Luxul de a crede în ziariști cu conștiință

N-am crezut până în ultima clipă că Hotnews, cel mai important site de știri românesc, nu va da măcar o știre despre întâlnirea internațională a tinerilor ortodocși care a avut loc la Iași.

La urma urmei, oricât de antipatică le-ar fi BOR, ceea ce s-a întâmplat la Iași, la sfârșitul săptămânii trecute, nu mai are legătură nici cu catedrala, nici cu patriarhul Daniel, nici cu moaștele sfintei Paraschiva, ci cu peste 5000 de tineri din toată lumea care s-au întâlnit să se cunoască și să se bucure împreună într-un oraș românesc. Am văzut pe internet scene memorabile. Delegația Africii, cântând „Jamba Bwana” în biroul unui episcop, care bătea din palme ca un copil. Steaguri din toată Europa fluturând pe străzile Iașului. Studenți de la universitățile din Occident, care se străduiau să rupă în limba noastră câteva cuvinte abia învățate. Unii dintre ei nici nu știau mai înainte unde este România pe hartă. Se vor întoarce acasă, ducând cu ei una dintre puținele amintiri frumoase pe care România le mai lasă astăzi în lume.

De altfel, din ce-am putut să văd pe internet, niciun ziar central nu a suflat o vorbă despre evenimentul de la Iași, cu excepția ziarului Adevărul, care l-a numit, în stilul său veninos când e vorba de Biserică, „o chermeză pe bani publici”. Chiar așa să fi fost, băieți, dar gândiți-vă doar că toate agențiile de turism din țară nu mai aduc atâția străini în România într-o singură zi, cât a adus întâlnirea de la Iași. Așadar, a se scuti, vă rog. Nu știu dacă 5000 de tineri vor mai citi la anul Adevărul, dar știu sigur că vor veni, dacă nu și mai mulți, la viitoarea întâlnire a tinerilor ortodocși.

Dar de la Hotnews aveam cele mai mari așteptări, pentru că, fiind și eu ziarist de câteva ori în viața mea și știind, deci, cu ce se mănâncă această pâine, m-am simțit apropiat de entuziasmul lor și de crezul pe care-l profesau încă din vremea când se luptau pe piață cu mercenarii din presă îmbătrâniți în rele și în minciuni. În ultimul timp m-am simțit necondiționat de partea lor, mai ales în campaniile pe care le-au dus împotriva corupției politice de la noi, abuzurilor, hoțiilor, fanatismului religios, imposturii din mediul academic și de orice fel. Chiar și când au criticat Biserica, de atâtea ori, am fost de partea lor (și m-am bucurat când mi-au preluat articolele de pe blog), nu doar pentru că m-am regăsit în nemulțumirile formulate de ei, dar mai ales pentru că, indiscutabil și eretic, cred mai mult în beneficiile criticii decât în tăcerea obedienței.

De data asta m-am simțit înșelat, deși unii vor spune că e un fapt minor, o simplă știre trecută cu vederea. V-am spus, am fost ziarist, știu foarte bine ce spun știrile „trecute cu vederea”. Pe de o parte, Biserica trece printr-un moment prost, și asta nu doar din cauza scandalurilor din ultima vreme. Asta vede toată lumea, mai ales presa. Pe de altă parte, se fac niște eforturi uriașe de adaptare a unei instituții istorice (cu toate moștenirile ei bune și rele, dar și cu ritmul ei specific de schimbare) la niște așteptări publice, altfel legitime. Și aceste eforturi se văd, de la preocupările tot mai intense ale Bisericii pentru activitatea ei social-filantropică și pentru o schimbare mai profundă, din interior, nu doar de imagine (răsfoiți, dacă nu mă credeți, știrile de pe siteul Basilica), până la prestațiile impecabile ale purtătorului de cuvânt al Patriarhiei. Însă pentru aceste eforturi și rezultatele lor, cum a fost și întâlnirea internațională a tinerilor de la Iași, Hotnews nu mai are ochiul de ziarist, ci comportamentul activistului de profesie, care are de slujit cu orice preț dogmele organizației sale. Vrem schimbare în Biserică, dar când aceste schimbări se produc, nu mai avem ochi pentru ele, deoarece ura e prea orbitoare. Clopotele patriarhului sunt o știre de prima pagină, dar părintele Damaschin de la Iași, care a dus anul acesta 200 de copii necăjiți la mare, și atâția alți preoți care ar putea fi un model nu doar în Biserică nu prind nici măcar rubrica de fapt divers. Ca în școala veche de partid, activistul condamnă la oprobriu clasa în întregime, pentru că vrea demolarea ei. Aceeași orbire, îmi pare rău să o spun (dar poate va da de gândit foștilor mei colegi), o mai văd doar pe siteurile fanaticilor ortodocși, care demonizează tot ce se întâmplă astăzi în Biserica Ortodoxă, chiar dacă din alte motive.

