii ’70-80 preotii bisericii catolice au inceput sa manipuleze si sa controleze viata enoriasilor atat de mult incat mergeau la usile oamenilor spunandu-le ca sotia este la ovulatie si trebuie sa procreeze rapid. Ce au facut oamenii? nu au mai venit la biserica: s-a numit Revolutia Linistita. Acum Quebecul are cel mai mare numar de atei. care mai este normalul?

    1. foarte rău dacă vă cer bani. Îl puteți întreba în față pe un astfel de preot, de ce cere bani. Chiar și „taxa de cult” mi se pare o aberație, n-ar trebui să existe așa ceva. Tot ce se dă în Biserică trebuie să fie donație benevolă. Dar apropo de salarii, pentru că m-ați întrebat, un preot român nu este plătit integral de stat, așa cum se spune, „bani de la stat”. Un preot român primește o contribuție de la stat, urmând ca restul salariului să-l acopere din ceea ce ar trebui să fie donațiile (nu altceva) din parohie. Tot acest venit pe salariu este impozitat de stat. „Alte nații” de care vorbiți au alte sisteme de a-și plăti preoții. În Scoția, unde trăiesc eu, Biserica scoțiană deține proprietăți mari (case, terenuri etc.) și trăiește din închirirea acestora.
     Dar povestea asta cu preoții care mergeau la ușă, parcă mi-e greu să o cred. Dacă găsiți un articol undeva pe acest subiect, vă rog să-mi dați și mie un link, de curiozitate.

  1. Sa inteleg ca inca se mai crede despre cei care pleaca din tara ca sunt tradatori… Nu mai am nimic de spus…

 7. Multumim parinte Ioan Florin pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume. Va sustin din toata inima si cred in puterea Bisericii de a reveni la valorile adevarate. Sunt nenumarati preoti care isi fac datoria asa cum se cuvine insa in acelasi timp se intampla si altfel de lucruri care ne determina sa ne luam lumea in cap. Va saluta un preot din diaspora canadiana.

 8. Mulțumim Părinte Florin pentru curaj, verticalitate și tot restul. Susținem cuvântul Dumneavoastră și îl transmitem mai departe. Prof. univ.. dr. Constantin Cucoș

 9. “ne-am lăsat percepuți ca părtași ai tuturor administrațiilor politice.”
  din pacate ati fost de-a dreptul partasi al politicului, din pacate ati uitat ca misiunea dumneavoastra este sa ne pastoriti, sa ne aduceti lumina si da, si speranta. si din pacate, ruptura dintre noi si biserica nu se va reinnoda atit timp cit nu veti cobori intre noi

 10. Sunt peste tot Oameni .Preoti adevarati .
  Preotul Calciu, rip.
  Preotul Paun ,acum in Tx.
  Preotul Calin ,,Md
  Preotul Gelu ,Atlanta
  Preotul Ioan Florin, UK
  Romanii plecati n-au luat cu ei spitale si scoli ,ura or invidie; , Au luat biserica si oameni minunati …nu inteleg cum de se poate aici si nu in Ro…

  1. Cred ca este momentul ca si in sanul Bisericii Ortodoxe Romane sa se produca schimbarea dorita de societate in plan laic ! Binenteles ca nu doresc o alta biserica, Tatal Nostu, Crezul si Psalmul 50, imi vor fi oricum firul rosu in viata…cer doar putina flexibiliatte si adaptare la nevoile societatii, la ratacirile sufletelor, la tentatiile si ispitele care nu mai sunt aceleasi ca acum 2000 de ani. Esenta credintei trebuie sa raman aceasi…dar se poate umbla un picut la ambalaj…altfel nu o sa-i mai vedem pe tineri prin biserica, desi inca sunt destui, si va spun asta pentru ca ii vad. Acum vin la biserica mai ales cei din familii crestine practicante,a caror parinti merg si ei la biserica, sau, de cele mai multe ori, ocazional, cu prilejul diferitelor obstacole, incercari, pierderi, etc. prilejuite de noianul vietii. Daca veti incerca sa aduceti in jurul d-vs slujitori ai bisericii cam cu aceleasi conceptii ca ale d-vs, cu acelasi simt al realitatii, cu sisteme de valori apropiate (mai ales in ceea ce priveste valorile materiale) veti insufla o stare de emulatie perfect abordabila de tineri…si chiar de noi, cei trecuti de 50 de ani, care le mai avem cu “butoanele”…Oricum ar fi, Domnul sa ne ajute si sa ne lumineze pe toti ! Multumesc pentru abordarea d-vs…veti fi criticat de multi dintre clerici…dar veti fi apreciat de mii de ori mai mult de cei ce cauta sa vina spre biserica dar s-au lovit pana acum de o atitudine scortoasa si retrograda.

  2. Parintele Paun nu mai este in Texas din 2008, era in zona Dallasului si am mers acolo la biserica romaneasca in anii cat am fost acolo la studii. Acum sunt inapoi in tara. Parintele Paun este in Washington DC. A fost mutat in parohia unde a slujit Parintele Calciu. Intr-adevar, este un om extraordinar, a facut foarte multe lucruri frumoase acolo.

   1. Fvb , Update,s-a reintors in tx. anul trecut.
    Cinci ani a fost aici ,zona dc .unde s-a inceput savarsitea dorintei Parintelui Calciu lasata cu limba de moarte .
    Se lucreaza 🙂 inca.Esti in urma cu evenimentele.
    .

 11. Să fiți sănătoși, eu-s ateu, dvs. altfel – succes pe drumurile amîntutora!

  Oleacă nițel mai atent aș fi la vreo mistificare sau alta din text…
  De pildă, că demonstranții vor cutare, și nu cutare.

 12. Corect gandit si bine scris, dar nu e de ajuns: ar trebui sa va faceti curat in curtea proprie si sa aruncati toate uscaturile, incepand cu preotii securisti si cu cei spagari. Iar daca o sa renuntati sa mai primiti bani din bugetul tarii si o sa incepeti sa dati chitante atunci cand incasati banii credinciosilor, poate ca o sa incepem sa credem ca Biserica Ortodoxa vrea totusi si binele acestui popor.

  1. eu nu primesc salariu, sunt preot misionar, și nici nu incasez nimic pentru slujbe, dar aveți dreptate, trebuie să ne corectăm greșelile pe care le-am făcut.

   1. Și atunci din ce trăiești. .pr.florin…din ce plătești chiria in Scoția?

    Cu respect.

    1. trăiesc din mila lui Dumnezeu, dar chiria mi-o plătesc din leafa pe care o primesc muncind zi de zi într-un depozit, alături de alți români de pe-aici.

 13. “Măcar puțin ar vrea sa vadă și ei ca DUMNEZEU e la fel de necăjit, ” mai bn tăceai. ….Vezi ca vrea unu sa își spovedească bordelul poate îi faci și tu reducere

 14. Ar fi fost foarte frumos daca v-ati fi oprit inaintea paragrafului de la sfarsit. As fi dat mai departe articolul dar acum nu. Biserica a devenit o institutie, un partid, e normal sa il vrei jos pe Patriarh. Cei care ne cununa si ne boteaza copiii sunt oameni alesi de noi, iar asocierea lor cu Biserica a devenit din pacate degradanta, asocierea cu Dumnezeu nu. Trebuie facuta curatenie in tagma preoteasca, preotul nu are dreptul ca se simta mai presus decat credinciosii si sa o duca mai bine decat un profesor sau un doctor numai pentru ca slujeste la inmormantare si face o liturghie. ORicat de tainica ar fi ea.Credinta oamenilor este mare , dar dupa multe rugaciuni si rabdare le-a luminat Dumnezeu mintea si le-a slobozit gura.Eu asa cred.

  1. trebuie făcută curățenie nu numai în „tagma preoțească”, ci peste tot în societatea românească. oamenii Bisericii nu pot fi mai buni decât lumea din care vin.

   1. asa este , toti suntem egali in fata lui Dumnezeu, atunci trebuie ca toti ( inclusiv preotii ) sa-si asume critica/respectul vesnic daca greseala / faptele bune au fost pe masura. Dumneavoastra nu sunteti ca ceilalti preoti si de asta sunt abonata la blog. Dar nu voi raspandi nici un articol care ii scuza pe ceilalti, pentru ca ei nu au nici un merit, dumneavoastra ii investiti cu ceea ce nu au, adica har, pentru ca daca l-ar avea nu ar interveni nimeni pentru ei.

    1. Ce credinta aveti dvs., doamna Olga, cand vorbiti astfel despre Sfanta Liturghie? Vreti reforma, ca si alti oameni. Reforma insemnand ce? Preotii sunt si ei oameni, cu greseli, cu pacate. Cei mai multi, marea majoritate, fac ceea ce trebuie sa faca un preot. Reforma e pentru atei, protestanti si habarnamisti. La ortodocsi cred ca e vorba de pocainta, de reintoarcere la sfinti, la Sfanta Traditie, nu la modernizare!!! Sper ca acest preot este la fel ca ceilalti preoti ortodocsi, cei obisnuiti, nu ca cei care mai cad, ci si colo, cand si cand, ca sunt oameni si acestia…
     Cat despre pretentia dvs. de a cere schimbarea patriarhului Romaniei pentru ca asa vrea cutare si cutarescu, mi se pare o lipsa evidenta de smerenie.
     Curios, de schimbarea lui Isarescu nu s-a soptit macar, o singura data!

     1. „Sper ca acest preot este la fel ca ceilalti preoti ortodocsi, cei obisnuiti, nu ca cei care mai cad”
      sunt un preot foarte obișnuit, doar că eu aș putea să spun că, față de ceilalți, cad mai des. serios.

   2. Insfarsit am gasit fraza care ma obliga sa va scriu :-oamenii bisericii nu pot fi mai buni decat lumea din care vin -un adevar evident ,dar putini din cei care contesta biserica il si recunosc;daca ar face-o ,schimbarea ar fi profunda;papa scoate un album rock ,ce ziceti de asta?visez ca Biserica Ortodoxa sa tina pas cu vremurile si sa nu mai fie atat de contestata de tineri;altfel ,… va stimez si va citesc cu interes

   3. Parinte, gresesti undeva…Oamenii bisericii pot si trebuie sa fie mai buni decat lumea in care traim. Altfel, nu se poate. Deocamdata, in baza religiei, avem una din cele mai mari afaceri la nivel mondial, pe seama prostilor. Ca-i plina lumea de ei.Si rezolvarea nu e in ceruri, este aici. Eu, personal n-o vad. Nu in aceasta viata. Si sunt un optimist.

    1. oamenii bisericii trebuie sa fie mai buni decat lumea in care traim,medicul trebuie sa fie mai stiutor decat pacientul,profesorul trebuie sa fie mai invatat decat elevul,cel care ma invata sa fac lucruri bune trebuie sa-mi dea exemplul lui.samd.
     Asta cu ,preotii sunt si ei oameni si mai gresesc e chiar distractiva.Analiza enuntului duce la derizoriu sau o filozofie supradimensionata si interminabila.Care e dimensiunea permisa a greselii aceleia?Si dupa ce formula se calculeaza?

     Un Craciun cu sanatate si liniste !

 15. Foarte curajos articolul si corect ati descris. Sunt incantat sa vad o asemenea claritate. Aceasta este schimbarea de care are nevoie Ortodoxia moderna. Va indemn sa nu va opriti la a scrie.

  1. ORTODOXIA, e aceeaşi, de 2000 de ani, şi mai bine ! EU (NOI) nu mă schimb în bine, EU(NOI) mă schimb în rău … ORTODOXIA este firul Ariadnei în hăţişul lumii căzute ! Nu avem eu(noi) ce schimba la ORTODOXIE ! Să urmăm pildele şi comportamentul din VIEŢILE SFINŢILOR ! ALTFEL, RĂTĂCIM … şi nu înţelegem ce ni se întâmplă … ! Nu uitaţi, Pr. STĂNILOAIE spunea că Timpul este interval între chemarea lui Dumnezeu şi răspunsul omului ! Asta să ne doară : “oare la finalul intervalului, sunt pregătit pentru întâlnirea cu CREATORUL , sunt spovedit, am primit Sf. Împărtăşanie, intărire pentru lupta sufletului în Vămile Văzduhului ! IERTARE …

 16. Frumos si adevarat scris Insa…si totusi …eu cred ca Dumnezeu n-are nevoie de intermediari intre El si Oameni…
  Catolicii prin Papa Francisc si cu ajutorul lui Dumnezeu sunt pe drumul cel bun…Ortodoxia mai are de invatat si de asteptat…

   1. Ooo, ce bine i-ați răspuns, părinte! :-)) Dar cred că nu a înțeles. 😉

 17. In bisericile din diaspora situatia e mult diferita. Preotii in marea lor majoritate lucreaza in timpul satpamanii pentru a-si castiga existenta iar “timpul liber” il dedica parohiei. Toata administratia bisericii o face Consiliul Parohial. Ei aduna banii tot ei ii distribuie (cheltuie) dupa nevoile parohiei. De cele mai multe ori preotului i se da un salariu simbolic unde se poate. E un sentiment placut sa nu fii dependent de parohie ca preot insa toate vin cu un pret. Nu mai ai timp liber si de multe ori e greu sa iti stabilesti prioritatile. Primii care sufera sunt cei din familie care te vad din ce in ce mai putin intre jobul de zi cu zi si parohie. Insa le ducem pe toate cu bucurie in Hristos.

  1. @ pr. Dumitru ,
   Asa o fi , administratie diferita,dar Omul sfinteste locul ..
   de ce doar aici , intreb retoric ,
   Eu stiu deci patru,(4 )preoti la care scriu cu majuscule si nu doar despre ei ci si doamnele preotese, sotiile lor , :, dn. Gladiola , dn. Camelia , dn.Diana care sunt sufletele activitatilor cu copii, scoala de duminica , ajutoare pentru cei necajiti ( aici si in Ro ) si multe altele care includ si oamenii care traiesc aici… asta ma tot intreb ; cum de se poate aici si in Ro nu ..:(

 18. Binecuvantati!
  Am vrut sa va scriu de ieri, astazi insa o fac sa va multumesc pentru acest articol. In momentele de incercare prin care trecem. e multa confuzie si nimeni nu este scutit de ea, mai ales cei ce au nevoie de Biserica dar inca nu stiu cum sa ii treaca pragul. Pentru ei voiam ieri sa scriu, astazi ati scris sfintia voastra.

