O inovație periculoasă tinde să devină tradiție în Biserica Ortodoxă Română: aducerea cu avionul a luminii sfinte de la Ierusalim, în seara de Înviere. Episcopiile din toată țara sunt invitate să-și trimită la aeroport delegațiile pentru preluarea luminii sfinte. Mă întreb, ce se întâmplă dacă, să zicem, avionul nu poate ateriza sau zborul este anulat, cine știe din ce motive (totul e posibil). Nici nu vreau să mă gândesc la ceva mai rău. Cum ar fi să auzi la știri, „Lumina lui Iisus a avut o întârziere de patru ore” sau „zborul luminii sfinte a fost anulat, aeroportul își cere scuze pentru neplăcerile create”. Este cineva conștient de ridicolul la care expune slujba de Înviere această nouă și neobișnuită obstinație de a aduce lumina de la Ierusalim?
Până acum vreo zece ani toți credincioșii primeau lumina de Înviere de la preotul lor, luată din candela de pe sfânta masă. Abia acest obicei are o semnificație teologică veche și adâncă, nu transportul luminii de la Ierusalim, pentru că sfânta masă din orice biserică este în același timp altarul de jertfă și mormântul Mântuitorului. Lumina candelei de pe sfânta masă a oricărei biserici nu este o lumină oarecare, este chiar lumina de la mormântul învierii lui Hristos.
Sunt altarele noastre mai prejos decât altarul de la Sfântul Mormânt? Atunci să trimitem avioane și după sfânta împărtășanie, că doar la Ierusalim a făcut-o Domnul prima dată.
Nu vă jucați cu imprevizibilele consecințe teologice și pastorale ale unei improvizații făcute doar pentru impresia maselor!
Ierarhii și teologii Bisericii din secolele trecute nu aveau această obsesie pentru lumina de la Ierusalim. Părintele Gala Galaction a vizitat Sfântul Mormânt, l-a descris cu multă emoție (în Scrisori către Simforoza), dar n-a scris un cuvânt despre vreo lumină miraculoasă care s-ar manifesta numai acolo. Un mare liturgist de la începutul secolului 20, Badea Cireșeanu, care a călătorit la Locurile Sfinte, descrie în Tezaurul Liturgic tradițiile istorice legate de Paștile de la Ierusalim, dar, iarăși, nu amintește despre vreo „lumină” specială. Însă asta numai pentru că lumina de la Sfântul Mormânt nu este cu nimic mai specială decât lumina pe care o primea de Înviere de la preotul din satul său. N-am găsit nici în vechile texte românești, la Coresi, la Milescu, la Dosoftei, la Antim Ivireanul, vreo referință la lumina supra-naturală de la Ierusalim. „De sfânta Ta lumină / veacul nostru ne-nstreină”, iată ce-l preocupa pe Dosoftei și ce-ar trebui să ne preocupe în Biserică.
Dar mai ales, și argumentul acesta trece neobservat printre miile de blițuri de la Sfântul Mormânt, nu există la Sfinții Părinți nici măcar o singură referință la lumina specială de la Ierusalim. Și nu doar la Sfinții Părinți, dar nici în slujba Învierii sau a Sâmbetei Mari, nici în sinaxarele vechi, nici în cărțile de cult. Am arătat într-un articol pe care l-am scris acum doi ani falsurile care însoțesc această legendă a luminii și ușurința cu care se propagă ele pe internet (așa-zisa mărturie a pelerinei Egeria, citatele scoase din context ale Sfinților Grigore de Nyssa și Ioan Damaschinul etc.).
De pildă, pelerina Egeria a ajuns într-adevăr la Ierusalim, în secolul al 4-lea, dar despre lumina de la Sfântul Mormânt a lăsat doar această însemnare:
„La ceasul al zecelea, pe care ei îl numesc licinicon, poporul se adună în [Biserica] Învierii. Toate candelele și lumânările sunt aprinse și fac o lumină grozavă. Însă lumina nu este adusă din afară, ci din peștera [sfântului mormânt], dincolo de despărțitură, unde o candelă arde mereu ziua și noaptea” (traducerea jurnalului ei se găsește și în limba română).