Când alții din Biserică mi-au atras atenția asupra acestor lucruri, m-am despărțit de ei. Nici acum nu cred că aveau dreptate, decât dacă au fost profeți. Sau mult mai versați decât mine în metamorfozele caracterului uman.

Într-un interviu dat revistei Formula As cu ani în urmă, Dan Tăpălagă, editorul coordonator al Hotnews, spunea aceste cuvinte, cu greutatea unui crez profesional: „Nu sunt un jurnalist apocaliptic… Cred că un ziarist cu conștiință trebuie să știe în egală măsură să pună în lumină lucrurile bune. Nu folosește nimănui să demolezi totul și să nu construiești nimic.” Un ziarist cu conștiință! Sunt aproape de aceeași vârstă cu el și aparținem unei generații de presă care, cel puțin în tinerețea ei, a avut un crez asemănător, de aceea îmi permit să-i reamintesc aici că numai acest crez a făcut diferența dintre el și bătrânii mercenari. Nu aștept acum amabilități pentru Biserică, dar nici editoriale care să-i traseze agenda. Vreau să critice în continuare ceea ce este de criticat, pentru că numai așa vom lua seama la noi și la ceea ce avem de făcut în Biserică. Dar îl rog, ca un naiv incorigibil ce sunt, să nu-mi ia luxul de a crede mai departe în ziariști cu conștiință.

Advertisements
This entry was posted in Jurnal scoțian. Bookmark the permalink.

20 Responses to Luxul de a crede în ziariști cu conștiință

 1. Ioana says:

  Doua comentarii: 1) cind te afli in tara, ti se pare ca oamenii de presa de la noi lucreaza in cea mai mare parte la comanda, fara a se incurca de propriile sentimente ori judecati; 2) cit despre dl. Tapalaga, un search pe Google va da la iveala o imagine a lui in consonanta cu atitudinea care i se reproseaza in articolul de mai sus. Adica el este asa mai demult.

 2. gabriela says:

  Este un lucru extraordinar ce s-a intamplat la Iasi. Eu am aflat de pe facebook pt ca sunt prietena cu Dan Buzdugan si cu inca un Parinte care au participat. De ce sa afle lumea nu? De ce sa fie tinerii credinciosi? Bine ca vor africanii sa fie Ortodocsi; noua oricum nu ne pasa! Vai de noi Parinte!!!

 3. Ionut says:

  Pe toata durata evenimentului, transmis aproape integral live pe doxologia si trinitastv, am avut senzatia ca asist la un minunat moment de Renastere. Niste tineri frumosi, entuziasti si increzatori! Niste ierarhi si preoti uimiti si ei de roadele minunate ale unei viziuni si munci de cativa ani… Pentru ca sunt convins ca ceea ce am vazut acum la Iasi a inceput cu ani si ani in urma, cu efort si daruire si din partea ierarhilor dar mai ales a slujitorilor din Biserica – clerici sau nu, care au inteles si intruchipat o viziune…
  Poate tocmai aceasta viziune sa-i fi uimit si speriat pe multi? Poate amploarea acesteia sa fi blocat tastele? Sa ajute Dumnezeu la o cat mai autentica implinire a acestei viziuni, in duh evanghelic ortodox!