 19. Doamne ajuta Parinte, adevarat graiti,daca ne-am gindi Mai profund ce asteapta Mantuitorul de la fiecare dintre noi poate nu ar Mai fi atita suferinta pe Pamant.Daca am asculta ce ne spune Mantuitorul : “Sa le faceti oamenilor ce vreti sa va faca voua Dumnezeu” ar fi Mai multa pace intre oameni ! Mesajul dumneavoastra l-am citit plingand pt ca datorita politicii din Ro am hotarit sa Plec peste hotare si sa las o Parte din sufletul meu acolo in Tara in care m am nascut! Dumnezeu sa binecuvinteze cu intelepciune. Doamne ajuta

 20. Impecabil diagnostic, Părinte. Mi-e rușine că eu una ma împotmolisem în detalii…

 21. Parinte, imi place cum gandesti, imi place cum ai scris mai sus. Sunt de acord si iti multumesc ca mi-ai adus aminte ca nu trebuie sa generalizam din cauza unui singur om. Dar oricat de multi preoti ca dumneata sunt in tara asta, tot nu spala pacatele celui care e in fruntea Bisericii.
  Urmareste, parinte, clipul in care PF Daniel isi cere iertare. Urmareste-i mimica fetei, urmareste-i cursivitatea vorbirii si trairile prin care trece. Ai sa vezi ca nu exista mimica, nu exista traire, exista doar un text citit pentru a se calma oamenii. Apoi, urmareste clipul in care spunea ca tinerii sa vina la biserici, nu in cluburi. Acolo sa vezi sinceritate, acolo sa vezi cat de mult credea in ceea ce spune. Stiu, e greu sa spui ca cel care e mai sus decat tine nu are dreptate. Dar parinte, Dumnezeu e sus si vede. Si-l vede si pe PF Daniel ce face…

  Nu avem o problema cu Biserica. Avem o problema cu cel care o conduce, cel care din pct. nostru de vedere nu e demn pentru o asa functie.
  Cand mii de oameni au spus “Tatal Nostru” in genunchi in Piata Universitatii, cum a fost?
  Nu se pune, ca nu eram la biserica, nu?
  Stiu, cautam nod in papura…asa suntem noi. Dar actiunea are parte de reactiune. Tot ceea ce i se intampla acum PF Daniel, si-a provocat singur si din pacate, a tras si altii dupa el, care poate nu au nici o vina.

  In rest, numai bine.

 22. Buna seara,

  am citit si eu comunicatul BOR si nu sunt de acord cu update2 din articol (singura parte cu care nu sunt).

  BOR nu si-a cerut scuze pentru ceea ce ati descris mai sus in articol ci si-a cerut scuze pentru (parafrazez) au fost gresit intelesi sau cuvintele le-au fost rastalmacite.

  Nu cuvintele sunt problema ci opulenta, luxul, aroganta, profitorismul, coruptia generalizata din interiorul BOR (aceeasi cu cea din tara), actiunile de indoctrinare din ora de religie, implicarea in politica si alte multe lucruri.

  Vreau sa dau doar un exemplu aici: oare respectarea legilor tarii nu este o cerinta obligatorie pentru cler cel putin in aceeasi masura in care este pentru laici? Are conform legii patriarhul BOR drept la coloana oficiala in deplasari?

  Cu stima,
  Florin

 23. Din păcate liderii religioși (atât din România cât și din Europa) sunt după chipul și asemănarea liderilor politici din țările aferente.

 24. Mai trist este faptul că liderii religioși nu au onoarea de a demisiona, liderii politici chiar dacă nu au onoarea de a demisiona uneori sunt împinși de circumstanțe să o facă.

 25. Nu am obiceiul sa citesc bloguri sau forumuri, dar dupa ce am citit textul dvs. pe un site de stiri am vrut sa citesc mai mult. E mare Dumnezeu si milostiv cu noi. Ati scris din inima si va multumesc din inima.

 26. Articol demn de un raspopit!
  Chiar va credeti atat de schmecher ca nu se observa ca atacati Sf. Biserica, ii aparati pe satanisti, ca si pe indraciti, va deranjeaza clopotele duminica?
  Frica de Dumnezeu este inceputul intelepciunii, spunea Cineva.

 27. in orasul meu s au strans aseara o multime de tineri care marsaluiesc pe bulevard si revendica ceea ce li se cuvine. e minunat si e un semn de speranta. dar i am auzit strigand ceva impropriu lor, ceva nefiresc si strain fiintei lor de copii botezati in Hristos si insemnati cu pecetea crucii: NU VREM CATEDRALE!!
  stiu sigur ca acesta nu e mesajul lor, ca sunt manipulati grosolan si ca printre ei sunt agitatori care au o agenda clara, la care lucreaza de ani si ani de zile.
  se incearca absolut mizerabil deturnarea mersului firesc al protestelor catre o ură indusa față de crestinism si catre un razboi cu bisericile si cu preotii ei. cu pumnul ridicat si cu pancartele in brate, acesti tineri privesc incruntati spre bisericile care odinioara le-au fost cristelnite. si rostesc apasat ”Nu vrem catedrale”, fara sa realizeze la ce blestem se inhamă.
  e nevoie de lideri intelepti care sa coalizeze curat strada si care sa ii marginalizeze pe agitatori.
  pentru ca acesti activisti si agenti vanduti atat asteapta: prima piatra in zidul bisericii, primul bolovan in altare…
  e rusinos si dezonorant ce se intampla. un popor crestin nu poate emite asemenea mesaje, chiar prin gurile propriilor copii. dezinformarea e concertata, intoxicarea prin media de toate tipurile e masiva, iar manipularea ne ofera masura marsaviei papusarilor.

  1. De ce sunt manipulati, doamna? Sau de ce credeti dumneavoastra asta? Ca nu canta in struna turmei de oi? Ca s-au saturat de nesimtirea popilor? “Botezati in Hristos”…Aveau putere de decizie cand au fost botezati sau au hotarat altii in locul lor? Mai lasati-ne cu chestii din astea de Ev Mediu!

   1. ce cauti pe o pagina ortodoxa ”de ev mediu” unde gasesti orice, numai ”nesimtirea popilor” nu?? cumva simti nevoia unei catehizari sau esti responsabil cu bagatul batului prin gard si cu ”reeducarea”?
    nici cand sunt hraniti potrivit de catre parinti, bebelusii nu aleg, ci hotarasc altii in locul lor. sunt convinsa ca, daca ai copii, cand erau mici nu le dadeai cola si junk food, ci mancare de cea mai buna calitate, inclusiv lapte matern… La fel e si cu hrana spirituala, care se ofera inca din primele luni de viata: botezul, mirungerea, impartasania etc. Nu-ti lasi copilul sa creasca precum o buruiana pe sant, fara norme, reguli, randuieli minime, adica educatie moral-religioasa. ai datoria asta, ca parinte, mai ales ca si altii si-au indeplinit datoria asta fata de tine (de care ai uitat, se pare). in concluzie, nu le oferi copiilor doar haine frumoase, caldura, mancare si jucarii, ci neaparat si educatie religioasa, pt ca ai chemarea de a alege o vreme in locul lor si spre binele lor, pana vor sti ei insisi sa deosebeasca binele de rau si adevarul de minciuna. La varsta potrivita, ei se vor desprinde oricum de tine, asa e datul, dar tu ti ai facut datoria de a le fi pus la indemana instrumentele necesare unei alegeri in cunostinta de cauza.
    asa cum le faci copiilor de mici alfabetizarea laica, asa ai datoria de a le face si alfabetizarea moral-religioasa. ca sa nu creasca anapoda, schimonositi sufleteste si lipsiti de busola si de repere real valoroase.

    1. Doamna, normal ca vrem binele copiilor nostri. Dar vedeti Dumneavoastra, mancarea, educatia morala, confortul – toate astea au beneficii cuantificabile in lumea reala (fara mancare se cam moare, de exemplu). Botezul? Nu prea. Are valoare de ritual, exclusiv in mintea celor care cred in el.

     Sau vreti sa ne explicati ca miliardele de oameni din lumea asta, care nu sunt crestini (si prin urmare nu au fost botezati) au crescut “anapoda, schimonositi sufleteste si lipsiti de busola si de repere real valoroase”?

     Cat despre oamenii care urla impotriva Bisericii pentru ca sunt manipulati (in opinia Dv.), sunteti in mentalitatea de “cetate asediata” in care e blocat si Preafericitul. Cum zice si autorul articolului, e mult mai usor sa crezi in conspiratii decat sa te uiti la tine in ograda. Sau in oglinda.

     1. cum sa intelegi tu valoarea botezului pentru ortodocsi, de pilda, cand esti ateu si nu reusesti sa vezi dincolo de simturile comune, ordinare? e ca si cum as cere unui babuin (nu te simti jignit, voi chiar credeti ca va trageti din maimuta) sa scrie un eseu despre sinele sau si despre propriile aspiratii transcedentale. in Creatie sunt lucruri care scapa masuratorilor comune si nu se cuantifica dupa metode clasice sau moderne. sufletul nu are parametri masurabili si nici valori fizice concrete. el tine de inefabil si de cu totul alte dimensiuni.

     2. Trec peste faptul ca eu m-am adresat cu Dumneavoastra si ma aflu tutuit. O fi un privilegiu special primit la botez, nu stiu.

      “cum sa intelegi tu valoarea botezului pentru ortodocsi, de pilda, cand esti ateu si nu reusesti sa vezi dincolo de simturile comune, ordinare?”

      Nu e nevoie de nici un simt ordinar sau special, avem statistici. Revin cu intrebarea de mai sus: Vreti sa ne explicati ca miliardele de oameni din lumea asta, care nu sunt crestini (si prin urmare nu au fost botezati) au crescut “anapoda, schimonositi sufleteste si lipsiti de busola si de repere real valoroase”? In cazul in care e adevarat, asta e observabil empiric. Si din moment ce vorbiti de “valoarea botezului la ortodocsi”, astept dovezi cum ca botezul ortodox chiar ajuta la dezvoltarea ulterioara a individului, si la abilitatea lui de a contribui mai mult la societate fata de cel nebotezat. Ceva date aveti, sau vorbim vorbe? Sau e un efect atat de important, incat nu il observa nimeni?

      “e ca si cum as cere unui babuin (nu te simti jignit, voi chiar credeti ca va trageti din maimuta)”

      In primul rand, nimeni nu spune ca ne tragem din maimuta. Dar asta se intampla cand cititi despre evolutie pe site-uri ortodoxe, si nu din carti sau articole stiintifice care chiar scriu despre evolutie.

      In al doilea rand, cine sunt acei “voi”? Lasand la o parte ca 99% din oamenii de stiinta accepta teoria evolutiei ca fiind valabila, o gramada de biserici crestine (inclusiv cea catolica) fac acelasi lucru. Deci de unde pana unde discutia asta e una atei vs. crestini?

      “in Creatie sunt lucruri care scapa masuratorilor comune si nu se cuantifica dupa metode clasice sau moderne.”

      Deci nu pot fi observate empiric, nici masurate. Atunci de ce le consideram reale? Si mai ales, de ce ii consideram sub-oameni pe cei care se indoiesc de existenta lor?

      “sufletul nu are parametri masurabili si nici valori fizice concrete. el tine de inefabil si de cu totul alte dimensiuni.”

      Superb. Mai ramane sa dovediti ca sufletul exista. Astept cu interes.

    2. Doamna, hrana spirituala de care vorbiti se numeste spalare pe creier. Un om trebuie lasat sa decida singur daca vrea sa creada in ceva, pentru ca de-asta exista liberul arbitru. Si fiti fara grija, un copil va creste si fara sa fie hranit in halul respectiv, cu “hrana” respectiva, fara sa fie in vreun fel creascut anapoda, schimonosit sufleteste si lipsit de busola si de repere real valoroase. Mai degraba la varsta potrivita ei vor avea puterea de a discerne, vor fi in stare sa aleaga, “sa deosebeasca binele de rau si adevarul de minciuna”. Nu trebuie sa-i impuna nimeni ceva anume, nu e nevoie de indoctrinare, habotnicie, purtat pe la cozi la pupat de oase, el insusi trebuie sa decida ceea ce doreste.

     1. cum sa creasca niste copii in respectul fata de valori daca nu au educatia necesara si cultura valorii, primite acasa de la varste mici? de unde sa procure simtul masurii si exercitiul de a discerne, daca nu au practicat acestea in familie? de unde vor alege ce li se potriveste? din anturaj? sau de la sine? sau le va cadea un manual cu reguli si principii in cap din inalturi?
      educatia nu e indoctrinare, ci grija si responsabilitate fata de copilul adus pe lume. decat sa il lasi sa creasca precum o barca in deriva, mai bine nu il concepi. nu esti in stare sa iti educi copilul, inclusiv moral-religios? atunci nu te apuca de conceput copii, ca mai apoi sa ii lasi in grija ”educatiei” intamplatoare…

     2. Educatie se face si fara spalarea pe cap venita din partea bisericii. Valorile si respectul fata de acestea se pot cultiva si fara a le spune ca exista fiinte spirituale cu aripi, un nene barbos in cer care-i va pedepsi daca nu fac aia sau ailalta (mai credibila e aia ca vine tiganul si te baga-n sac) sau alte bazaconii. Sa nu confundam educatia unui copil cu bagatul pe gat al ideilor bisericesti. Sa nu taram copiii dupa noi la fiecare pupatura de oase. Morala e una, indesarea in cap a unor idei religioase e alta mancare de peste. Stati linistita, nu va creste nimeni precum o barca in deriva daca nu-i cultivi cultura valorii bisericii. Grija si responsabilitatea fata de un copil se pot arata si sadi si fara biserica. De ce vi se pare ca un parinte nu-si va putea educa odrasla si altfel decat raportandu-se la “invatatura crestina”, recte a BOR? Cum spuneam, lasati copilul sa decida ceea ce doreste, nu-l faceti marioneta. Dar inteleg ca dvs. ati perceput gresit comentariile mele. M-am referit strict la educatia de gen bagarea pe gat a ideilor religioase. Care nu-si are locul in cresterea unui copil.