Așadar, Egeria nu spune nimic despre vreun „foc” care coboară din cer, dimpotrivă, menționează că lumina este adusă „din peșteră, unde o candelă arde mereu ziua și noaptea”.
La Eusebiu de Cezareea e vorba de aprinderea miraculoasă a unei candele umplute cu apă, la rugăciunile patriarhului Narcissus. Nicio o legătură cu coborârea unui Foc din cer peste sfântul mormânt.
Așa și Sfântul Ioan Damaschinul, în care li se pare unora că găsesc o „mărturie” despre minunea luminii de la Ierusalim, nu face decât un comentariu la Ioan 20,1-6, în care spune că Petru ajungând la mormântul Domnului, în dimineața Învierii, l-a găsit plin de lumină și giulgiurile strânse deoparte. Atât și nimic mai mult.
Repet: niciunul dintre Sfinţii Părinţi n-a dat mărturie despre vreo lumină sau foc pogorâte în chip miraculos la mormântul Domnului. Cum ar fi fost posibil ca Sfântul Grigore Palama să nu amintească tocmai acest argument în disputele din secolul al 14‑lea, despre „lumina necreată” şi „focul dumnezeirii” ?
Nu numai că aceste falsuri nu sunt abandonate, dar le găsesc acum în cărți și articole semnate de slujitorii Bisericii.
Dar dacă nu sunt mărturii la Sfinții Părinți, dacă nu sunt în Biserica veche, dacă nu sunt la sfinții ierarhi români, dacă nu sunt în sinaxare și în cărțile de cult, atunci la cine le găsim, de unde ne luăm lumina în Biserică? Le face inventarul exhaustiv un articol pe basilica.ro, site-ul Patriarhiei: zece francezi, cinci arabi, cinci greci, cinci germani, patru englezi, trei ruși, trei perși, trei islandezi, doi armeni, un sirian, un elvețian, un italian și un moldovean. Au uitat să numere și clipurile postate pe youtube.
Preasfințiți părinți, vă rog, puneți capăt acestui spectacol și dați-ne lumina din candelele noastre așa cum am primit-o mereu, așa cum ne dați și Duhul Sfânt și nu trebuie să vă duceți după el la Ierusalim.
https://ioanflorin.wordpress.com/2015/04/16/dragii-mei-frati-preainaltii-mei-stapani/
https://ioanflorin.wordpress.com/2015/04/18/despre-lumina-invierii-si-ierusalimul-nostru/
Foarte interesant articolul si cu mult adevar.
Nu e fleac, e grav și tinde să distrugă credința din lăuntrul ei, transformând-o în act spectacular…De când am citit, acum doi ani, cele scrise de Dvs. am avut o tresărire de bucurie. În sfârșit, cineva care face precum copilul lui Andersen, privind “hainele Împăratului”.
Mulțumire din suflet.
cristin
F interesant! Adica urmatoarele generatii vor invata in scoli ca numai asa se primesti lumina! Aia ‘adevarat’! La fel cum in ultimul secol Medicii sunt sponsorizati de companiile farmaceutice si au renuntat la practicarea meseriei lor- se resuma la recomandarea si prescrierea unui medicament, fara sa informeze pacientul de erectors secundare teribile sau, mai grav, profitable de vulnerabilities acestuia, ii ofera o solitude imediata, Care trateaza simptomele dar Nu vinde a boala! Ma iertati ca am extins si catre alt Domeniu.
La Dumnezeu este cu putinta orice ; cred ca Dumnezeu poate TOTUL; deci EL intr o clipita poate aprinde daca vrea o lumina; nici intrun caz nu trebuie dusa cu avionul , EL o poate planta oriunde ;o sa mi spuneti ca atunci cand vom invia EL va veni cu avinul, nu i asa, ca trebuie transportat un om sau o lumina ; da, numai LUMINA lui Dumnezeu nu vine prin mijloace de transport omenesti ci divine , fratilor ; PRIN MAREA SA PUTERE: ATOTPUTERNICIA SA> asta daca credeti ca EL este ATOTPUTERNIC SI OMNIPREZENT, pt a face minuni EL nu va folosi vreun avion.O nu !