 4. Laurentiu says:

  Marturisiti, marturisiti, Parinte, ca tot se prinde! Sa va dea Dumnezeu curajul si intelepciunea de a marturisi ca este mare nevoie.
  Am fost impresionat de evenimentul de la Iasi.
  Doamne ajuta!

 5. Cristian Ioan says:

  Buna dimineata, parinte!
  Am vazut sambata seara pe Trinitas ce se intampla la Iasi, si am fost surpins ca in presa nu s-a spus NIMIC despre acest eveniment!
  Da, si nici pe HN – absolut nimic ….

 6. Ana Domnica says:

  Din fericire generatia tinara se bazeaza mai mult pe stirile non-formale din social media, iar cine are macar un prieten din toti cei ce au participat cu siguranta a aflat a citit, a fost impresionat. Din Iasi fiind, vineri seara, iesind de la munca si mergand spre casa am ramas impresionata de multimea de tineri care curgeau valuri valuri spre Palat. Coplesitor. Grupuri din diverse colturi ale lumii mergeau si cantau fie cantece patriotice, fie cantari bisericesti. Impactul asupra trecatorilor si a iesenilor a fost semnificativ. Erau si multi turisti pe Stefan cel Mare si se uitau impresionati si curiosi in privinta evenimentului. Multi au aflat fara sa vrea, au distribuit si ei pe social media si vestea s-a dus. Cine a avut de aflat a aflat, Domnul a ajutat! Rusine canalelor de stiri clasice care nu au acoperit evenimentul, dar ele oricum sunt in decadere: tinerii s-au obisnuit sa-si ia informatia unii de la altii. Sa avem incredere! Doamne ajuta!

 7. Ina says:

  Toate TV adunate ca-s de stat( si era numai una)ca-s antene mama…. cate!, NU S-A spus UN CUVANT DESPRE IASI…. Ce a fost, cum a fost… nici macar maicutele mele de sufet nu au “suflat” un cuvant… maica Siluana, Anastasia calugar OB… specialist in sf Augustin,…., unde sunteti?… Singura mea legatura cu ortodoxia constructiva sunteti dumneavoastra, si trebuie sa va duceti in Romanica sa scrieti….Nu-mi e a rade , ca nu-i de ras. esti pe marginea prapastiei,… sa te intorci, or sa rada de tine ca esti las, sa te arunci?…. poate ca mai e ceva de asteptat si poate ar fii bine sa stai… poate o pala de vant te scoate din….. asa mi se intampla…. O Ortodoxie ” nationala” cu prostiile alea ” catolicii sunt dusmanii noastrii” ( o aud aici la mine la Jean de Beuvais, de la un popa ce nu mai avea ce sa faca acasa si… s-a apucat de Saint Serge , pensia fiind “maigre”, Catolicii astia care ne-au dat Bisericile lor sa ne facem lacas, nu stiu daca cu dragoste, dar cu “responsabilitate !”clar!…., cartiere devastate de arabi, fiindca catolicii si-au luat talpasita, dar au venit i romanasii mei, au facut baietii astia din Paste si Craciun sarbatori de aduc si mahomedanii la noi…. Frumusetea rugaciunilor noastre, fastul ortodox, umilinta in fata Impartasaniei,postul negru, nemancatul in dimineata impartasaniei,( cu filozofie nu prea ai cu cine sa vorbesti) dar… Si dumneavoastra-mi povestiti de Iasi de 5 MII de orododoxi??????????????
  O RUSINE, sa am o Biserica incapabila ..de a face un anunt….
  Pai ce ,eu ma uit ziua noaptea la Trinitas?. am CD-urile la mine…, daca am nevoie sa-mi cante Ingerii la culcare,
  Cand eram mica aveam o carte ce-o citeam( in bucla) se spune azi… Aventurile lui Habarnam … Habarnam s-a dus la baie si-a sarit peste oa oaie… aici am ajuns cu ortodoxia noastra…….. Am citit cartea lui Neamtu cucuvaia….