 28. Ei, da! Asa, da: balsam pe suflet! Chiar si pe sufletul meu necredincios!
  Multumesc, face foarte bine!
  Din pacate, Patriarhului Daniel, ii lipseste gratia de a-si cere iertare, de la cei care l-au asteptat in durerea lor. Nu spune “Va rog, iertati-ma: acum inteleg ca am gresit.” Ci spune: “Ne cerem iertare dacă unele cuvinte ale noastre au fost insuficient de lămuritoare sau au fost răstălmăcite.”

 29. Un prieten care a terminat Teologia, baiat foarte umil si dedicat, de altfel, m-a impresionat in momentul in care s-a angajat pe unde a gasit, in supermarket, oriunde, pentru a putea incepe (si termina, de altfel) o alta facultate. De ce? Pentru ca, mi-a zis el fara doar si poate, oricat de dedicat ar fi fost, refuza din toate simtirile sa dea spaga ca sa aiba unde sa isi exercite “meseria”. Nici nu vreau sa vorbesc despre ce se intampla dupa, raul acesta porneste prea de jos, radacina e adanca. Mi-e teama ca nu se va schimba ceva prea curand.

 30. Oamenii vor sa ierte Biserica pt cele de mai sus, dar doar o cuvantare a patriarhului, dupa atatea alte cuvantari, fara nici-o schimbare/ reforma in ea, ramane o strategie de marketing si nu va rezolva lucrurile.
  Manualele de religie prost facute vor duce la eliminarea religiei in scoli, modul mafiot in care se repartizeaza preotii si profesorii de religie vor duce la revolta.
  Si e pacat ca cei din conducerea bisericii sa o duca de rapa bazandu-se prea mult pe toleranta mirenilor.

 31. Sarut dreapta ,parinte ! Superba lectie ….Ma inclin cu respect si admiratie si ma bucur ca v-am redescoperit , fie si dupa 20 de ani .
  La Biserica din Aberdeen slujeste ginerele meu ,preotul Andrei Dosoftei , ajutat …la strana de fiica mea Anca -Gabriela Dosoftei ,absolventa a Conservatorului din Iasi iar eu sant la Londra unde locuiesc si muncesc din martie 2007 !

 32. Parinte drag,iti spun asa pentru ca m a uns la suflet mesajul .sunt mama unui baiat care a absolvit un seminar ,a facut un an de teologie si s a oprit. acum e student la medicina , anul 2 , a intrat cu 10! stii parinte prin ce trece un copil care face un seminar?probabil ca stii si dumneata l ai facut! In ultimul an de seminar mi a spus ca nu mai vrea sa se faca preot.ca a intrat in seminar ca un bun crestin ,ca un copil care crede ca taica popa este si duhovnic si prieten si parinte la nevoie,dar nu e nimic din toate acestea ci dimpotriva! Nu spun mai multe ca nu e cazul,dar ma bucur ca macar dumneata ai curajul sa spui lucrurilor pe nume!

  1. Cunosc si eu doi tineri exceptionali din Iasi care au terminat teologia dar care au ales o alta cale cand si-au dat seama in ce ,,sistem” vor intra – unul dintre ei a facut o a doua facultate si este un distins profesionist in domeniul lui, psihologia, celalalt a ales sa fie instructor auto, are scoala lui de soferi, decat sa se faca ,, popa”.

 33. Mi se pare un articol destul de bun, scris de un om care nu pare sa fi ramas cu acea gandire de dinainte de ’89, cu o viziune asupra omenirii destul de echilibrata. Mi-as fi dorit sa fie cat mai multa lume cu o asemenea gandire fata de cei ce nu impartasesc aceeasi credinta. De exemplu, parintii mei cand au aflat ca eu ma consider ateu, au avut o reactie nervoasa si in clipa aceea eram vazut exact ca un adept al lui satan. Nu am inteles de ce puteau vorbi despre alte persoane atee normal, fara pic de ura si pe mine, copilul lor, ma numeau salbatic doar pentru ca nu voiam sa merg la slujbe la biserica sau sa ma spovedesc (Timp de 2 ani, inainte sa le spun despre cum gandesc. am fost nevoit sa-i mint ca am fost sau doar am mers de ochii lor). Acest mesaj nu-l scriu pentru a descrie ura unor crestini ce se revarsa asupra altor persoane, mai ales a copiilor lor, ci pentru a-i sfatui pe cei care au copii care nu le impartasesc aceeasi credinta, daca vor sa le schimbe punctul de vedere, sa o faca cu calm, sa discute, fara sa jigneasca si mai ales, sa asculte ceea ce are de zis copilul.

 34. Mi-a placut aia cu,,banul e ochiul dracului daca e al altcuiva,daca e al nostru e bun si sfintit,, de retinut 😀 restul il mai citesc odata,sa nu percep gresit

 35. Nu stiu ce proceduri sunt in biserica pentru schimbarea prea fericitului, dar poate trebuie si o reforma in BOR conform cu secolul asta sa pot scrie din nou prea fericit cu litere mari.

  1. Nu știi nimic, Jon Snow! E replica din Urzeala Tronurilor… iar Tronurile lumești urzesc, nu se joacă 🙂

 36. Felicitari, drag Parinte! Va imbratisez cu mare drag si abia astept sa va revedem la Sfanta Liturghie. Ii multumesc lui Dumnezeu ca m-a binecuvantat cu un asa duhovnic. Cuvinte de aur, care pentru cititori sunt precum glasul clopotelor la vreme de necaz si de nevoie. Doamne ajuta!

 37. Am discutat cu un preot care are un lacas intr- un spital. A spus ca biserica a devenit un SRL. Cand a terminat clasa a 8 a s- a inscris la un liceu teologic. Nu a fost primit pt. ca nu provenea din familie de preoti. I sau aratat copii care veneau de mana cu tats, unchiul, nasul preoti. Locurile ersu pt. acei copii. A intrat la un liceu in Giurgiu. La facultate a fost la fel. Cand a reusit i s-a cerut pt. o parohie 80.000 de euro.

  1. eu am făcut teologia la Iași fără să fiu fiu de preot. Ba chiar eram catolic cand m-am inscris, serios. 🙂 Iar la parohia mea de țară când m-au trimis, nu mi-a cerut nimeni nimic. Cazuri și cazuri.

 38. Ce ati inteles, mai, popa? Ati inteles pe dracu’ sa va ia. Trebuia sa intelegeti ca oamenilor le e greata de voi, de institutia (societatea comerciala, de fapt) pe care o reprezentati, de aroganta si opulenta voastra. Asta trebuia sa intelegeti!

  1. domnule, injuri ca un birjar. rusinica.
   in plus, e de minim bun simt sa deosebesti purtatorii de har de purtatorii de limuzina, adica preotii de popi, asa cum deosebesti graul de neghina si padurea de uscaturi.
   iar asta ar trebui sa fie relativ usor – sa reusesti sa discerni situatiile, acum ca te-ai protapit in scaunul judecatorului de serviciu…

   1. Cucoana, ala care nu are e pentru ca nu are de unde, nu pentru ca n-ar vrea. Si nu-mi baga pe gat idiotenii gen “purtatori de har”, pentru ca in fond, nici astia nu fac acte caritabile, peste tot e un interes ascuns. Popii nu fac Teologia pentru vreun har, ci pentru buzunarul propriu. Si cum spunea cineva, daca ies pe banda de la Institutul Teologic si n-au locuri unde sa isi exercite “profesia”, se construiesc unele din banii prostilor.

    1. matale esti un ateu lipsit de bunul simt elementar si un detractor fara argumente.
     altceva in afara de ”idiotenii, popi, prosti, interese”… nu am citit in dreptul numelui pe care il afisezi aici.
     ceva argumente decente si nitel mai rasarite posezi?

     1. Din nefericire, eram prea mic pentru a putea obiecta atunci cand parintii m-au botezat ortodox. dar cred ca tind spre ateism, vazand nesimtirea popilor (ca asa-mi place sa le spun), iar epitetele cu care i-am cadorisit ii caracterizeaza intru-totul. Cred ca argumentele pe care le-am adus sunt destul de elocvente in a caracteriza sleahta de profitori ai BOR S.A.

     2. Relax Emil. Nu esti ortodox doar pentru ca cineva te-a scapat intr-o caldarica fara voia ta. Uite, in urma botezului, probabil ca parintii tai au adunat macar niste banuti de la rude si poate l-au folosit si spre folosul tau.
      Insa e clar ca matale n-ai ramas cu nimic in urma procedurii 🙂
      Pline de inteles, semnificative, expresive -argumentele care lovesc in toti slujitorii bisericii? Iti spun si eu ca nu-s, cum ti-au spus-o si cei dinainte. Dar, ai gasit un cuvant nou in DEX si asta e bine 🙂 Iti este spre folos.
      In rest, asa de triste-mi sunt unele zile, acelea cu oameni ca tine in institutii de orice fel… uite, Freud saracul s-ar fi impiedicat de asta:
      “Cucoana, ala care nu are e pentru ca nu are de unde, nu pentru ca n-ar vrea.”

  2. Ba tocmai, dumnealui a inteles ca noi uram societatea comerciala a unui cult (și toate celelalte pe care le enumerați) :). Exact despre asta este vorba in tot articolul.

 39. Multumesc, Parinte! Ce pacat (pentru noi) ca nu sunteti in tara. Poate ati fi schimbat ceva si in randul credinciosilor simpli, cei mai in varsta, fara calculator si internet. Tare multa nevoie ar avea – multi dintre ei – de un preot ca dumneavostra.

 40. Dumnezeu sa va inareasca si sa va lumineze, parinte! Va stiu din perioada studentiei mele in Targul Iesilor, din articolele citite si de la slujbele de la Sf Trei Ierarhi – perioada par Clemet….Locuiesc in Bucuresti de multi ani.
  V-am redescoperit in aceste zile prin articolele de pe Hotnews.V-am purtat in gand pe traseul Piata Univ – Piata Victoriei.
  Va multumesc pentru ceea ce ati scris in aceste zile!
  Dumnezeu sa va lumineze si sa va intareasca!
  Va rog, cand aveti timp:, pag 3 / “Vizioneaza”. Este un inceput!
  https://www.manuale.edu.ro/manuale/Clasa%20a%20III-a/Religie%20Cultul%20Ortodox/Corint/Partea%20I/#Manual/copertaI

  cu recunostinta

 41. Multumesc parinte! Toata dimineata m-am gandit la asta…. La momentul cand preotul iese din altar si spune “Iertati-ma fratilor!”…parea singurul raspuns la ceea ce se intampla aici. Acum ma gandesc ca nu putea sa sune mai bine o alta explicatie. Multumesc.

 42. Doamne ajuta, Parinte! Si multumesc pentru text. Sunt in Franta, in MOREOM, si mi-e si ciuda si drag ca aveti dreptate. Dar nu ziceti de ce striga la PF Daniel si la BOR in acelasi timp; pentru PF Daniel inseamna BOR, asa cum Hollande inseamna Franta. Fals si adevarat, desigur. Franta nu este Hollande, este mai mult si mai variant; dar fiecare francez plateste (financiar si in mod cotidian prin amenintari, si atentate) cand Hollande decide sa intre in Siria. Tot asa, Parinte, cand PF Daniel il premiaza pe Becali (tocmai intrat la puscarie) si lui Dragnea ii canta Axios, tot BOR plateste pentru ca tocmai impotriva coruptilor sustinuti de PF Daniel a fost iesirea in strada si acum si in anul trecut la alegeri. Se iese in strada, dar strada nu uita toate acestea, de aceea se striga impotriva BOR.

 43. Frumoase cuvinte parinte , dar …
  Daca “Biserica care spune ca este ” trupul lui Hristos”
  nu isi elimina “madularele “, care “o smintesc “,
  chiar si pe cele din fruntea ei , adica pe cei ce o conduc ,
  care ii dau directia ,ii fac “politica ” , strategia …
  atunci ce sens mai are invatatura lui Hristos ?

  “Iar dacă ochiul tău cel drept te sminteşte pe tine,
  scoate-l şi aruncă-l de la tine, căci mai de folos îţi este să piară unul din mădularele tale,
  decât tot trupul să fie aruncat în gheenă.
  Şi dacă mâna ta cea dreaptă te sminteşte pe tine,
  taie-o şi o aruncă de la tine, căci mai de folos îţi este să piară unul din mădularele tale,
  decât tot trupul tău să fie aruncat în gheenă.”

  1. Domnule Păun, mai întâi de a elimina un mădular, trebuie să vezi dacă nu-l poți îndrepta, nu? „Milă voiesc, iar nu jertfă” a spus tot Același.

   1. Au trecut 26 de ani , si nu numai ca nu s-au indreptat…
    Dumnezeu o fi avand rabdare , ca este vesnic …
    Si cine “sa vada ” , cine “sa poata ” ,
    cand “ascultarea ” este totala , absoluta
    de sus in jos , in ierarhie .

 44. Da, tare ma minunez cand un preot ortodox face o fapta de omenie, atat de jos au ajuns, pe scara moralitatii si a valorilor, aceste personaje in costume/sutane. Scrieti inteligent, speculati emotia, dar neuronii mei au invatat sa traiasca liber. Am sa va explic – pentru mine nu conteaza vorbele, ci faptele. Aveti dreptate – Biserica “e locul unde v-ați botezat copiii” – da, dand bani grei preotilor, ca altfel de botez nici nu putea fi vorba; Biserica este locul “unde v-ați cununat” – tot dand bani, ca altfel nici de cununie nu putea fi vorba, Biserica este locul “unde ați înmormântat pe cei dragi” – tot cu bani, si iar bani, ca altfel mortii nu mai ajung in groapa. Biserica, si acesta este adevarul contemporan, este o pusculita grasa, in slujba bunastarii proprii, a securitatii si a clasei politice. Credinta nu este Biserica.

  1. aveți dreptate, credința nu este Biserica. Dar cu banii nu aveți decât parțial dreptate și sunteți un pic răutăcioasă când generalizați, „dand bani grei preotilor, ca altfel de botez nici nu putea fi vorba”. Sunt preoți care fac asta, sunt preoți care nu vă cer bani. Au fost dintotdeauna preoți care l-au vândut pe Hristos și preoți care au murit pentru el. vă doresc din toată inima să-i întâlniți și pe cei buni.