Nu e obsesie, dar e bucurie atâta vreme cât vine lumina, că poate să se întâmple ca să nu mai vină chiar la Mormântul Sfânt la Ierusalim, până la avion.
“Acolo s-au temut de frică, unde nu era frică.”
Autorul care a făcut obsesie din acest subiect fără să îl fi epuizat nu a înțeles că lipsa de mențiune din partea părintelui Grigore Pișculescu pentru un fenomen miraculos și important pentru societate, atunci ca și acum, eveniment la care asistase, nu este neapărat o lipsă de obsesie ci este o mare grijă față de ceea ce este obsedant, pentru a nu cădea în iureșul obsesiei și mai ales în desuetudine.
atâta aveți de spus, doar de pr Galaction?
Dacă nu mă exprim nu înseamnă că nu sunt multe de spus, nu-i așa?
Nu găsesc cu google nici la Părintele Bartolomeu Anania nici o mențiune.
încercați un search și din cărți, nu doar google
Cărțile neindexate electronic sunt asemenea cărților Sfinților Părinți care nu au ajuns până la noi.
Nu sunt preot dar nu e normal ca aceste observații să le trimiteți „intern”, superiorilor ierarhici sau Patriarhiei? Sau credeți că e o bună strategie „mustrarea” publică, (un astfel de articol e mai degrabă potrivit și de așteptat de la unele ziare care au mereu ca subiect negativ Biserica). Biserica suportă și-așa destulă presiune, veți spune că justificat (și o parte da, e justificată), dar o mare parte e manipulare curată. Nu cred că „masele” merg la slujba de Înviere expres pentru Lumina de la Ierusalim; dacă poate fi adusă, bine; dacă nu, se ia din candelă și e tot bine. Iar presa ar vui ca de obicei dar asta nu mai e o surpriză, sunt multe lucruri bune pe care le trece sub tăcere.
M-a uns pe suflet!
Mulțumim. Să avem parte de Lumina zilei neînserate!
in aceaasi linie si video’ul de mai sus … ortodoxia pentru ca asa trebuie … f. interesant 🙂
Mărturia fostului patriarh al Ierusalimului, Diodoros, din anul 2000, care corectează anumite dubii. Pentru mine e mult mai plauzibilă decât studiile seci ale unora care vor să pară” interesanți” https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2276547169321650&set=a.1375049932804716&type=3
Ridicolul situaziei este privit ca un adevar de catre populatia aretrata a Romaniei , care crede orbeste in ceea ce li se spune, mass-media jucand un rol fundamental pentru acei putini neuroni de care dispun.
minunea cu lumina sfînta de la ierusalim este povestită în școli la sate și se pretinde că este pecetea adevăratei biserici. restul n-au lumina sfîntă, nu sunt biserici…
Lumina este Hristos însuși, nu o lumânare, Biserica Nou Testamentală, îl are ca lumină pe Hristos,care este viu în vecii vecilor.
” Din această pricină s-a întîmplat să fie lăudat cuviosul de cei ce îl cunoşteau şi să se povestească despre dînsul către cei de departe , lăudîndu-se de toţi numele lui. Deci , îngreunîndu-se cuviosul – căci se temea ca nu cumva , pentru laudele cele de la oameni , să se lipsească de răsplata nevoinţelor sale de la Dumnezeu şi fără folos să se ostenească -, a socotit să fugă de acolo. De aceea , a ieşit noaptea din mănăstire şi s-a dus mai în grabă la Ierusalim , căci iubea să rămînă cîtva timp lîngă Mormîntul Domnului şi să se învrednicească a vedea Sfînta Lumină şi nu numai cu auzul, ci chiar cu ochii să se învrednicească a vedea minunea şi deplin a se încredinţa. ”
Viaţa şi minunile Cuviosului Părintelui nostru Meletie Mărturisitorul (9 februarie secolul 13 )
Ceva nu functioneaza bine in mintea celor care vor sa fie marturii de la Sfintii cei mari care nu au calatorit la Ierusalim . Sfantul Ioan Hozevitul o considera o minune locala a Ortodoxiei . Cine cauta gaseste si in poeziile sale .
