mica impostură și sfânta aroganță

 

Știrea zilei, pentru mine, a fost admiterea doamnei Elena Udrea la cursurile de masterat ale Facultății de Teologie din Cluj, pe locurile de la buget. Și nu la vreo secție oarecare, ci de-a dreptul la „Consiliere pastorală”, adică domeniul prin definiție al psihologilor și îndrumătorilor spirituali. Nu mă miră mica impostură a doamnei Udrea, aproape nevinovată în comparație cu amploarea fenomenului în mediul universitar, cât mica aroganță a conducerii Facultății de Teologie care a încurajat această impostură.

Din câte știu, statul finanțează o singură dată un ciclu de studii, altfel spus, doamna Udrea, care are deja un masterat (la „Universitatea Națională de Apărare”, cel puțin așa pretinde în CV), nu-l poate face pe-al doilea pe locurile de la buget. Dacă doamna Udrea a mințit în CV, atunci are (încă) o problemă. Dar dacă are deja un masterat și totuși a fost admisă pe locurile de la buget, atunci facultatea are o problemă iar domnia sa ar trebui să cedeze locul unui candidat pentru care câteva milioane de lei chiar contează.

Totuși, ce o recomandă pe doamna Udrea, licențiată în Drept și specialistă în Apărare, la un masterat teologic de consiliere pastorală, care, după cum este prezentat pe site-ul Facultății clujene, „are ca scop dezvoltarea de competenţe din domeniile Teologie şi Psihologie”? Nimic din biografia domniei sale nu trădează nici cel mai mic interes pentru pastorala ortodoxă și, în general, pentru practica de psihologie și psihoterapie.

Desigur, legea îi dă voie doamnei Udrea să se înscrie unde poftește. Facultatea de Teologie însă se află sub dublă subordonare, universitară și eclesiastică, iar aprobarea episcopului („binecuvântarea”) este obligatorie pentru înscrierea la masterat. Ar fi interesant de știut ce competențe ale candidatei, ce proiect de cercetare, care anume calități de viitor consilier spiritual au convins un episcop (și pe cine mai exact)* că doamna Udrea merită o diplomă a Bisericii. E vorba, totuși, de un domeniu sensibil, consiliere pastorală și asistență socială, de care te-ai aștepta ca Biserica să aibă o grijă deosebită, inclusiv prin alegerea celor mai potriviți candidați.

Până una alta, doamna Elena Udrea ne împărtășește pe facebook proiectul domniei sale de consiliere pastorală: vrea să întemeieze un „Institut al Fericirii”. Nu, nu e vorba de mașini scumpe și poșete Vuitton. Reclama pe care și-o face viitoarea călăuză spirituală seamănă mai degrabă cu anunțurile vrăjitoarelor de la mica publicitate: domnia sa își propune să rezolve „probleme de orice natură”, să ajute „la dobândirea fericirii” și să intervină pentru „sănătate, succes profesional și iubire”. Grăbiți-vă să prindeți un loc. Și dacă mai era ceva neclar, noua apostoliță a fericirii ne lămurește cu o poză îndrăzneață, în care își expune spatele dezgolit și pe care se vede tatuat de la gât în jos chiar cuvântul FERICIRE.

Ce nu înțeleg, în sfârșit, este de ce nu ne-a dedicat doamna Udrea un institut al fericirii pe vremea când a fost ministru în mai multe rânduri, deputat, consilier de stat, șefa cancelariei prezidențiale și lider al unui partid de guvernământ. De pastorație și psihologie are cine să se ocupe. Țara ar avea urgent nevoie de niște oameni politici, nu de preotese ale fericirii.

* inițial scrisesem numele Înaltpreasfințitului Andrei, însă un cititor mi-a atras atenția că înscrierea la masterat se face cu binecuvântarea episcopului de care aparține candidatul. Nu știu ce binecuvântare a avut doamna Udrea, de aceea, până aflăm, am corectat afirmația. Problema de principiu însă rămâne. Facultatea de Teologie este subordonată episcopului locului, Mitropolitul Andrei, care este și profesor.

Advertisements
This entry was posted in Jurnal scoțian. Bookmark the permalink.

22 Responses to mica impostură și sfânta aroganță

 1. Virgil says:

  “Apostolița fericirii”, superb, părinte!

 2. doi says:

  Fericirea sta scrisa cu pixul doar pe spatele “politicianului ales” de Romania! ;-(

 3. Ina says:

  Mi-e greu sa citesc toate imeptiile romanesti. D;aia am plecat de “baba” din Romania. ce e prea mult e… si p,aici ti-e calea. Ce mai conteaza Udrea? pe langa fetele lui Basescu? Europarlamentar si notar? Ce mai conteaza Inaltelele Fete Bisericesti? Cine-s si cine le-a pus? Pe maica Siluana am cunoscut-o in 9o pe veremea cand umbla cu rucsacul in spinare prin canale, Parintele Sofian, din acelasi sat cu tata, basarabeni tristi, …. Credeam ca daca va dispare Ceausescu cu incultura dupa gat, se va intampla ceva. da, s-a intamplat Am fost NEVOITI sa debarasam… ca la restaurant. Ce sa ne mire Udrea? Ce sa ne mire Clujul ( modelul nostru) Salut Anglie Salut Franta; Primesti emigranti din DISPERARE.
  asta ar trebui pus.. ca motivatie: DISPERARE INTELECTUALA, MORALA..,SPIRITUALA.