 45. necesar și autentic!
  dar am o critică privitoare la ultimele comentarii: care e o neasumare până la capăt: “Biserica aceasta e locul unde v-ați botezat copiii, unde v-ați cununat, unde v-ați înmormântat pe cei dragi. Nu este „emanația” nici a clasei politice, nici a parlamentului. Lăsați-ne pe noi, preoții, să spunem ceea ce este de spus și, mai ales, cum trebuie spus. E destul că ne-ați bătut obrazul, am înțeles”. nu cred că s-a înțeles. e vorba de instituția care va mai face greșeli, care și ea are nevoie de reformă și de presiune din exterior. nu s-a spus tot ce era de spus. abia a început! dacă e invitație la dialog, e cazul ca Biserica să plece urechea nu doar la spovedanie, ci și la critică.

 46. felicitari, foarte bine scris dar simt nevoia sa spun si eu ceva. credinta pe care o am e mai atipica si nu despre asta e neaparat vorba in comentariul meu. Sunteti prima luare de pozitie fata de propria ograda pe care am vazut-o si m-a pus pe ganduri. Pana la ea am considerat biserica complet inutila mie si deci intregii tari, pervertita si aproape satanica. Am considerat mereu ca Isus insusi ar zice la fel ca mine. Nu am inteles sincer necesitatea unui ajutor in gasirea lui Dumnezeu cu atat mai mult de o institutie desueta, antiprogresista. Am considerat mereu ca preotii nu inteleg cu adevarat complexitatea lui Dumnezeu si il schingiuesc grav prin ceea ce predica. Dar mai devreme am avut o revelatie. Mama mea desi il cunostea pe Dumnezeu cam in acelasi mod ca mine se inchina. Iar bunica mea la fel. Se ducea chiar la biserica si medita. Nu mergea in patru labe si nu pupa moastea dar sunt sigur ca ea va considera necesari. Si in memoria ei, caci ea a murit la inceputul acestui an va scriu acest comentariu. Daca nu faceti ceva, veti pieri. Nu pentru ca vreau eu asta, nici macar nu mai vreau. Pentru ca fara o reforma si o revenire pe calea cea buna, nu mai puteti exista. Va veti estompa. Locuiesc intr-un sat si sunt inconjurat de credinciosi. Ma rog, de oameni care merg la biserica, nu ma lasa sa sparg lemne sau sa muncesc duminica, tin hramuri si chestii din astea. Credinta lor este formala. Nu inteleg nimic o fac din inertie. Cu ei poate sa mearga asa dar cu cei ca noi ma indoiesc. Si ei vor muri la un moment dat si randurile nu se vor reimprospata. Asa cum noi cei tineri zilele astea incercam sa reformam sistemul si sa il aducem in acest secol, asa cred ca ar trebui sa faceti si voi, preotii care fac asta din chemare si nu ca pe un job. Va place sa fiti exceptia? Sa fiti mereu acela care e dat exemplu de copac viu intr-o padure de uscaturi? Nu ar fi frumos sa fie toti asa? Sa va faceti misiunea intr-o biserica vie, autentica, in care preoti duc o viata austera, in care de dimineata si pana seara isi tocesc incaltaminea si straiul simplu la capataiul bolnavilor, sfatuind pe cei in dilema, impacand oamenii, iesind alaturi de oameni cand sunt proteste, cantand cantece vii, noi, actuale? de ce din pacate gasesc asta doar in zonele considerate sectante, si pe care oamenii si inclusiv biserica le desconsidera? De ce este asta exceptia si nu norma? Credeti ca Isus are vreo problema cu alt gen muzical decat lalaiala sinistra din cele mai multe biserici? De ce cand vin studenti la teologie la colindat lumea le deschide bucuroasa, ii invita in casa, le ne un pahar cu vin, cozonac si ii invita sa cante? Pentru ca au chitara si canta bine. Dar apoi se fac preoti si brusc pun chitara in cui. De ce? Poate daca as fi fost expus de mic unei astfel de culturi as fi venit
  mai mult spre voi si nu ar fi fost nevoie ca un regizor italian si un desn animat sa imi releve spiritul cristic. Nu am zis nimic din ce am scris ca sa va insult. Mie pana acum 20 de minute nu imi pasa ce se va intampla cu voi, pentru ca va consideram inutili. Dar sincer cred ca mamica mea ar fi vrut sa va scriu si s-ar bucura sa vada o samanta pe care intr-o zi sa o vad un arbore puternic si bun. Rasculati-va si goniti hotii din casa Tatalui vostru. Cei care au intrat in asta dinastic si nu prin har. Cei care zic una si fac alta. Cei care v-au inrobit asa cum au facut-o si astia cu noi. Puteti iesi victoriosi eu si mama de acolo de sus va sustinem!

 47. Multumim, parinte, pentru curaj si pentru alinarea sufletelor tulburate. Domnul sa ne lumineze pe toti.
  Un gand bun de la Iasi.

 48. Sheruiesc o postare care spune multe : – Cătălin Borangic · Institutul de Arheologie “Vasile Parvan”, Bucuresti
  Un popă nu vine neinvitat
  Un preot este acolo unde sufletele fierb, ard sau tremură
  Un popă are taxe, mofturi, țâfnă
  Un preot are cuvinte
  Un popă te privește sus
  Un preot te privește în ochi
  Un popă se pune între tine și Dumnezeu
  Un preot îți arată încotro e drumul către Dumnezeu
  Un popă își face din biserică cetate
  Un preot face din oameni cetăți
  Un popă pune opreliști
  Un preot dărâmă zidurile
  Un popă citește din cărți
  Un preot citește din Carte
  Un popă ascultă de mai marii lui întâi
  Un preot ascultă de oamenii lui mai întâi
  Un popă îți spune ce să nu faci
  Un preot îți arată trăind ce să nu faci
  Un popă stă în biserică
  Un preot face biserica acolo unde sunt oamenii lui
  Un popă numără câți bani i-a dat văduva
  Un preot nu numără câți bani i-a dat văduvei
  Între un popă și un preot ce alegi, acum că îi poți deosebi?

  1. Problema este ca institutia este condusa si promoveaza “popii” nu
   preotii .
   Faptul ca exista traitori adevarati , sinceri in Hristos , si nu conteste nimeni asta ,
   sunt exceptii , ce depind de calitatea omului respectiv ,
   si mai putin de faptul ca institutia promoveaza ‘preotii ”
   ca este croita ,este condusa astfel incat “preotii” adevarati sa poata accede in ea .

 49. Ce uitaţi, preacinstite părinte, este că nu sfinţia voastră aţi stat de strajă împotriva corupţiei, comunismului, relativismului, ateismului, legilor antiromâneşti şi antibisericeşti, nu sfinţia voastră aţi luptat fără nici un sprijin, fără nici un ban, de 20 de ani, pentru o Biserică demnă, curată, cinstită, nepătată, pentru demnitatea şi libertatea poporului român, nu sfinţia voastră care faceţi mea culpa pentru păcatele celor care vă plătesc să faceţi ce faceţi, ci tocmai aceşti monahi nemţeni, care cu vitejia lor şi cu dragostea lor de Dumnezeu şi de popor au luptat alături de popor împotriva nedreptăţii, a necredinţei, a neştiinţei şi a comunismului. Ei au apărat poporul de toate atacurile, ei s-au pus cu pieptul înainte, nu alde sfinţia voastră, care daţi cu pietre în Biserică, la fel ca ateii, ci aceşti oameni jertfelnici, care-şi sacrifică zi de zi timpul pentru lupta pentru Adevăr, în rugăciune, în sărăcie că n-au nici de unele şi sunt bolnavi, în lacrimi pentru acest popor. Dumnezeu vede dragostea lor, la fel cum vede şi răutatea şi invidia celor ca sfinţia voastră, care rupeţi în bucăţi nu pe cei care chiar sunt corupţi şi calcă învăţăturile Bisericii, ci tocmai pe cei care le apără cu preţul vieţii lor! Dumnezeu să vă ierte dacă nu cunoaşteţi, ca fost catolic şi se pare că încă mai sunteţi, care e învăţătura lui Hristos despre faptul că DA, există iad, şi DA, există oameni care merge acolo pentru că au păcătuit, şi DA, muzica şi valorile acelor tineri erau ale satanei. Toată compasiunea pentru ei, ca şi pentru toţi cei ce păcătuim în fel şi chip. Sau vă temeţi să recunoaşteţi că Dumnezeu este şi Drept, nu doar Milostiv? Hristos şi Biblia spune clar: cei ce mor în păcate (iar slăvirea lui satan, prin rock, este un păcat de moarte), aceia merg direct într-un anume loc. Orice om, oricât de credincios şi de sfânt ar fi, dacă moare în timp ce face un păcat de moarte, merge acolo. De ce nu propovăduiţi adevărul, ci măguliţi urechile celor ce nu suportă realitatea învăţăturilor Mântuitorului? Ce fel de preot se aliază împotriva învăţăturilor lui Hristos, ca să gâdile egoul necredincioşilor? Vai vouă, învăţătorilor făţarnici. Vorbiţi la persoana întţi singular, părinte, nu mai vorbiţi în numele altor preoţi şi monahi care chiar vorbesc bine în Numele lui Dumnezeu.

  1. Nu fiți meschin cu „cei care mă plătesc”, nu mă plătește nimeni să vorbesc, muncesc într-un depozit de la 5 dimineața – și toată viața am muncit.
   „De ce nu propovăduiţi adevărul” – adică, înțeleg, de ce nu propovăduiesc adevărul așa cum îl vedeți d-voastră. Uite de asta, pentru că vreau să dau socoteală pentru ce spun eu, nu pentru ce spuneți d-voastră. Pe urmă, eu vorbeam de „monahul nemțean”, nu făceam istoria monahismului în Neamț, nu vă faceți că nu înțelegeți. Și mai scutiți-mă cu biografia mea și „straja”, că nu știți dvs. strajele mele.

 50. Binecuvantati parinte,
  Apropo de tacerea oamenilor de comunicare, e prima data cand vorbiti despre interzicerea inscrierii din oficiu a orei de religie.
  Unde e lege nu e tocmeala, credeti ca Patriarhul poate sa faca rugaciuni la festivitatea de deschidere a unei scoli neinvitat.
  Propuneti cumva ca Patriarhul sa iasa in public doar pentru a face bai de multime?

 51. Multumesc, parinte!
  Asteptam de mult sa scrie cineva un articol ca acesta. Sunt fiica de preot de tara, tata a fost 9 ani si preot misionar in Jud. Covasna, si-i vad pe ai mei luptandu-se zi de zi pentru misiunea pe care si-au asumat-o amandoi acum aproape 40 de ani. Uneori e inaltator, alteori e umilitor. Uneori e bucurie, alteori frustrare – atat fata de cei pe care ii slujesti, cat si de cei de care trebuie sa asculti. Insa credinta in Dumnezeu cel Adevarat, si dorinta de a-L sluji in toata clipa nu i-a parasit niciodata. Tata isi cunoaste toti batranii (l-am vazut golind oale de noapte, cu cel mai mare firesc), bolnavii (ducandu-i la spital, vorbind cu doctorii) si vaduvele, si familiile cu multi copii, si cersetorii (pe care mama nu-i lasa niciodata sa plece cu mana goala – oricat de “obraznici” mi s-ar parea mie uneori), organizand baluri, pentru a aduce comunitatea impreuna in bucurie – chiar daca au fost cazuri in care a trebuit sa plateasca el o parte din cheltuieli pentru ca nu s-au strans suficienti bani, etc.
  I-am vazut si murdari din cap pana in picioare, facand curat la 50 de porci cand eram toti trei copiii la scoala, si rupti de oboseala dupa zile intregi de mers in camp de dimineata pana seara – munca de care nici noi nu am fost scutiti.
  Sau pe schela bisericii improvizata, ajutand pictorii sa picteze portiuni mai putin sofisticate, ca sa coste mai putin si sa termine mai repede. Si pe mama, straduindu-se, cu trei copii mici, sa fie o gazda buna pentru aceiasi pictori care locuiau si mancau la noi luni intregi.
  Sau luptandu-se cu autoritatile pentru a folosi proprietatile comunitatii in folosul ei, si nu pentru afaceri.
  L-am vazut adeseori simtindu-se umilit pentru ca e fortat sa “cerseasca” donatii, ca sa-si poata intretine parohia cu toti angajatii si toate nevoile ei. L-am vazut si multumind lui Dumnezeu ca i-a trimis “donatori” atunci cand avea nevoie mai mare.
  L-am ascultat vorbind cu adanc respect si caldura despre IPS Antonie Plamadeala sau despre Preafericitul Teoctist. Astazi, cand i se cer pareri, vorbeste cu acelasi respect, dar poate cu mai putina caldura si convingere.
  La randul meu, am trait momente in care am fost recunoscatoare pentru familia in care m-am nascut, altele in care am primit replici de genul : “Taica-tu e preot? Il urasc!” “De ce?”, “Pentru ca urasc toti preotii”. Si cu toata tristetea, analizand si incercand mereu sa ma pun in pielea orisicui (cum am invatat acasa), oricat de incomod mi-ar fi, am inteles, asa cum frumos ati spus, ca imaginea Bisericii si a slujitorilor ei e din ce in ce mai subreda datorita celor care se slujesc pe ei insisi. Mi-ar placea ca institutia asta mare, care e Biserica, sa gaseasca solutii pentru a nu-i mai pune pe preoti in postura ingrata si deloc nobila de a sta mereu la mila crediciosilor. Mi-ar placea ca aceeasi institutie sa gaseasca un echilibru intre dreptate si mila fata de membri care incalca legea flagrant prin lipsa de moderatie si lacomie si uneori prostie.
  Mi-ar placea ca oameni ca tata, si dumneavoastra, si parintele Necula, si multi altii, sa fie regula si nu exceptia.
  Mi-ar placea sa dispara atat umilinta, cat si aroganta din randul preotilor, si sa ne amintim ca Dumnezeu ne-a trimis pe pamant sa facem bine, sa fim drepti si smeriti, si sa slujim unii altora.
  Dumnezeu sa va tina sanatos!
  Multumesc, inca o data!

 52. Curajos articol, din lumea reala. Si eu cred ca majoritatea lumii nu vrea sa distruga in realitate Biserica, Guvernul si Parlamentul, ca institutii. Lumea are ceva doar cu cei care fac de rusine aceste institutii vitale. Ma rog, majoritatea, in orice comunitate sunt rau intentionati sau oameni care nu inteleg in mare nimic. Ca doar citeam o propunere din partea unui ratacit la cap care zicea ca sa interzicem votul pensionarilor. Extremistii sunt putini, doar ca asa sunt ei, vocali.