Au intrat Badea Cireseanu , Gala Galaction , Pelerina Egeria in interiorul Mormantului impreuna cu Patriarhul ? La inceput a fost un lucru normal sa se considere ca energia necreata izvoraste energie creata . Dumnezeu creeaza universul , toata materia , cu energia necreata creeaza si focul material . Daca vrea Dumnezeu ii poate incredinta pe toti preotii ca pe Toma . Macar o data o sa aprinda de Inviere lumanarile si candelele in toate lacasurile ortodoxe si nimeni sa nu considere ca diavolul face minuni in Altar alaturi de Trupul si Sangele Mantuitorului , alaturi de atatia preoti sfinti si ” preasfinti ” .
mai rar articole care să meargă la profunzimea ideii (filozofic pentru mine, având o părere personală asupra credinței instituționalizate) de ortodoxism. Felicitări pentru articol, chiar mi-a făcut plăcere să-l citesc
Cred ca exageram. In multe biserici se mentine aprinsa, in candele, Sf. Lumina de anul trecut. Daca nu vine de la Ierusalim sau n-o avem in biserica, o primim prin mana harului, adica prin mana preotului care ne si impartaseste. Sa nu pierdem credinta incurcandu-ne!
Doamne ajuta ,parinte ! Multumesc pentru tot ceea ce ne oferiti. Cat despre semne precum Lumina de la Ierusalim sau icoane care plang ,ma gandesc la vorbele acuzatoare ale Mantuitorului :,,Daca n-ati vedea smene si minuni,n-ati crede”. Sa-L plangem astazi pe Hristos iar maine seara sa ne bucuram si sa inviem cu Invierea Sa. ,,Si pacea lui Dumnezeu, care covarseste toata mintea, sa ne pazeasca inimile si cugetele intru Hristos Iisus!”
Asa zisa lumina care vine si se transmite pe cai misterioase este numai pt cei creduli , neinformati , care nu au inteles Sf. Scripturi care spun ca acevarata lumina este Mesia Mintuitorul nostru si nimic altceva de genul ritualurilor inventate de clerici .
Trezitiva la realitate cit mai este timp de har deschis ……..!
Inchiriatul avionului costa vreo 5 lei cred!!!
„Dezbinarea trebuie să vină în lume dar vai de cei prin care va veni” (citat aproximativ de undeva din Evanghelia după Matei). Să criticați niște probleme administrative ale BOR e una (și aici e discutabil procedeul), să puneți la îndoială și existența acestei minuni, e cu totul altceva, și e mai grav că sunt oameni care cred și/sau care se lasă influențați.
Să produci un foc care nu arde la început dar apoi da, ține de investiții în știință iar o astfel de descoperire nu ar putea rămâne secretă mult timp. Oamenii și-l trec peste barbă, care evident că s-ar aprinde ca artificiile de la vâlvătaia celor 33 de lumânări din mână.
Care este motivul pentru care nu apar mărturii la Sfinții Părinți, nu putem ști. Mărturii mai recente sunt destule. Patriarhul Diodor din anii 30 sau Teofil al III-lea de acum, sigur nu sunt mincinoși. Văd că și Biserica Rusă are analiștii ei (clipul de mai sus – iar faptul că în Sfântul Mormînt e o candelă nu e un secret pentru nimeni dar venirea Luminii Sfinte e cu totul altceva).