 4. Lucian Postu says:

  Şî io, cari trăje’m nădejdi’ la o nou’ Marie Mandolina …
  Da’ iaca, dom’ părinti ni-o strîcat jiucărica …
  Gheata fimeie, nu s’ mai poati mîntui di rău’ matali, padre Flowerin … 🙂

 5. razvan says:

  Preasfanta Cuvioasa Maria Magdalena a politichiei noastre. Altfel spus: Domnul a dat, Doamna a luat… La masterat.

 6. Antuza says:

  Oh, Parinte! Ca un drac mic ce este,( Doamne iarta-ma!), care a tot incercat sa sminteasca, dar a reusit doar sa goleasca calimarile unora si buzunarele noastre…

 7. Sărut mâna!

  Legat de masterat buget, contează dacă primul masterat făcut a fost la locurile de la buget sau cu taxă.

  Există posibilitatea ca primul masterat să fi fost făcut la “cu taxă”, iar cel de-al doilea să fie la “fără taxă”.

 8. George says:

  Binecuvântarea se dă de către episcopul din eparhia de care aparține candidatul. Aşadar, pt a nu fi acuzat de afirmații false, asigurați-va ca IPS Andrei a dat binecuvântarea şi nu alt arhiereu. Eu nu am informații cu privire la acest fapt ci doar voiam sa semnalez acest lucru pt a se ştii care e procedura admiterii. Cu respect!

 9. Ema says:

  Este posibil ca primul masterat sa fie facut la taxa, ceea ce ii permite un al doilea la buget. Excelent scris articolul, de altfel.

  • Camix says:

   Da, la mine de exemplu a fost la fel. Doar al doilea la buget. Dreptul este la un ciclu de studii la buget, nu la ”primul”: o facultate/ un masterat/ un doctorat.

 10. adi dragoș says:

  ”personajele” care au ajuns să iubească popularitatea (din diverse interese) fac orice, între limite foarte elastice, pentru a fi în centrul atenției, și mă refer aici la ambele ”entități” – și bine ar fi să afle că cei din jur s-au deșteptat și ar aprecia mai bun simț și onestitate.

 11. Camix says:

  E tot o luptă pentru putere și asta. Dar pe altă cărare, ce speră ea s-o ducă la același câștig de imagine. Sau așa mi se pare mie. Când era ministru nici nu avea cum să fie ”interesată de fericirea” neamului ei, că s-a dus acolo ca să calce pe alte capete pentru binele ei. Acum că nu mai poate fi diva din politică, s-a gândit că poate ajunge diva spirituală.. Voiam să spun că ne ia de proști, dar dacă s-a putut înscrie înseamnă că a și reușit să ne ia de proști.

 12. arakelian says:

  nici macar nu merita un artiol sau dezbatere sau parere de dat.
  (Bine, eu consider ca nici pana aici nu trebuia sa se ajunga, daca e cainta apai asta se face fara public si cu umilinta)

 13. mihaela iacovache says:

  Daca Elena Udrea ,atunci cand a simtit chemarea care a indemnat-o sa faca un curs de teologie ortodoxa, s-ar fi comportata ca si Zaheu vamesul ,ar fi fost credibila.

 14. Mara M says:

  Cred ca are nevoie de vreo mie de mastere care,luate toate impreuna poate or face un bob de lumina in INTUNERICUL ala de unde s-a,,postat,, singura! 😀

 15. Ioana says:

  E puțin dur ”aroganță”, părinte… Se pare că dosarul era în regulă. Pe ce criterii (legale) putea fi respinsă? E o universitate de stat… Nu cred că și-a imaginat cineva că va face vreo reclamă pozitivă facultății. . Binecuvântarea o avea de la Patriarhie. Problema rămâne, într-adevăr, dar care ar fi fost însă soluția? Mai precis, ce putea face universitatea, din moment ce venea cu dosar complet și binecuvântare? Dumneavoastră ce ați fi făcut?

  • Ioan-Florin says:

   Să admitem că dosarul era în regulă (nu am văzut totuși precizări din partea asta legat de problema unui loc la buget). Dar un dosar și o binecuvântare nu te fac automat student la master. Intrarea e condiționată de un interviu și de un mic proiect de cercetare (obiective, argumente, metode, stadiul cercetării etc.), care să convingă facultatea de interesul real și competențele candidatului. Dar să faci „consiliere pastorală” ortodoxă presupune nu doar cunoștințe de teologie, ci la fel de bine să cunoști viața unei parohii, practica ortodoxă etc. Îndoielile mele în privința d-nei Udrea sînt din zona asta.

 16. Ioana says:

  Am uitat să vă trimit salutări și zâmbete de la Cluj. Deși plouă, plouă, plouă, întocmai ca pe vremea lui Noe. It rained, it poured for forty daysies daysies, Drove the animals nearly crazy, crazy… Nu țin să publicați comentariile. Am scris cu drag.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s