 53. Imi cer iertare Parinte in numele nostru .. al celor ce ne fierbe sangele in vine si care in virtutea acestui sange am spus cuvinte grele. Rugu-te mijloceste iertarea noastra prin rugaciune calda Domnului nostru Isus Hristos pe care l-am necajit cu atitudinea noastra. As vrea sa intelegi Parinte ca nu impotriva lui Isus si a Bisericii lui ne-am indreptat cuvintele ci impotriva indaratniciei, a hotiei, a trufiei si a obrazniciei unora dintre preoti. Asa cum ne luptam acum nu cu politica in tot sensul ei ci cu indaratnicia, hotia, trufiai si obraznicia unora dintre politicieni. patriarhul ( lipsa majusculei sper sa fie de acum singura mea forma de protest la adresa lui ) a pastorit aceasta Biserica si pe slujbasii ei in acelasi mod in care guvernul si-a guvernat tara. Istoria, cea care ne-a fost lasata spre a fi cunoscuta, ne arata slujitorii bisericii in fruntea ostilor, cu crucea in mana, bunicii mei, Dumnezeu sa-i ierte, au invatat a citi si a socoti in Biserica. Nu numarul mare de Biserici ii supara pe Romani ci numarul mic de spitale si faptul ca in acele biserici nu se intampla nimic. Nu preotii ii deranjeaza pe romani ci ignoranta multora la nevoile lor. Numarul mic de scoli si spitale ii ingrijoreaza pe romani si faptul ca nu simt implicarea bisericii in viata lor cotidiana. Ne-a fost reprosat ca nu cunoastem religia Ortodoxa .. sa-mi fie cu iertare dar singura data cand preotul mi-a calcat pragul de cand m-am mutat la casa noua a fost ca sa ne numere si sa ne ceara taxa pentru biserica in consecinta. Imi doresc Biserica sa fie una puternica si sa fie partasa la revolutia tinerilor, la emanicparea lor educationala si spirituala nu sa fie partasa la hotie, nesimtire si obraznicie. Ma bucura mesajul patriarhului in a cere iertare, imi doresc sa fie unul sincer si de cainta dar schimbarea va veni si cred ca e greu sa reformezi un sistem cu aceeasi oameni.

  Am fost impresionat de textul Dumneavoastra pentru ca a fost o oaza de normalitate intr-o lume nebuna care si-a pierdut valori si calauze.

  Va multumesc.

 54. Reblogged this on Persona and commented:
  Mi-e drag de nu mai pot de omul asta. Va multumesc, Parinte.
  Mi-as dori sa vad asemenea chemari profetice si in celelalte comunitati eclesiale din Romania, caci nici acolo nu e deloc mai bine.

 55. Salut,
  Pe mine ma deranjeaza foarte mult acest “Ne cerem iertare dacă unele cuvinte ale noastre au fost insuficient de lămuritoare sau au fost răstălmăcite”.
  Imi jigneste inteligenta si mi se pare ca este la acelasi nivel cu “ostilitatea comandata” si “agenturile” de care vorbeati, nu o cainta sincera.
  Prea Danielul este un politician, un businessman si cam atat, parerea mea.
  Toate cele bune.

 56. Drag parinte,
  Articolul dumneavoastra este extraordinar, m-am abonat la newsletter in speranta ca le voi citi si pe cele viitoare.
  Nu vreau sa spun ca nu sunt de acord cu dumneavoastra, nici nu am cum – dumneavoastra sunteti in interiorul preotiei, eu sunt in exterior.
  Iata punctul meu de vedere: merg la biserica intr-un orasel din Romania si biserica mea e plina; cei mai multi dintre ei sunt tineri si au copii (de toate varstele), ceea ce ma umple de bucurie – viitorul va fi al unor crestini! In posturi merg la slujbe de Sf. Maslu in localitati mici din jurul orasului: e plin de oameni! Acei oameni nu vor iesi in strada pentru ca se roaga si nu se roaga singuri, au 10 – 15 preoti care se aduna in fiecare zi a saptamanii, de la o biserica la alta si realizeaza Sf. Maslu. Acesti preoti nu cer nimic, nimanui, niciodata. Daca vrei sa dai un pomelnic, poti sa-l dai fara bani sau cu cat poti – nimeni nu va spune nimic. Eu nu cred ca poate merge cineva in fata Judecatorului sa spuna ca preotul X i-a cerut nu stiu cat pentru slujba. Oamenii aceia care striga acum toate relele in obrazul bisericii nu sunt crediniosii enoriasi care merg la biserica si care au un preot; duhovnicii sunt aratati cu degetul de cei care nu au un duhovnic, toata atitudinea asta negativa aratata bisericii nu mi se pare relevanta pentru credinta noastra ortodoxa – eu vad preotii aceia care slujesc, care se roaga, care pot fi chemati pentru o molitfa la orice ora, care boteaza si pe sarac, si pe bogat cu aceeasi daruire.
  Cred ca in toata povestea asta cu Colectiv, biserica nu trebuie sa aiba nici un fel de atitudine si nici un fel de imagine mediatica, nici o implicare, trebuie doar sa se roage. Nu-l cunosc pe PF Daniel, dar atitudinea lui mi se pare potrivita.
  Eu il intalnesc pe Mantuitorul Iisus ori de cate ori privesc inspre un preot. Si cand fiecare dintre noi ne vom fi plecat capul cu piatra in mana, ne va fi fost rusine: cine dintre noi e fara de pacat? Acela sa iasa in strada si sa strige primul!

 57. Este foarte adevarat ce ati spus ,numai ca diferenta este ca cei de la BOr nu gindesc asa ca altfel nu sar fi ajuns sa fie atitia contra preotimi,dar ignoranta ,ingimfarea si goana sdupa inbogatire i-a schimbat din preoti in afaceristi. preotii iau sustinut in todeauna politiceni pentru-ca puteau sa manipuleze in biserici oameni care erau mai putin informati,si astfel beneficiau de tot soiu de bani dinpartea guvernului
  Sa nu aveti inpresia ca o faceau fara sa profite.
  Pe deasupra luxul cu care se afiseau,si alti mureau de foame si de frig.Cu ce i-a ajutat cei de la BOR ,cu nimic.

  Sunt intrdevar uni preoti care ajuta pe cei nevoiasi .
  Daniel nu mai are credibilitate de mult ,daca a fost instare sa-si scoata fratele din casa parinteasca ,ca sa poata sa vina o data la citiva ani acolo,iar acesta sa locuiasca o vreme in grajdurile CAP,ce credibilitate mai are?
  DAR SA FITI SIGUR CA CU BISERICA NU AU NIMIC!

 58. Buna ziua,

  Sunt multe lucruri corecte spuse aici, dar lipseste ceva.
  Lipseste ideea ca biserica trebuie sa se implice activ mult mai mult in modernizarea Romaniei. O directie este aceea de a prezenta in mod transparent, banii care se dau bisericii si preotilor. Spun asta pentru ca desi am dat in ultimul timp bani la biserica/preoti, nu mi s-a dat niciodata chitanta. Si intr-un caz, fiind naş la un botez chiar am cerut explicit si nu mi s-a dat. Problema nu sunt cazurile prezentate de mine, ci faptul ca asta e o practica generalizata (poate mai putin in Ardeal, dar chiar si acolo). Ce concluzie poate sa traga omul de rand referitor la datul de bani fara chitanta, netransparent, in viata de zi cu zi, care ar trebui condamnat, cand preotii tolereaza sau chiar promoveaza acelasi comportament. Preotul care pentru enoriasi este un model de urmat. Eu sunt convins ca asta contribuie la problemele principale a romanilor si a Romaniei, si anume economia subterana, banii nefiscalizati si coruptia. Si apoi sa nu ne miram ca statul nu are bani pentru a contribui eficient la modernizarea Romaniei.

  Iar impozitarea veniturilor bisericii este o alta problema. In societatea de azi, orice venit trebuie impozitat, tocmai pentru ca statul sa aiba cu ce sa construiasca drumuri, spitale, scoli, etc… lucruri de care si biserica si preotii beneficiaza.

  Oricum, felicitari pentru postare.

  Numai bine,
  Adrian

 59. Nu toti cei care au murit in Club Colectiv erau atei sau altceva decat ortodocsi. Dar unii dintre ei cu siguranta erau atei, deci nu erau practicanti religiosi. Pun o intrebare retorica: n-ar fi fost o jignire la adresa lor sa le aduci un preot ortodox la cap sa le cante, sa-i tamaieze si sa-i stropeasca cu agheazma atata timp cat ei nu-si mai puteau manifesta vointa si nu-i puteau accepta/refuza prezenta? Pe niciun post de televiziune n-am vazut sa spuna cineva ca s-a solicitat in disperare vreun preot. S-o fi cerut, dar poate au omis televiziunile. Singurul motiv al prezentei unui preot la capul unui muribund e sa-i asculte ultima spovedanie si sa-l impartaseasca. N-am vazut aceasta solicitare la tv (vina televiziunilor daca n-au evidentiat si acest aspect). Ori in acele momente de haos, doar doctorii si pomperii erau imperativ necesari, de preot n-ar fi facut altceva decat sa se impiedice, pe principiul “da-te popo cu aliluia ta!!!”. Concrect deci, care era utilitatea unui preot acolo in acele momente??? Si nu-mi spuneti ca trebuia sa aline rudele, ca intr-un asemenea moment nu este loc de alinare “Glas in Rama s-a auzit, plangere si tanguire multa; Rahela isi plange copiii si nu voieste sa fie mangaiata, pentru ca nu mai sunt” (Evanghelie dupa Matei, cap. 2, vers. 18)
  Apropo, de ce unele formatii rock folosesc crucea inversata in concertele lor?! Nu, n-are nicio legatura cu Goodbye to Gravity. Pur si simplu cautand informatii despre Club Colectiv am vazut concertul Watain de anul trecut si am ramas stupefiat!

 60. Parinte…..te pun alaturi de Papa Francis, sunt ferm convins ca oamenii ca si tine vor reforma biserica, ai dreptate, nu ne luptam cu biserica, nu ne luptam cu Hristos, vrem doar ca preotii sa redevina un exemplu de smerenie si modestie. Nu ma consider credincios in cel mai bun caz doar spiritual, dar nevoia de oameni care sa dea un exemplu de cinste este exact ce asteapta lumea mai ales de la preoti. Tu esti unul dintre ei si te pun alături de acei preoti care fac asta din har si daruire. Felicitări si mulțumesc pentru atitudinea care o iei!