Sunt curios dacă după 30-40 de ani veți spune că ce ați scris cu 30-40 de ani în urmă au fost…greșeli din tinerețe.
https://doxologia.ro/puncte-de-vedere/avem-nevoie-de-minuni-pentru-crede-venirea-luminii-sfinte-la-ierusalim-scepticii-de
Subscriu
Pe de alta parte traim într o perioadă în care Dzeu devine contestat si se pune o presiune imensă pe Biserică. Denigrand tot timpul chiar si de noi nu aduce folos iar CeI Pierduti Care S ar Întoarce spre HRISTOS se descurajează de asemenea non stop critici.
Traim alte vremuri!!!
Tot timpul din interior si de diverși credința, sistemul administrativ BOR care nu e perfect, ba cu Erezia., …Îndepărtează si Dezbină Oamenii mai mult!!!!
Vă asumati la Judecată aceatea??? Ca din cauza unor declarații multi care puteau fi recuperați au Rămas Pierduți????
Toata lumea stie ca Lumina Sfanta se face foc obisnuit dupa cateva minute si nu am vazut undeva ca PATRIARHIA ROMANA sa ascunda acest fapt sau sa declare altceva. Mie mi se pare un gest simbolic binevenit. Atat. Articolul este scris un cu iz de schisma. Dumneavoastra Părinte faceti parte din Patriarhia Romana? Intrebare sincera.
Parinte, v-ati gandit la posibilitatea ca Sfintii Parinti sa nu scrie despre aceasta lumina pentru ca in vremea lor nu era? Ori nu era necesara pt ca existau ei sa lupte prin cuvant ori un alt motiv …
Este o lege ca daca nu a fost in vremea lor nu trebuie sa fie nici acum? Tind sa cred ca Dumnezeu se coboara la acest nivel al confirmarilor vizuale pentru noi, cei de acum.
Păi tocmai asta spun și eu, că nu era pe vremea lor, nu o amintește nici Sf Grigore Palama in sec 14 (deși ar fi fost un puternic argument pentru teologia sa a energiilor necreate), deci toate pretențiile că e o minune istorică atestată din sec 4, apoi la nu știu care Părinți etc. sunt falsuri. Nu este nicio altă tradiție mai adevărată a Luminii de la Ierusalim decât că este adusă de la o candelă „veșnic aprinsă” din Sfântul Mormânt, exact așa cum spunea și pelerina Egeria în sec 4.
„Este o lege ca daca nu a fost in vremea lor nu trebuie sa fie nici acum? ” – Nu, nu este o „lege”, dar este o lege că adevărul n-are nevoie de falsuri pentru a fi susținut, asta e legea.
Subscriu la ceele de mai sus!Nu spectacolul in sine conteaza, cat credinta celui care participa la aceste procesiuni religioase!
Hristos a Înviat !!!
Nu fac alte comentarii, am luat acest articol de pe Creștin Ortodox.Ro…și l-am adus aici întreg.
Eu personal nu am fost la Ierusalim.
Vă admir ca om de litere, dar vă consider întâi de toate preot și încă unul bun după studiile pe care postați. Așadar… ce este atunci cu toate aceste mărturii?
,,In mod suprafiresc ea este o minune dumnezeiasca necuprinsa de mintea noastra, care se repeta din an in an, in Sambata Mare, de aproape 20 de veacuri. [….]
Adevărat a înviat!
Pe blogul meu nu fac reclamă la articole mincinoase, de aceea v-am cenzurat comentariul. Articolul pe care ați vrut să-l postați începe cu o minciună din prima propoziție: „o minune dumnezeiasca necuprinsa de mintea noastra, care se repeta din an in an, in Sambata Mare, de aproape 20 de veacuri.” Până în secolul 9, nu există nici măcar o singură mărturie a vreunei „minuni” de felul acesta la Ierusalim. Dimpotrivă, mărturia pelerinei Egeria (de exemplu, pentru că este cea mai citată) este că lumina se aducea de la o candelă „veșnic aprinsă” din interiorul Sf Mormânt. Scrie negru pe alb în cartea ei, căutați-o pe internet.