  ( mama, ce i-au facut) ai sentimentul ( si e certitudine) cum te apropii de spatiul mioritic,( ca d’asta ati plecat cu catel si purcel) te murdaresti, nu mai stii cine esti, ce “servicii” ( asta ma umple de ras) te folosesc….
  Stii parinte, trebuia sa ajung cu Parintele Sofian la mama unei prietene,( aveam super automobilul Trabant), cum era inat, splendid, chiar si pe scunul din fata nu incapea oricat l-as fi impins S-a uitat la mine razand;;;Valea, taie pictorul si lasa popa….. Si a incaput….
  Ce minune sa ne intalnim pe internet… Aveam nevoie de un popa Florin… ce umbla pe bicicleta sa-si tina familia;;;; dar in Scotia……

  • Anca Larisa says:

   Cu iertare, ca o ieșeancă, fostă ASCOR-eancă și participantă la ITO 2017, vă asigur că evenimentul a fost cât se poate de promovat de către Biserică. Însăși monahia Siluana Vlad pe care înțeleg că o admirati dar v-a lăsat un gust amar prin “nepromovare”, a ținut o conferință ad-hoc pe bulevardul Ștefan cel Mare celor aproape 7000 de tineri, avându-L pe Hristos în mijlocul lor!
   Organizarea imperială, implicarea și deschiderea sufletească, indescriptibile!
   Cinste Bisericii Ortodoxe Române pentru că își respectă tinerii! Cinste tinerilor de pretutindeni care își respectă Biserica-Mamă! Slavă lui Dumnezeu pentru toate!
   Dacă noi între noi, ne arătăm cu degetul și nu știm să fiim Solidari, ce pretenții mai avem de la alții aserviți străinilor și otrăviți de ură?!…

 8. anda_elena says:

  Eu sunt foarte încântată că nu s-a vorbit în presă despre eveniment. Oamenii – mulți, mulți oameni!!! – au aflat oricum de pe @Doxologia, de la Daniel Buzdugan și de la Părintele Necula. Și mulți dintre ei au realizat sau vor realiza, cândva, că la ziare și la televiziuni NU există obiectivitate, ci doar interes ascuns și „știri de senzație!”. Dacă un singur tânăr se scobea în nas, era o știre. Dacă tânărul a spus „Tatăl nostru” în glas cu alți 6000 de tineri, aceasta nu mai este o știre. E doar o bucurie! Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

 9. Ciprian says:

  Site-ul activenews.ro a transmis zilnic stiri despre eveniment.

 10. Gabriel says:

  “Luxul de a crede în ziariști cu conștiință” se cheama tinerete. Trece si asta. Pentru ca faptul (evenimentul cu pricina) nu va fi mai frumos pentru ca un ziar (sau mai multe) scriu despre el. Dar mai urat poate fi. Eu personal nu (mai) cred in ziaristi cu constiinta. Si am fost si eu un bot de ziarist, pe la inceputul anilor 90, tot la Iasi.

 11. Romil says:

  Ho(i)tnews și …conștiinţa :paralelism perfect.
  Dan Tăpălagă și…conștiinţa :paralelism perfect.Terminat cu ei.
  Jurnal scoţian :naivitate sau arivism ???

 12. Ilarion says:

  De ce are aceasta manifestare nevoie de mediatizare? Vindeti publicitate sau ce? Niste tineri cu niste convingeri s-au intalnit intr-un loc. De ce sunteti asa nefericiti si dece infierati atat? Scopul era sa va intalniti si sa va duceti programul la indeplinire sau sa va vedeti la telelvizor? Cu ce va ajuta daca va vedeti in media? Stiti cat s-a cheltuit cu povesta asta la Mitropoila ieseana? Stiti ca va puteati intalni si pe un deal, fara sa risipiti bani si fara sa infierati omenirea ca nu va aplauda si nu va face statui? Si stiti ce puteati face cu banii aceia? Uitati! Ii dadeati aici si salvati aceste suflete mici.( o sa pun un link mai jos). Ia sa va vad, suflete nobile, cati o sa donati 10 lei aici? Ca la cati ati fost acoloo…. https://salveazaoinima.ro/