 61. Doamne Ajuta!

  Imi este tare greu sa va scriu. Am citit articolul dvs. si apoi am parcurs lista comentariilor de mai sus. Din cca. 125 de comentarii probabil 115 sunt laudative si mai mult. Eu traiesc in Quebec, Canada si prin prisma experientei celor de aici vad altfel evenimentele din Romania. Nu vreau sa contest anumite problem care exista in BOR. Ma inteb insa daca ele trebuiesc transate de societate ( de cand are societatea o gandire care sa poata transa problemele Bisericii?). Intr-o buna masura societatea de astazi se aseamana cu cea din perioada prigonirii crestinismului. Nu stiu daca ati citit comentariile reprezentantilor “ad hoc” ai societatii civile care este in strada in Romania. As vrea sa fac o remarca aici, vis a vis de puterea reformatoare a strazii. In Franta acum cativa ani intre 1 si 2 milioana de oameni nu au putut bloca votarea legii casatoriilor intre persoane de acelasi sex ( si nu schimbarea unui guvern) chiar daca au fost pe strada saptamani intregi. In Bucuresti, in 2 zile 25.000 de oameni ( zicea cineva – tineri frumosi-) plus cateva mii in tara au rasturnat guvernul. Ca sa revin, poate daca veti lectura scrisorile lui Lucian Mandruta, Ramona Ursu ( cea care pe vremea problemelor generate de violul din Vaslui scria un articol ( poate cel mai suburman pe care l-am citit vreodata) intitulat “Violeaz-o pe mă-ta cinci minute, mă, psihopatule! Sigur o să-i placă!”, Bianca Dragusanu si multi altii, toti insa nume sonore in societatea civila romaneasca, daca veti percurge deci randurile “ivite” de ei, veti intlege de ce nu pot fi aduse problemele cu care se confrunta BOR in fata acestei societati. In 25 de ani de “libertate” televiziunile si ziarele nu au facut decat sa distruga moral si spiritual acest popor. Din cat am inteles in marea lor majoritate, cei din strada, sunt sub 35-40 de ani( deci generatiile PRO – va mai aduceti amine de acest slogan?). Oare ei au caderea sa judece Biserica. Degeaba spuneti dvs. ca nu au nimic cu Biserica si cu sfintii cand SUA prin departamentul de stat ( intr-o complete ignoranta asupra problemelor ) critica an de an BISERICA ( nu clerul ci Biserica), cand marea majoritate a ziarelor ii numesc pe ce-i care se inchina la sfintele moaste ” lingatori de oase”, cand singurul scop este scoaterea religiei si introducerea in programa scolara a educatiei sexuale promovata de toate ziarele si televiziunile romanesti ( daca aveti copii care au fost la scoala stiti din experienta ca in occident asta inseamna pornografie exprimata verbal si pin desene, iar daca nu, este sufient sa cititi ce scriu, exemplificat, asociatiile de parinti care se opun acestei “discipline”). Nici dupa infrangerea masiva suferita de partida “umanista” ( cat de umanist esti cand indobitocesti omul?) lucrurile nu s-au linistit ( doar este democratie si majoritatea s-apronuntat. Nu se cere schimbarea manualelor ca ele sa fie mai adecvate ci se cere inlocuirea religiei cu ore de prezentare a tuturor religiilor ( madajduies ca suntem de accord ca nu este acelasi lucru). In ziare biserica este un srl care scoate profituri “enorme” si suge banii guvernului ( adica ai poporului). Daca indraznesti sa spui ca jumatatea de salarul care este platit preotilor este luat inapoi prin impozitul pe intreg salarul pe care acestia il platesc, sau ca biserica ar fi fost deposedata de averi ( deci de mijloace) si drept jalnica compensare a primit acest ajutor, risti sa fii linsat mediatic. Oficial ( si asta trebuie sa intre in mintea poporului, ca doar de asta se repeta aceasta minciuna la infinit) Biserica este un parazit care nu face nici-un bine. Colegii dvs. ziaristii spun asta. Cine astazi stie ca cea mai mare actiune filantropica in Romania este desfasurata de Biserica? Cine stie ca Biserica nu poate acumula profit ( poate nu ati citit nenumaratele articole care prezinta profitul BOR ( niciodata al celorlalte culte insa!!) profit care nu se ridica nici pe de departe la nivelul multor firme private? Cu cca. un an sau doi in urma un ziarist a iesit public si a spus ( din pacate nu va pot da nume ) ca in redactiile marilor ziare li s-a cerut ca sa vaneze cazurile preotilor care comit orice lucru care poate sa-i compromita si acestea sa fie promovate cu predilectie pe prima pagina. Uitati-ve la acest incendiu ca este cel mai elocvent exemplu. Episcopul catolic Robu s-a dus si s-a rugat pe asfalt in fata clubului si a dat un interviu ( foarte laudat si mediatizat de presa). In bisericile romanesi, in toata tara, la cererea patriarhiei s-a facut rugaciune si pomenire la liturghie( dvs. cel putin trebuie sa intelegeti de ce insist ca la liturgie) pentru cei morti. Patriarhia a contactal familiile victimelor celor morti si a oferit ajutare financiare dupe nevoie. serviciile de inmormantare au fost gratuie. Patriarhul personal a oficiat inmormantari si s-a luat hotarirea de ajutorare a celor 5 copii ( ai femeii de servici) ramasi orfani nu numai in acest moment ci constant in fiecare luna. Preotul care slujea in satul din care provenea barmanul de la Colectiv s-a implicat personal si a facut rost de mormant a oficiat slujba pe gratis, a strans ajutoare pentru familie. Apropo de acest preot care si-a facut cinstit treaba in parohie, presa ( CANCAN in principal ca de la ei a pornit articolul preluat insa cu sarg de toate ziarele mari) l-a pezentat ca refuzand sa faca inmormantarea fara bani(o minciuna pe care nimeni nu a dezmintit-o ( n-a fost laudat, cum dvs. ziceti, ci calomniat in cel mai murdar mod, care insa a prins, caci nenumarate comentarii la diverse articole arata cum la aceasta tragedie preotii iau bani la inmormantari si nu le fac daca nu sunt platiti. Ce parere aveti?)). Dupa trei zile preotii ortodocsi au oficiat o slujba la locul tragedie. Nu i-am vazut pe cei ai celorlalte culta sa faca o slujba acolo, lucru care nici nu li s-a cerut, cei drept, dar nici nu li s-a reprosat. Dupa parerea dvs. cine a facut ceva cu adevarat pentru mortii/rudele celor de la Colectiv? Nu veti gasi asta in presa main stream insa. De ce-si da mana toata presa main stream in acesta mizerie daca nu exista cineva care sa-i mane de la spate? Ce este gresit in atitudinea patriarhului de a spune presei ca este dirijata din exterior si serveste interese oculte si ca nu trebuie ea sa invete Biserica ce sa faca ci mai degraba sa vina la Biserica, atunci cand, in urma tuturor acestor FAPTE ( care cum vedeti si singur nu sunt reflectate in presa) presa subliniaza la infinit doar ca reprezentantii BOR nu s-au dus 3 zile la Colectiv. Cu tot respectul eu nu stiu daca ati vazut ca in mijlocul lumanarilor de pe asfat era o sigla rotunda cu 666 si scris in cerc “The dark we trust” Nu se injumatateste harul daca slujesti intr-un asemenea loc cum de altfel nu se finteste dracul daca intra in biserica dar dvs. chiar nu vedeti o provocare alimentata si amplificate de presa in asta. Este oare Biserica lipsita de coloana vertebrala ca sa accepte orice si oricum?. Vreau sa cred ca dvs. nu slujiti in orice conditii, dar daca o faceti credeti ca asta cere Mantuitorul? Oare nu spune Sf. Ap. Pavel nu va lasati inselati, Dumnezeu nu se lasa batjocorit si ce amestec are lumina cu intunericul? Redactorul sef adjunct al ziarului Adevarul, Calin Nicolescu, il numeste pe patriarch sobolan si il pune in acelasi rand cu primarul sectorul 4, Piedone. Desi s-a scandat marginal demisia patriarhului in Adevarul majoritatea articolelor inca din titlu prezinta aceasta ca o revendicare principala a strazii alaturi de demisille lui Ponta , Oprea etc… Intr-un articol de pe Cuvantul Ortodox ( cred ca era preluat articolui) cineva a facut inventarul articolelor invinuitoare aparute in urma incendiului de la Colectiv. Erau 14 articole impotrica BOR, 6 impotriva Guvernului si 4 impotriva patronilor locatiei. Dvs. chiar nu vedeti in toate acestea o lupta impotriva BOR? Ati pus intrebarea de ce? Un popor fara valori, credinta si istorie este usor de manipulat. Spuneti ca traiti in Anglia. Eu vad doar pe internet cata batjocura inghit crestinii de acolo numai pentru ca au la gat o cruce. Ce vreti mai clar? Odata ce educatia copiilor si tinerilor incape pe mainile celor care vor sa le distruga sufletul prin sex, promiscuitate, necredinta etc. ce mai ramane? Dvs., ca preot stiti, cel putin la fel de bine ca mine asta. Impotriva acestor “valori” sta BOR. De asta trebuie distrusa, si cum altfel decat aratand numai partile negative ale celor care o conduc ( daca dvs. ati ajuns la nepatimire sunteti in drept sa judecati micimile omenesti ale altora, dar daca nu atunci incercati sa va imaginati toate problemele dvs (* patimile) aruncate pe taraba. Lasati apoi strada sa faca ordine in viata si casa dvs. si dati-le si niste manipulatori abili si versati a caror voce se aude in toata tara in vreme ce dvs. aveti cel mult o piata ca sa va faceti auzit Ce credeti ca o sa ramana?Insa chiar si asa ati fi lovit numai dvs. personal si nu casa dvs. cu valorile pe care le reprezinta). Se vorbeste mereu despre hainele bogate ale preotilor. ( un subiect predilect al presei) Sf. Ioan Maximovici umbla descult dar in Biserica tinea sa fie imbracat ca un print ( nu pentru sine bineinteles) ci pentru ca il reprezenta pe Hristos. Nu am vazut insa nici-odata comentarii la adresa costumelor purtate de demnitari cand reprezinta tara ( fac parte din cei care cred ca nu poti reprezenta tara oricum deci implicit nu-I critic pentru asta). Vorbiti despre spitale si biserici in contextual in care se scandeaza vrem stitale nu catedrale, in contextul in care idea unui nebun care cere confiscarea Catedralei Mantuirii Neamului si transformarea ei in spital este amplu mediatizata . Aici eu raman uluit. are chiar asta este momentul ca sa va exprimati public indoielile? Oare daca cineva folosinduse de parti din articolul dvs. v-a promova o lege, care intr-un asemenea context are toate sansele sa treaca, o lege care confisca bisericile dintre blocuri, le darama si face parcuri de joaca, oare dvs. v-ati simti responsabil? Dupa parerea dvs. ce menire are Biserica? Oare nu de a zidi suflete. Unde ar trebui sa se petreaca asta? Va rog sa ma intelegeti exact. Intreb unde ar trebui sa fie altarul vazut, la care sa ne rugam, al Domnului ca nu puteti sa faceti o liturghie in fata sufletului fiecarei persoane in parte? Pe urma inca o intrebare. Daca in Romania nu sunt medici ( nenumarate spitale au problem de personal) pentru ce sa mai construim altele? Cineva spunea ca Biserica sa plateasca o parte din salariul doctorilor ca ei sa nu mai plece din Romania. Ce altceva mai are de reparat Biserica pentru ca strada sa fie multumita? In Romania cultelor li se aloca 60 mil ( pentru toate nu munai BOR). Serviciilor secrete ( 8 la numar dupa ce Iohannis a completat lipsa care era in acest sector) li se aloca peste o jumatate de milliard de euro. La ce s-a intamplat zilele trecute in pietele din Bucuresti aceasta disproportie se vede cu ochiul liber.
  Este BOR tratata cu ostilitate? Eu zic ca da si chiar se doreste slabirea ei si pentru a fi convins de contrariu imi trebuie dovezi. De cine? Pai cata vreme SUA, OLANDA ….. si alte “faruri democratice” ne critica pentru ingustimea de a nu accepta homosexualitatea si alte astfel de “democratisme” si arata BOR ca principal element retrograd ( parca a mai fost un regim care gandea la fel)!!cred ca raspunsul nu este asa de greu de dat
  Imi cer scuze pentru lungime dar ar mai fi inca multe de spus. Am doar o ultima intrebare. Ce fel de slujbe sunt in bisericile de cartier , la care la 8.00 dimineata se trage clopotul?
  O concluzie amara mi-a ramas in urma acestui articol. Ma tem sa nu fi ramas mai mult ziarist decat parinte.
  Doamne ajuta!

  1. dragă domnule Bochiș, mi-ați scris mult și prea frumos ca să nu mă opresc din toată alergătura pe care o am aceste zile fie și câteva minute ca să vă răspund. E atât de frumos ce spuneți încât ar trebui, iertați-mă, să vă întrebați cât este realitate și câtă iluzie în cuvintele dvs. Sunt câteva confuzii pe care le faceți sau pe care mi le atribuiți. Bianca Drăgușanu nu este un „nume sonor” în societatea civilă românească, așa cum spuneți , – aveți o idee greșită de ce înseamnă o societate civilă, ea nu e un talkshow. După cum nici un ziarist sau altul nu este purtătorul ei de cuvânt. Și vă grăbiți puțin să acuzați această lume din stradă. Ea e foarte diversă acolo, nu e doar generația pro cum v-ar plăcea să credeți. Dar v-ați uitat pe revendicările lor? Pe cele „oficiale”, preluate de presă: nimeni nu are acolo nimic cu Biserica, cel mult dacă, undeva, se amintește impozitarea veniturilor ei. Proiect la care, de altfel, chiar zilele astea Biserica a anunțat că lucrează. Așa proastă cum vi se pare lumea aia de tineri, dacă lor li s-a părut că Biserica s-a purtat cu aroganță față de ei, îi cred pe ei și nu pe dvs. La urma urmei ei trăiesc în țară, noi peste tot. Sunt multe de spus la ceea ce mi-ați scris și nu am acum timp. Educația sexuală în școlile din Scoția, cel puțin, unde trăiesc eu, nu înseamnă „pornografie”. Am două fete, știu ce spun, știu ce impact a avut asupra lor. Eu nu am spus în articolul meu că „e greșit” că Patriarhul a vorbit de o acțiune comandată. Eu doar am întrebat foarte simplu, cine o comandă, concret, prin cine. La acest nivel, în astfel de momente, nu poți veni în fața oamenilor cu astfel de generalizări, fără să cazi în ridicol sau să amintești de „agenturile” lui Ceaușescu din 89. Da, îmi pare rău să vă stric reveriile, preoții în țară, mulți, foarte mulți, cer bani pentru slujbe, pun taxe, dau oameni în judecată etc. Ăsta e adevărul. Mă sună oameni la biserică și primul lucru care mă intreabă este așa, părinte, am un botez, cât mă costă. Cine i-a învățat asta, domnule Bochiș? SUA? Soros? Puțin mă interesează că un ziarist e plătit să stea cu ochii pe preoți. E treaba lui. Treaba noastră e să nu ne purtăm așa.
   Sunt multe, multe confuzii în ceea ce spuneți. Ziceți că în Marea Britanie creștinii sunt batjocoriți pentru o cruce la gât?? Nu vă mai luați după o știre sau un caz, nu vă lăsați manipulat de cei care îi învață sistematic pe români să urască Occidentul „degradat”. Eu trăiesc aici, slujesc aici într-o biserică oferită de comunitatea scoțiană, am făcut de vreo două ori Paștile cu 500 de oameni în cea mai mare catedrală din Edinburgh, pe care ne-au dat-o pe degeaba, nu ne-au cerut niciodată, nimic, nici un cuvânt să spunem, niciun ecumenism să facem, niciuun compromis.
   Da, era momentul să-mi exprim public îndoielile. Le-am rezumat eu, tocmai ca să NU se mai strige neadevăruri sau prostii. Și să-mi exprim public rugămintea ca lumea să ne lase să ne rezolvăm problemele și să nu mărșăluiască la patriarhie. Iar această presă „ticăloșită”, cum spuneți, uite că a preluat apelul meu integral.
   Cum puteți să spuneți că nu ați văzut niciodată criticate în presă „costumele demnitarilor”? pe ce lume trăiți? de ani de zile presa scrie despre corupția clasei politice, se fac arestări pe capete -, toate astea ce sunt?
   Sfantul Ioan Maximovici? Așa e. Umblă toată ziua prin București, dar uite că lumea aia proastă nu-l vede.
   Eu îmi asum tot ce am zis. Dacă nu aș fi zis, abia atunci aș fi avut o problemă de conștiință.
   Și da, părintele din mine se vede prea puțin, aveți dreptate. Era grav dacă vă dădeam impresia că aș fi mai mult. Dar așa, n-am să fiu judecat că am fost fariseu, ci că am fost „mai mult ziarist”. Pedeapsa ziariștilor e mai mică decât a fariseilor, nu-i așa? Vă mulțumesc pentru mesaj, pentru răbdarea cu care mi l-ați scris și pentru bunele intenții de amă face să-mi pun încă o dată anumite întrebări. Doamne ajută!