Plus că am scris asta și eu, de nenumărate ori. N-ați citit nimic din ce-am scris pe această temă, nici articolele pe care le-am pus în link la sfârșit, în schimb vreți să postați un comentariu care începe cu un fals. Credeți că ăsta este un dialog?
Cea mai mare pacaleala pentru sarmanii enoriasi a fost declaratia preotului armean care a declarat ziaristului ca lumina sfanta o ia de la felinarul sau!!Curat murdar!!
Nu e nicio păcăleală. Lumina de Înviere este luată la Ierusalim de la o candelă care arde neîntrerupt în interiorul Sfântului Mormânt. Asta a scris-o în secolul 4 pelerina Egeria, asta au spus-o și alții de la Sf Mormânt, de-a lungul timpului, inclusiv un locțiitor de patriarh. Nici patriarhii Ierusalimului și nici cei din jurul lor n-au insistat niciodată pe miracol, cât pe simbolul luminii din noaptea de înviere. ALții tind să transforme acest simbol într-un show al minunilor în direct.
Candela care arde neintrerupt nu este o mare minune ? Caci ereticii nu pot sa stinga acea candela , apoi il cauta pe Patriarh sa nu aiba chibrite ( foc adus de la Colectiv nu prea are ) si ii interzic lui Dumnezeu sa aduc Lumina din cer sau focul iadului care este si dragostea lui Dumnezeu ce biciuieste pacatosii ce o resping . Vrajmasul isi are timpul si locul acolo fiindca nu a putut fi izgonit de atatia sfinti exorcisti prezenti de-a lungul timpului , printre care cel mai mare – Gherasim din Kefalonia ? Dar Sfantul Grigorie Palama nici nu a calatorit la Ierusalim : ” Dupa doi ani, din cauza unor incursiuni ale talharilor, este silit sa plece impreuna cu fratii si uncenicii sai spre Ierusalim. Poposind in Tesalonic, Sfantul Mare Mucenic Dimitrie ii vesteste in vedenie ca are porunca de la Imparatul Cerurilor sa-l tina acolo. Iar Grigorie ramane, fiind hirotonit preot. Isihasmul pe care il traise sfantul, nu putea fi pus in practica in oras. ” Sfintii au vazut minuni mult mai mari decat aprinderea lumanarilor , de aceea nici nu au scris cei care au auzit . Inmultirea prin energia necreata a untdelemnului , mancarii etc in manastirile Athonite sau Egiptene de-a lungul timpului este mai inalta .
Citiți încă o dată articolul meu. Nici nu discut în el dacă e o minune sau nu ceea ce se întâmplă la Ierusalim. Eu am spus în articolul meu două lucruri: 1) că aducerea luminii de la Ierusalim în alte biserici e o inovație neteologică și riscantă, 2) că nu există mărturii ale Sfinților Părinți despre această minune și nici în slujbele și canonul Învierii. Asta-i tot.
Ultimul gând înainte de Înviere!
Am așteptat cu multă speranță această noapte. O așteptăm de doi ani,ultima oară când am fost împreună cler și credincioși în noaptea Învierii, iar acum numărăm ultimile ore până când vom fi din nou în curțile bisericilor. Are o mireasmă aparte acestă Sfântă Liturghie, însă trist este cât de puțini rămânem după ce luăm lumina din fața ușilor împărătești. Ne entuziasmăm atunci când primim vestea coborârii Sfintei Lumini la Ierusalim, însă dacă în interiorul nostru nu se schimbă absolut nimic după toate aceste evenimente pe care le parcurgem în Săptămâna mare, îndrăznesc să spun că ea nu rămâne decât o flacără și atât. Cred că cea mai izolată biserică din această lume, care oferă o smerită lumină dintr-o candelă ce arde pe Sfânta Masă unde se jertfeste Hristos la fiecare Sfântă Liturghie, în tot cursul anului, are aceeași valoare, ca lumina de la Sfântul Mormânt. Alergarea noastră nu trebuie să fie după lumina din noaptea Învierii, ea este o cimentare a credinței, dar dacă rămânem doar la acest aspect secundar și nu ne concentrăm pe Hristos Euharistic, am ratat și această noapte de Înviere. Bucuria unei mese este atunci când toți membrii familiei, iau parte deopotrivă la ea. Cum poate fi bucuria deplină când în noaptea de Înviere bisericile sunt pline doar în prima parte a slujbei, iar la momentul central, când Hristos se jertfeste pe masă Euharistică noi plecăm acasă, amețiți de mirosul cărnii și al păștilor? Toată osteneala săptămânii mari și a Postului rămân în zadar, iar lumina din candelă pe care o păzim cu atâta grijă să nu se stingă, se stinge din nefericire din inima noastră. Căutați să fugiți după Trupul și Sângele Lui Hristos, este singura lumină pe care ar trebui să o protejăm să nu stingă nicicând din sufletul nostru! Să fim cu toții în gând și simțire în această noapte în spațiul liturgic, vă doresc așezare și bucuria de a-L primi pe Hristos viu, dincolo de lumina nădejdii oferită dintr-o candelă, există ceva mai mare pe care din nefericire îl ocolim cu obstinență, Iisus din Potir! Hristos a înviat!