  • Ioan-Florin says:

   ARticolul meu nu este despre „nevoia de mediatizare”, ci despre mediatizarea corectă, imparțială a imaginii Bisericii. De văzut la televizor, ne vedem în fiecare zi și ne citim în toate ziarele, din păcate numai cu Pomohaci, Corneliu și catedrala neamului, așa că, repet, nu despre mediatizare e vorba, ci despre o informare corectă și completă atunci când se discută despre Biserică. Ori vă faceți că nu înțelegeți, ori mai degrabă, ca pe atâția alții, vă orbește ura doar când auziți de Biserică.
   Da, s-au cheltuit niște bani cu această întâlnire, dar nu fiți fariseu: banii nu se pot cheltui numai pe caritate. Nicio instituție care salvează inimi și oameni nu se întâlnește cu membrii ei pe dealuri. Iar tinerii pentru care s-a cheltuit astăzi vor susține programele de caritate de mâine, – dacă vor mai fi în țara asta, de unde nu Biserica îi alungă.
   Cât despre linkul dvs și banii Bisericii care se întorc la oameni sub formă de asistență medicală și socială (dispensare, centre medicale, școli publice, centre pentru copii cu diazbilități etc.), – deși, am spus și eu, sunt încă multe lucruri de făcut – vă dau un link, la „harta” acestor instituții patronate direct de Biserică: http://map.patriarhia.ro. Cu precizarea că pe ea nu veți găsi încă alte sute de acțiuni asemănătoare ale preoților din parohii.
   Dar nu știu de ce tare cred că asemenea informații nu vă interesează și că abia așteptați următorul prilej să ne spuneți cât de mult ne urâți.

   • Kermen says:

    Ce ziceţi de provocarea de a contribui dumneavoastră la această imparţialitate printr-o recenzie de carte? În opinia mea anul acesta au apărut două cărţi foarte faine, care vorbesc despre Biserică şi lumea ce o înconjoară în alte cuvinte şi culori decât cele cu care e obişnuit cititorul de literatură religioasă. Una este Jurnalul scoţian şi alta este Spovedania unui preot ateu, ambele scrise de preoţi, ambele reuşite literare, dar totuşi atât de diferite. Prima s-a scris aici pe blog şi a avut parte de nenumărate laude în comentarii. Despre a doua nu am citit pe aici niciun cuvinţel, ceea ce m-a surprins, pentru că mereu aţi avut luări de poziţii cu privire la subiecte ce au făcut valuri prin presă. Ce ziceţi? Vă încumetaţi la o recenzie? Ca să ducem imparţialitatea până la capăt. Că părintele Constantin Necula, o voce sonoră a Bisericii, a avut numai cuvinte de laudă despre prima. Despre a doua, în cadrul conferinţei ITO de la Iaşi, la o abordare din public, a apreciat scurt talentul literar după care a refuzat subiectul, nu înainte de a-l bagateliza prin clasica trimitere la rătăcirea preotului. Ce ziceţi? Faceţi dumneavoastră o recenzie mai nobilă decât înfierările fanaticilor de pe bloguri şi canale youtube?

 13. Ovidiu says:

  Sau poate v-au citit.

 14. Mara M says:

  Ok!Pai nici eu n-am stiut,n-am vazut!Aflu acu’ .Pai ma-ntreb de ce nu se afiseaza pe poarta bisericilor,ca p’acolo trec frecvent si cateodata fervent ?! Pai numa M.Luther afisa pe poarta bisericilor cate ceva,si de atunci nimic?! Io mantreb de ce nu stiu ce trebuie de la afisajele de la intrare,ca e viata biserici ,e normal ca acolo sa vad prima data….

 15. Parinte, nu mai scrieti nimic?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s