 62. Plecaciune, Parinte, am simtit acum un an, cand ne-am cunoscut, forta si puritatea sufletului vostru. Sa va binecuvanteze Dumnezeu si sa va ajute in tot ce faceti. E foarte important ce le spuneti romanilor in randurile de mai sus. Sunt momente grele si deruta este mare. Dar credinta in Isus trebuie sa ramana neclintita si calauzitoare. Cu dragoste, Ioana Pavelescu

 63. Fiti binecuvantat, Parinte! Forta si puritatea pe care am vazut-o in ochii dumneavoastra, vara trecuta, am simtit-o acum, in ceea ce scrieti. Sa va ajute Dumnezeu sa-I duceti lucrarea mai departe. E important pentru noi ca exista oameni ca dumneavoastra. Sunt fericita ca v-am strans mana, atunci, si acum in gand va imbratisez cu dragoste. Ioana Pavelescu

 64. De ani de zile astept sa aud asemenea vorbe din partea unui preot; incisive, taioase, arzatoare, adevarate, necrutatoare. Recitesc articolul si ma regasesc in fiecare cuvant. Sentimentele exprimate le simt pana in adancul sufletului, nu cred ca as mai putea adauga ceva in plus, ati pus degetul pe rana de-o maniera fara echivoc. Vreau sa va multumesc pentru curajul de a spune cu atata acuratete lucrurilor pe nume intr-o vreme a mistificarilor, a pervertirii evidentelor, a minciunilor spuse cu zambetul pe buze, in direct si la ore de maxima audienta.

  Va multumesc din suflet.

 65. Catre : inca credincios

  ”Dar povestea asta cu preoții care mergeau la ușă, parcă mi-e greu să o cred. Dacă găsiți un articol undeva pe acest subiect, vă rog să-mi dați și mie un link, de curiozitate.”

  Regret Inca Credincios dar faceti o cumplita eroare de perioada

  Perioada pentru La Révolution tranquille a fost cam intre 1960-1966 , deci cu circa 20 de ani mai devreme.
  Dar este foarte adevarat ca din nefericire Biserica Catolica (din Québec ) a facut niste presiuni teribile asupra femeilor pentru a procreea cit mai mult. Si aceasta indiferent de virsta, daca viata femeilor era sau nu in primejdie , daca aveau sau nu ce minca, sau daca mai doreau si al 4 si al 7 sau al 9 lea copil. Da este adevarat foarte adevarat ca practic femeile erau constrinse sa aibe cit mai multi copii. Se zice ca preotii refuzau chiar Sfanta Impartasanie celora care nu aveau suficienti de multi mostenitori.
  Tot ea ,Biserica Catolica , a fost cea care a condus orbeste societatea din Québec pina in anii 1966, si a contribuit direct (culmea) la inderpartarea omului de rind de valorile elemetare crestine. La acestea s-au adaugat si presiunile grupurilor de stinga (si probabil mina nevazuta a Kremlinului care dorea un cap de pod in America de Nord in lumina Revolutiei din Cuba) si care sprijinite de frustarea generala a francofonilor din Québec, de o serie de probleme sociale si economice, au creat miscarea populara cunoscuta sub numele de La Révolution tranquille si tot ce a urmat.
  Nu trebuie uitate insa cele foarte multe lucruri bune facute de Biserica Catolica (spitale, scoli, facultati, opere caritative, constructii religioase, etc) si aceasta inca de la inceputul coloniei. A gresit insa prin aceea ca a cautat sa crestineze cu forta populatia bastinasa crezind ca le face un bine….., iar departarea de puterea centralizata a Vaticanului nu a ajutat

   1. Dle Saas- indepartarea de Vatican s-a inceput devreme, inca de la 1763 cand “La Nouvelle France” a devenit provincia Qc, in urma preluarii puterii de catre Anglia. Din acel moment “puterea” a trecut din mana bisericii catolice ce tinea de Roma (de fapt din mana confreriilor: Iezuitii, Franciscanii, maicutele Ursuline, Augustinele de la Miséricorde, Sulpicienii, etc) spre biserica anglicana in provinciile anglofone si a slabit mult in Qc. Dealtfel Ile de Montréal apartinea pana atunci calugarilor franciscani (la propriu, ei detineau terenurile) care devenisera “seniori” si care incepusera deja sa perceapa biruri mari. Oamenilor nu le convenea. Discutia e lunga, puterea bis catolica a avut suisuri si coborasuri, biserica a fost strans legata de politic. Nimic noou sub soare! 🙂
    In fine, nu e important pentru discutia initiala, dar si eu consider interesant modelul Québec, personal cred ca situatiile se aseamana mult.

 66. Doamne Ajuta
  Nu doresc sa polemizez cu dvs. asa incat ma voi rezuma sa va lamuresc, din punctul meu de vedere, cateva aspecte, pe care cred eu, le-ati inteles gresit. Imi pare rau de ironia dvs. Eu nu v-am ironizat si nici batjocorit si am crezut ca discutia poate sa se desfasoare fara asta.. V-am dat multe exemple in incercarea de a raspunde la anumite intrebari din textul dvs. initial. Sunt acestea iluzii pe care eu le spun frumos? Aprecierea ramane la latitudinea dvs. insa mie mi-ar fi placut niste fapte care sa dovedeasca punctul dvs. de vedere, Asa cum bine ati afirmat societatea civila nu este acelasi lucru cu un talk show, cum eu gresit am stiut pana azi. Gresala mea sa confund un ansamblu de forte cu o emisiune de televiziune. V-am dat-o pe Dragusanu exemplu, deoarece este o persoana publica cu mare expunere media si implicit cu un impact asupra multora dintre cei care scandeaza astazi, cerand demisia Patriarhului ( poate vor si unii care sa fie de accord ca a cere demisia Patriarhului ( demisia si nu retragerea sau depunerea) pe fondul a ceea ce s-a intamplat la Colectiv este ca si cand ai blama fabrica de sapun pentru ca tu nu vrei sa folosesti apa ca sa te speli.) Imi cer scuze fata de dvs. pentru a o fi incadrat in societatea civila. Nu veti putea sa refuzati ca reprezentanti ai societatii civile pe Monica Macovei, Nicolae Manolescu, Alina Mungiu Pippidi, sau Sandra Pralong, Nu i-am mentionat anterior pentru ca dansi lovesc BOR de multa vreme si nu s-au evidentiat numai acum. Poate veti fi de accord ca acestia fac parte din societatea civila, deoarece conduc/ au condus si au fondat organisme nonguvernamentale puternic implicate in societatea romaneasca ,care, din pacate, ataca BOR si credinta noastra si inca mai mult, sunt acum foarte activi in ce se intampla in tara. Pentru a fi foarte exact vorbesc in scecial de ultimele doua persoane mentionale. Spuneti de revendicarile strazii. Cum vi se pare cea de a inlatura toata clasa politica ( minus Iohannis bineinteles) cu parlament cu tot pentru a alege alte persoane noi . Este realist? As fi curios sa stiu cum se face asta pentru ca tara sa functioneze totusi?. Nu vreau sa fiu gresit inteles. Clasa asta politica este corupta si putreda, integral insa in opinia mea. Ea trebuie schimbata. Sa crezi ca ea se poate schimba peste noapte fara sa afectezi tara, este insa ceea ce imi pare nerealist.
  Educatia sexuala. Cum ati spus, ei traiesc acolo si noi peste tot. Aveti mai jos parerea celor ce traiesc acolo si sunt implicati in aceste probleme. http://ortodoxiatinerilor.ro/educatie-sexuala/21431-scrisoare-acad-nicolae-manonescu).
  Cat priveste cazurile izolate in care sunt crestini batjocoriti pentru o cruce purtata la gat, mie imi este greu de inteles ca acestea sunt intamplari izolate cand insasi justitia britanica da dreptate unei companii care concediaza o angajata pentru ca poarta cruce la gat sau cand aceasi justitie inchide un motel al unor proprietari care au polemizat ( din cate stiu eu civilizat) pe tema credintei cu o femeie musulmana ( cazurile Ben and Sharon Vogelenzang si Nadia Eweida). Incercati sa va imaginati ce s-ar fi intamplat daca ei erau musulmani. In Paris, zilele trecute tribunalul a hotarat sa condamne la o amenda oamenii care asigurau securitatea Bisericii Notre Dame pentru ca au scos afara din biserica activistele femen care au intrat acolo s-au dezbracat si au inceput sa bata un clopot aurit din incinta bisericii producand daune de 8000 de euro. Aceste cazuri izolate, cum le numiti dvs. sunt cazuri in care statul, prin organismele sale cele mai autorizate a intervenit. Nu cred ca intr-o atare situatie se vorbeste despre cazuri izolate ci despre precedente create.
  V-am spus la inceput ca eu cred ca sunt probleme in BOR ( nu am reverii vis a vis de o patura clerical “idilica”). Ce m-as fi bucurat sa retineti, este ca nu rezolva societatea civila prin ONG-urile ei sau alte organisme problemele interne ale Bisericii, la care nu se pricepe oricum. Inainte de al doilea Razboi Mondial societatea civila Romaneasca s-a implicat in problemele grave de atunci dar cei care au facut-o erau solid pregatiti duhovniceste. Dati-mi dvs. un nume mare al intelectualitatii romanesti de astazi care este un teolog la nivelul lui Nae Ionescu, Daniil Sandu Tudor etc. care sa faca parte sau macar sa se fi solidarizat cu actiunile strazii.
  Dvs., voit sau nu, faceti o confuzie in ceea ce priveste costumele demnitarilor. Eu m-am referit specific la costumele lor, ca la o “uniforma” cum este si vesmantul diaconilor/ preotilor/ arhiereilor si nu la costumul lor ca exponent al averii acumulate ( cum bine spuneti si dvs. si altii) in cele mai multe cazuri illegal.
  ——“Sfantul Ioan Maximovici? Așa e. Umblă toată ziua prin București, dar uite că lumea aia proastă nu-l vede.”—– Era, daca veti reciti comentariul meu un argument al faptului ca hainele preotilor sunt bogate caci in slujba, ei il repreinta si il tin in maini pe Hristos, O ironie ieftina si gratuita altfel.

  Spuneti ca ati rezumat dvs. public indoielile ( ale societatii/strazii inteleg eu) pentru ca sa nu se strige “neadevaruri sau prostii” si sa nu se marsaluiasca la Patriarhie. Este un video care arata ca cei care s-au dus in Piata cu o pancarta cu icoana Mantuitorului pe care scria “Fara mine nu puteti face nimic” au fost alungati, desi nu erau preoti sau trimisi ai Patriarhiei ( si nu vezi pe nimeni de acolo sa le ia apararea). Erau oameni care pe langa solidaritatea in idei cu cei din piata au incercat sa aduca si mesajul lor ( care insa era crestin ) Ei bine, acei manifestanti care in opinia dvs. nu au nimic cu credinta/ biserica etc. i-au alungat. In fiecare zi ( asta ospun ziarele ) o parte cel putin din manifestanti merg la Patriarhie ca sa ceara demisia (!) patriarhului ( iesi afara javra ordinara- unul dintre slogane- nu pare desprins din filmul cu oameni civilizati). La Cluj au trecut prin fata catedralei si au huiduit Biserica. La Sibiu au mers spre catedrala unde preotii i-au invitat sa intre pentru o scurta rugaciune. Multimea i-a huiduit, a strigat slogane anti BOR si a trecut mai departe. Greu de vazut in acest context eficienta demersului dvs.
  Aveti dreptate, ei v-au preluat integral articolul. Magulitor pentru un jurnalist cu atat mai mult cu cat nu mai sunteti platit pentru asta. Am vazut multe astfel de articole , chiar scrise de preoti, insa toate au un numitor comun. Constient sau nu lovesc BOR incitand la ura impotriva ei si tocmai asta le face interesante pentru presa main stream. O fi potrivit, mai ales pentru un preot, sa faca asta? Fiecare cu constiinta lui, Dumnezeu cand va judeca la aratare si va vadi intentiile noastre, precum si consecintele actiunilor noastre.O sa zambiti dar va provoc sa scrieti un articol documentat despre cat este de extinsa opera caritabila a Bisericii Ortodoxe Romane astazi si cum sunt cheltuite fondurile Bisericii in fiecare an in acest sens. Sa vedeti daca il mai preia cineva. Daca nu-l vor prelua poate nu va fi pentru ca n-ar fi bine scris sau interesant ci pentru ca nu serveste scopului.
  M-as fi bucurat sa va referiti mai consistent la faptele rezumate in raspunsul meu, daca aveti contra argumente.
  Am spus ca m-as fi bucurat mai mult sa vad parintele ( duhovnicesc) din dvs. Articolul acesta arata mai mult jurnalistul, din punctul meu de vedere. Nu am spus ca parintele din dvs. se vede prea putin( nu vreau sa fiu rastalmacit), ci ca se vede mai mai putin decat jurnalistul. Nu va judec; reactia dvs. la cele ce se intampla acum in tara pot insa sa o apreciez ca fiind nefericita atat pentru momentul ales cat si pentru continutul ei ( indifferent daca o parte din problemele ridicate sunt reale si existente si suntem de accord amandoi cu ele) Contextul este insa foarte nefericit.

  Cum am spus la inceput, nu doresc sa polemizez, cu atat mai mult cu cat in urma raspunsului dvs. accentele ironice imi par deplasate, deci va doresc multa sanatate si Dumnezeu sa va ajute.
  Va multumesc

  1. „Eu nu v-am ironizat si nici batjocorit”
   – aveți impresia că eu v-am ironizat și batjocorit?? eu v-am mulțumit sincer pentru mesaj, nu mai fiți atât de încordat. restul era doar un schimb de argumente, nu o luați în nume personal. Nu am incitat la „ură” împotriva BOR, ci am pus problema unei imagini pe care BOR a lăsat-o. Sunt puțini cei care nu au înțeles (sau doar se fac că nu înțeleg) ce am vrut să spun. A fost un îndemn la reflecție și o critică. Se poate să am dreptate sau nu. Lucrurile se vor cântări. O critică și un îndemn la reflecție nu sunt un îndemn la ură decât pentru cei care se îndreptățesc mereu pe ei înșiși.

 67. Domnul să vă binecuvânteze, părinte, și să pună în noi toți lumina Duhului și smerenia pruncilor, smerenia Cuvântului făcut trup!