Nu il cauta nimeni pe patriarh de chibrituri. Gestul dezbracarii de haine este simbolic, patriarhul isi leapada vestmintele de inalt ierarh, semn al umilintei si renuntarii la insemnele rangului. Nu are loc nicio perchezitie corporala, care, daca ar fi sa fie temeinica, ar fi deosebit de umilitoare pentru patriarh. Vedeti ca in articolele mai vechi ale parintelui, la unul din comentarii este un link catre un articol tradus din greaca in engleza, care trateaza indeaproape problematica.
Dar, oricum, chiar si fara demontarea acestor mituri, argumentele teologice ar trebui sa fie suficiente pentru a intelege de ce pogorarea supranaturala a luminii este improbabila. In primul rand, pentru ca detaliul temporal al pogorarii luminii contravine scripturilor si reprezinta o inovatie teologica indoielnica. Iisus a inviat noaptea, nu sambata in miezul zilei. Liturghia invierii si distribuirea luminii invierii au loc traditional tot noaptea. Cerintele logistice ale transportului luminii de la Ierusalim invalideaza acest simbolism al noptii/mortii si luminii/invierii.
In al doilea rand, pogorarea luminii doar cu ocazia celebrarii Pastilor ortodoxe ar fi o lipsa de echitate din partea lui Dumnezeu, un act de favoritism nespecific, atata timp cat si printre crestinii de alte confesiuni se afla oameni credinciosi care sarbatoresc invierea cu umilinta si bucurie si care, dincolo de diferentele dogmatice ale confesiunii, sunt la fel de aproape de Dumnezeu ca si ortodocsii. Isus este capul unei singure Biserici, chiar daca crestinii au obiceiul bisericutelor.
De invatat, ca este aceasi lumina, ca valoare simbolica! Totusi, daca accentul cade pe Sfanta Lumina de la Ierusalim, poate in zilele noastre, de necredinta isi are valoare. Unii din parinti, ai secolului trecut spun: daca ai dubii in credinta si vrei sa ti-o intaresti, dute la Ierusalim, de praznicul Invierii si vei vedea minune.
Eu zic ca nu este nici o inovatie, ci necesar pentru vremurile care le traim. Ca folosim focul din candela din altar sau focul adus, nu zice nimeni, ca este diferenta, si nici ca nu va avea loc Slujba Invierii daca nu ajunge avionul.
Iar la Sfintii Parinti se vorbeste mereu de Sfanta Lumina, nu ca fiind doar la Ierusalim, ci ca har al lui Dumnezeu, pentru ca intr-adevar nu fac diferente, minunea era fireasca. Ori oamenii nu aveau nevoie de astfel de incredintare!
