irozii

În imnul despre uciderea pruncilor din Bethleem, Sfântul Roman Melodul, marele poet al Bisericii din secolul al 6-lea, are o imagine de o forță plastică demnă de capodoperele literaturii: pruncii sunt decapitați dintr-o lovitură, pe neașteptate, în timp ce sug la pieptul mamelor, încât capetele le rămân atârnate de sâni, cu dinții încleștați de sfârcuri, făcând durerea femeilor „îndoită și de nesuportat”*. Cadrul următor se mută brusc, de la femeile care plâng și se zvârcolesc în drum, în palatul de la Ierusalim, unde și Irod bocește, dar pentru că „simte cum domnia începe să i se destrame”.

În colecția de artă a reginei Elisabeta a II-a există un tablou celebru al uciderii pruncilor din Bethleem, pictat de Bruegel cel Bătrân. L-am văzut cu ocazia unei expoziții itinerante, la palatul din Edinburgh al reginei. Bruegel a făcut din scena uciderii pruncilor o parabolă: în locul Bethleemului este un sat flamand, iar ostașii din garda lui Irod sunt trupele imperiale trimise să-l caute și să-l ucidă pe „copilul” care amenință stabilitatea împărăției. Dar tabloul lui Bruegel este celebru mai ales pentru altceva: ajungând pe mâinile împăratului Rudolf al II-lea, acesta ordonă ca peste imaginile cu copiii uciși de trupele imperiale să fie pictate animale, ca și cum nu o crimă s-ar fi petrecut acolo, ci rechiziționarea unor gospodării.

Un tablou măsluit!

Așa a rămas până astăzi România lui 22 decembrie 1989, tabloul unei crime în masă peste care s-au tras tușe groase care să acopere mâinile pătate de sânge. Vom vedea vreodată cum arăta pictura originală și cine a comandat „masacrul inocenților”? Tabloul lui Bruegel a trebuit să aștepte 400 de ani.

Abia atunci când irozii vor plăti crimele lor, măcar în fața istoriei, capetele copiilor vor putea fi descleștate de la sânul mamelor și îngropate în pace.

*) Sf Roman Melodul, Imnele Sfintei Scripturi, traducere din limba greacă veche, studiu introductiv și note de Alexandru Prelipcean și Alexandru Iorga, Editura Doxologia, 2012, p. 230.
Advertisements
This entry was posted in Jurnal scoțian. Bookmark the permalink.

4 Responses to irozii

 1. bine spus, frumos zugravit.

 2. Ina says:

  Cu siguranta, cu siguranta, nu trebuie sa asteptam 4OO de ani, peste o panza se pot face “reparatii” dar peste viata noastra cu ce calibru de bidinele trebuie sa dam?…Cinismul iti zguduie oasele,….sigur ca se stia, sigur ca a fost ” o inscenare” generaluk Macri a spus ” romanii daca nu vad singe, intra in case”Evit sa iau autobuzul din statia cimitirului de la Serban Voda, aici e imaginea vie a umilintei spiritului unei natiuni… O minciuna sprijinita de-o Biserica, si cateva tone de marmura,….Trebuia sa fie” cutremuratoare” revolta, de ti-e rusine ca faci parte din asemenea popor,….
  De Craciun pe toate canalele media, se dau retete de fripturi de porc , creme de torturi,nu am auzit,, pe nimeni sa porunceasca in aceste zile sa stam cu nasul in pamant si sa tinem post negru Numai moartea Regelui mi-a adus aminte aminte ca nu santem un neam de nevertebrati, poate a mai ramas ceva din noi…..
  Sa aveti parte familie frumoasa de tot ce-i mai bun pe lume…..un Craciun cu pace

 3. Mara M says:

  Asa cum ,,zugraviti,, tabloul imi dau seama ca acest sentiment al,,cruditatii,, te face sa tii ochii larg deschisi.sa te incrunti si sa strangi din dinti! ce putea sa faca un irod sarac sufleteste decat sa aduca aceste sentimente ,acel dezastru in lume?!in contrapondere pruncul Iisus e zugravit blan.Contrariile ce tin in limitele lor lumea pamanteasca.intre cer si pamant,doar oameni si atat!Si …Steaua sus rasare ca o taina mare…

 4. Ciprian says:

  ” Legile cele fireşti stricându-le, şi dumnezeieştile aşezăminte lepădând cumplitul Irod, pe maici fărădelege le-a lipsit de fii, şi pe prunci i-a omorât fără de vină, pentru viaţa tuturor.
  Neamurilor s-a deschis uşa Edenului, născându-se în peşteră Mântuitorul, şi izvorul nemuririi celor însetaţi izvorăşte, Domnul slavei pe care îl cântăm.
  Înconjurat-a îngerii ieslea ca pe un scaun de Heruvimi, că peştera Cer o vedeau, culcându-se într-însa Stăpânul, şi slavă întru cei de sus lui Dumnezeu ! au strigat. ”
  ” Umpleţi-vă de bucurie toate marginile, că Născătoarea de Dumnezeu se apropie să nască pe împăratul a toate; o minune negrăită ! Cel fără început se începe, şi se întrupează cel fără de trup. Peştera primeşte înlăuntru pe cel ce ţine împreună toate; Vitleeme bucură-te, şi dănţuieşte făptură întru această zi mai-nainte de praznic.”
  Crăciun binecuvântat alături de cei dragi !
   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s