 68. Reblogged this on Prea târziu te-am iubit… and commented:
  „Noi am fost trimiși să-i căutăm pe ei, nu ei pe noi. Să-i căutăm, nu să-i așteptăm în biserici, nu să primim invitații. Să-i căutăm, or ce loc de găsire al lor este mai mare decât suferința. Dar la suferință te cobori cu iubire și cu îmbrățișare, nu cu lecții de viață. Iisus nu a fost invitat nicăieri și s-a dus și acolo unde știa că va fi alungat cu pietre. Măcar el era bătut pe nedrept, dar pe noi pietrele suferite ne-ar mai curăța de păcate. Și dacă, Doamne ferește, va fi un cutremur, ce-o să facem? O să-i așteptăm pe supraviețuitori să vină cu colivă la biserici?
  Pavel spunea, „nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine”, dar Hristos nu mai trăiește în mulți dintre noi, asta e vestea cea mai proastă (știu bine că mă număr și eu printre acești „noi”, așa că-mi rog cititorii, cu tot respectul, să fiu scutit de complimentele care mi se tot fac pe feisbuc zilele astea). O să spuneți că nici în mireni nu mai trăiește. Așa e, dar asta pentru că în primul rând nu trăiește în noi. Pentru că lumina noastră nu mai luminează lumii. Iar cei mai mari nedreptățiți sunt sutele de preoți anonimi, fără bloguri și conturi de feisbuc și pe care nu-i caută televiziunile, dar care își fac datoria cu umilință și dragoste, ca însuși Hristos. Ei împart cu noi pietrele și huiduielile pe care trebuia să le încasăm numai noi”.

 69. Reblogged this on Dreptul la gândire, blog by Victor Potra and commented:
  N-aș fi crezut să redistribui vreodată postarea unui preot. Am greșit. Am avut prejudecăți. Nu trebuie să fii agnostic sau ateu ca să iubești libertatea de gândire. Preotul Ioan-Florin face o excelentă radiografie morală, din interior, a Bisericii Ortodoxe Române.

 70. N-aș fi crezut să redistribui vreodată postarea unui preot. Am greșit. Am avut prejudecăți. Nu trebuie să fii agnostic sau ateu ca să iubești libertatea de gândire. Preotul Ioan-Florin face aici o excelentă radiografie morală, din interior, a Bisericii Ortodoxe Române.

 71. Articolul asta imi aduce amaraciune in suflet .Probabil imi voi primi niste “ pietre “ de la Dvs , dar zilele astea m-am obisnuit cu ele .
  Este o naivitate sa credeti /credem ca toti acei oameni care scandeza impotriva bisericilor sunt manati de dorinta de curatenie.Cati au dorit cu adevarat sa stie despre activitatea Bisericii , despre exemplele bune de preoti , despre activitatea filantropica si misionara a multora dintre ei.Patriarhul chiar cu “bubele “ sale , oare chiar asa nenorocit sa fie ?Toti au facut doar rau?Lucrurile bune stiu ca nu fac rating precum Capatos , dar de ce nu se intereseaza nimeni cu adevarat care este situatia .De ce preferam sa vedem doar raul?De ce raul ca si ignoranta ies mereu in fata. Ce asteptari avem pana la urma de la ceilalti ?Oare cei care scandeaza sunt fara de pacat ?Dvs sau altul v-ati fi descurcat mai bine zilele acestea decat capul Bisericii ?
  Cati dintre cei care protesteaza sunt participanti activi la ceea ce inseamna Biserica , Liturghie , Sf.Taine , cateheza ?Si pun intrebarea asta NU ca condamn pe cineva , ci ptr a sublinia urmatoarea idee- inainte de a da cu piatra si a fi nemultumit de Biserica , trebuie sa fii madular al ei , in adevaratul sens al cuvantului.Ca asa la religie si la fotbal se pricepe toata lumea. Schimbarea Bisericii si a conducerii nu o fac niste oameni care nu (prea) sunt in cunostinta de cauza si dupa bunul lor plac.Aleg azi un Patriarh , peste ceva timp nici asta nu-mi convine…Poate pe urma constat ca si invatatura Bisericii e demodata. Adica lucrurile nu merg chiar asa.
  Cred ca acest articol nu va face altceva decat sa dea apa la moara cui nu trebuie.
  Recunosc ca zilele acestea cu incapatanare raman alaturi cei loviti , iar tinerii aceia manipulati cu lozinca “ vrem spitale , nu catedrale “ nu ma reprezinta.
  Astept “ pietrele “ de la Dvs.

  1. dar de ce „pietrele” și nu laudele mele? Doamnă, m-ați văzut undeva dând cu pietre?
   „Cati dintre cei care protesteaza sunt participanti activi la ceea ce inseamna Biserica , ” – păi câți? spuneți dvs., dacă îi cunoașteți și i-ați numărat. Cu o astfel de afirmație suntem tot acolo unde spun ceilalți „toți preoții fură și cer bani”.

 72. daca vreti sa vina oamenii in biserica… soateti satana (aka Cearsaf Alb) din biserica .. sa poata intra oamenii. Inca ceva, toti preotii sau ce o fii ei ..spun ca biserica e atacata, ca crestinismul e atacat, se vrea decrestinizarea romaniei .. pe draqu… asta vedeti voi .. si nu ati inteles nimik de vina e numai B. O. R. S.A. Patriarhul nu si-a cerut scuze .. sau daca a facut-o .. (http://basilica.ro/cuvant-parintesc-si-prietenesc-pentru-tineri-110371.html) e clar ca nu a inteles nimica “Ne cerem iertare dacă unele cuvinte ale noastre au fost insuficient de lămuritoare sau au fost răstălmăcite. – See more at: http://basilica.ro/cuvant-parintesc-si-prietenesc-pentru-tineri-110371.html#sthash.27iYxTk0.dpuf ” . Oare Patriarhul Daniel a citit biblia ? asa vro data in toata viata lui, asa macar o data .. poate a uitat-o…. transmite-i din partea mea sa o mai citeasca de 10 ori ..

 73. Spune părintele: “Pentru că lumina noastră nu mai luminează lumii.” Da, tristă concluzie. Totuşi există speranţe, spune mai departe părintele Ioan-Florin: “sunt sutele de preoți anonimi, fără bloguri și conturi de feisbuc și pe care nu-i caută televiziunile, dar care își fac datoria cu umilință și dragoste, ca însuși Hristos”. Dar Biserica lui Hristos nu depinde doar de preoţi, pastori ori clerici. Ea depinde în primul rând de noi, credincioşii. Farisei şi cărturari au fost, sunt şi vor mai fi şi de acum încolo. Depinde şi de noi, însă, pe cine urmăm: pe cărturari şi pe farisei, ori pe Iisus?

 74. Biserica este o comunitate de oameni care se ajuta reciproc si din acest punct de vedere, este mai mult decat spital. Sunt studii care arata ca oamenii au nevoie de iubire iar dragostea vindeca mai mult decat medicamentele (vezi ”Dragoste si supravietuire” – Dean Ornish : cei mai sanatosi oameni sunt cei care au familie si merg la biserica!) In plus, preventia este mai importanta decat orice altceva!
  La biserica unde merg, de exemplu exista un club al soţiilor,club al mămicilor si un grup săptămânal de terapie pentru persoane codependente, sub oblăduirea maicilor care activează în cadrul Centrului de Formare şi Consiliere „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. Vedeti si: http://www.doxologia.ro/puncte-de -vedere/stati-putin-bisericile-chiar-sunt-spitale

 75. Cuvinte bine scrise, dar si multe erori. Poate, odata, ne vom cunoaste, si o sa va explic. Parinte ,,agenturilii” au existat. Si exista! Romania e o tinta. Si Biserica Ortodoxa. Nu va faceti coada de topor!

 76. Foarte lucid si corect articolul, fara a fi sec.Dimpotriva! Mi-a mers la inima, smerenia si bunatatea, duhul acela care zideste; cuvant cu putere multa! Felicitari! Cu bucuria re-gasirii, asa cum v-am cunoscut( colegi fiind la teologie) pe vremea studentiei, si imediat dupa, cand ati redactat( sper sa nu gresesc) ” Biserica si Probleme Ei”, si care, din pacate, nu a fost pe inima mitropolitului Daniel, actualul patriarh!Au fost publicate doar cateva numere. Impartasesc ca si dvs. soarta romanului in bejenie, alungat de saracie, tocmai la capatul pamantului, din pacate!! Doamne, ajuta!

 77. Draga Domnule, e foarte frumos textul d-voastra si de bun simt, insa eu nu cred ca problema BOR se rezolva cu o scuza, oricat ar fi ea de sincera.
  Si nu atata timp cat “preafericitul” e inca in postul ala. Nu dupa felul in care ne-a tratat si a tratat copii aia morti. Nu dupa felul in care isi poarta trufia.
  Asta ar trebui sa intelegeti d-voastra si ceilalti reprezentati BOR(desi am inteles ca nu sunteti oficial membru BOR). BOR a fost mult prea compromisa pentru a putea fi “spalata” cu putina apa de ploaie. Poate o alta schizma ca cea care a dar nastere protentantismului sau o reforma profunda ca cea de la inceputul sec XIX in Anglia, cand oamenii se saturasera pana peste cap de practicile bisericii anglicane… Ca masura extrema ar merge si-o reforma ca ce-a din Québec, Canada de pe vremea “la revolution tranquille” care i-a pus la locul lor pe reprezentantii bisericii catolice. Cred ca se potriveste mai bine pe modelul BOR si-n plus noi suntem latini. Cu asa ceva se spala tot, pana la ultimul pacat. In plus, biserica lor a facut spitale adevarate (care si acum poarta numele originare gen- Hotel Dieu de Montréal), a facut acte caritabile, etc. Doar ca la un moment dat reprezentantii ei au uitat menirea primilor misionari franciscani care si-au construit prima capela din scoarta de copac pe la 1600 si care mureau inghetati in drum spre enoriasi. Si-au dorit mai multa si mai multa putere. Puterea ucide ratiunea.
  Eu locuiesc in Canada si va spun sincer ca aici, acum Biserica face exact ce-ar trebui sa faca: isi serveste enoriasii, ajuta sarmanii, emigrantii saraci si refugiatii. Eu merg la scoala intr-o fosta biserica, o splendoare arhitecturala neo-gotica, n-a fost nevoie sa fie data jos, serveste de minune ca scoala. O alta e muzeu de arta, alta sala de spectacole. Zic asta asa, ca idee. Si va spun sincer, canadienii sunt printre cei mai toleranti oameni.

  Desi sunt botezata in biserica ortodoxa, nu simt nevoia sa merg la biserica nostra si sa stiti ca nu sunt un om rau. Merg la biserica catolica, sunt implicata in numeroase actiuni caritabile si o fac cu mare drag. As fi putut sa o fac pentru BOR, dar BOR nu prea face “de-astea caritabile”, sa fim sinceri. Si ma gandesc ca daca dumnezeu vrea sa vada ce fac eu (desi nu de-asta o fac), n-o sa se impedice el de niste ziduri sau de lipsa unui patrafir.
  Vedeti D-voastra, copiii astia care vin dupa noi nu vor putea fi manipulati la infinit, nu in era internetului si a bitcoin. Mai devreme sau mai tarziu BOR o sa dispara de mana cu guvernantii de mucava si n-o sa inteleaga nici unii nici altii de ce. Credeti ca tinerii astia isi lasa copii in sala de clasa pe mana reprezentantilor BOR? D-voastra vi i-ati lasa? Ma rog, puteti sa nu-mi raspundeti. 🙂

  Va doresc numai bine si mult succes, aveti mult de construit cand atatia alti preoti se straduiesc si chiar reusesc sa darame. Stiti vorba romaneasca: “pestele de la cap se-mpute”.

 78. Biserica aceasta e locul unde v-ați botezat copiii, unde v-ați cununat, unde v-ați înmormântat pe cei dragi.

  Si unde am platit pe preot pe dascal pe coristi pe portar pe femeia de servici pe lumunari pe covor pe grasa de cotnari pe boboanele rafaelo…………………………………………..Ca deh… asa cere datina!

  1. „asa cere datina!”
   așa cere datina oamenilor. datina Bisericii nu cere bomboane, șampanie și sală la restaurant. Dacă mai aveți nunți, scrieți-mi să vă dau adresele unor biserici unde nu vă cere nimeni bani. Serios vorbesc.

 79. Cat de departe va simt, in tot ceea ce faceti aici, de Duhul Dragostei care zideste.
  “…Metoda pedagogică a Sfântului Nectarie se deosebea fundamental de tot ceea ce acești tineri cunoscuseră și trăiseră până atunci. Nu vorbea aspru vreodată cu cineva. Unul dintre elevi își amintește că, odată, patru dintre ei s-au apucat să se certe iar mai apoi chiar să se bată. Fiind surprinși de pedagog, au fost aduși în faţa părintelui director Nectarie. Acesta i-a cercetat cu blândeţe pe fiecare dintre ei, căutând să afle care era cauza certurilor lor. Apoi le-a spus: „N-am să pedepsesc pe niciunul dintre voi. Am să mă pedepsesc în schimb pe mine. Timp de 3 zile voi posti, nu voi mânca nimic și mă voi ruga, pentru ca ura dintre voi să ia sfârșit”. Elevii au rămas înmărmuriţi. Și, într-adevăr, Sfântul Nectarie a postit timp de 3 zile și s-a rugat pentru ei. De atunci, puţini au fost aceia care au mai îndrăznit să-l supere cu ceva. Le era rușine ca pentru nedreptăţile lor să sufere acest om sfânt, pe care Dumnezeu îl trimisese printre ei.”

 80. Aveti mare dreptate Parinte Florin! Dumnezeu să vă dea mereu înțelepciune!

 81. prima fiinta cu sutana pe care am crezut-o si am admirat-o este actualul papa care si-a scos diamantele de pe degete,opincutele de firma din picioare,s-a mutat din castel in chilie si a luat la pas orasul in cautarea vagabonzilor flamanzi.Primul blog al unui preot ,pe care il citesc, este acesta.N-am crezut ca o sa mi se intample asa ceva vreodata.Mai scrieti-ne.

 82. Ma bucur ca mai sunt preoti care gandesc astfel. Si in Romania mai sunt dar redusi la tacere. Nu au voie sa vorbeasca sau sa critice. Doar sa-si laude ierarhul. Parerea mea este ca romanul crede in continuare in Mantuitorul, in Maica Domnului, in Sfintele Moaste, etc. dar e satul de genul de ierarhi care-i avem in tara. Multi sustin ca este nevoie de reforma. Nu una protestanta, dar problema s-ar rezolva daca intreaga Biserica Ortodoxa romaneasca si-ar alege ierarhii. Ierarhii sa fie alesi de biserica, de popor pentru ca si el e parte din biserica. Ignoranta, aroganta, vointa de putere sunt atribute ale celor ce conduc astazi. Acestia trebuie sa plece negresit. De aceea au iesit romanii in strada.

Lăsați un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s