Marturii clare despre aceasta minune:
Calugarul apusean Christian Bernard, martor al minunii in anul 870: “Merită să spunem ce se întâmplă în Sâmbăta Sfântă la privegherea de Paşti. Se merge în procesiune cântându-se Doamne miluieşte până ce vine îngerul şi aprinde lumina în candelele care atârnă deasupra Mormântului. Patriarhul trece o parte din această lumină episcopilor şi mulţimii oamenilor.”
Astfel, într-o sursă islamică anonimă de la sfârşitul secolului al IX-lea se scrie: ,,Când încep Paştile la creştini, în ziua Sâmbetei Mari, poporul iese de la locul mormântului la locul pietrei în jurul căreia este o galerie. De acolo ei privesc locul mormântului şi toţi se roagă şi cad jos înaintea Preaînaltului Dumnezeu, din timpul rugăciunii de dimineaţă şi până la apusul soarelui. Emirul şi Imamul moscheii sunt prezenţi şi ei. Un străjer închide uşa mormântului şi stă înaintea ei. Ei toţi rămân astfel, până ce văd o lumină asemănătoare unui foc alb ieşind din interiorul mormântului. Străjerul deschide apoi uşa mormântului şi intră înăuntru. În mâinile lui se află o lumânare, pe care o aprinde de la foc şi o duce apoi afară. Deşi e aprinsă, lumânarea nu arde. El o dă imamului, care ia lumânarea şi aprinde candelele moscheii. Când lumânarea este trecută unei a treia persoane, ea începe să ardă şi se preschimbă în foc”.
O altă scurtă relatare se regăseşte într-o scrisoare a Mitropolitului Aretha al Cezareei Capadociei către emirul Damascului, care datează de la începutul secolului al X-lea: ,,În fiecare an până acum sfântul şi scumpul Său Mormânt lucrează minuni în ziua Învierii. Emirul Ierusalimului stând lângă Sfântul Mormânt, ale cărui uşi el le sigilează, iar creştinii stând în nava Bisericii Învierii strigând Doamne miluieşte, cu o bruscă fulgerare candela se aprinde şi de la ea iau lumină toţi locuitorii Ierusalimului, aprinzându-şi făcliile lor”.
În anul 947, un cleric de la curtea împăratului bizantin Constantin al VII-lea Porfirogenetul, anume Niketas, îi trimite o scrisoare împăratului, în care îi descrie încercarea unui emir furios de a pune capăt ceremoniei Luminii Sfinte. Acesta era mânios deoarece ,,prin săvârşirea minunii voastre celebrate cu artificii magice, aţi umplut întreaga Sirie cu religia creştinilor şi aţi distrus aproape toate obiceiurile noastre, făcând din aceasta o ţară de creştini”.
Cererii emirului de a nu se mai săvârşi ceremonia de la Mormântul Domnului, creştinii îi răspund că astfel s-ar pierde veniturile colectate de autorităţile musulmane de la pelerinii creştini prezenţi la minune. Emirul născoceşte alt plan, iar Niketas descrie în scrisoarea sa minunile înfricoşate săvârşite de Dumnezeu spre zădărnicirea planului acestuia.
Emirul ,,a cerut patriarhului, sub ameninţarea interzicerii sărbătorii populare a Învierii lui Hristos, o plată de 7.000 de galbeni. Dar în timp ce patriarhul era ţinut închis sub pază în pretoriu, Dumnezeul minunilor a umplut două din braţele unei candele triple ce atârna deasupra locului unde trupul lui Hristos a fost dat jos de pe cruce pentru a fi spălat (Piatra Ungerii). Când vestea minunii a ajuns la pretoriu, creştinii şi musulmanii au alergat la biserică.
Patriarhul a sosit şi el urmat de cler şi, văzând că nu avusese loc aprinderea Luminii Sfinte, a închis cu ajutorul musulmanilor Sfântul Mormânt şi a început să se roage împreună cu creştinii. Spre ceasul al şaselea, fixând cu privirea Mormântul, el a văzut arătarea suprafirească a luminii. A intrat în Mormânt a cărui intrare i-a fost arătată de un înger. Când a luat o lumânare spre a da din focul dumnezeiesc tuturor celor din biserică care aveau făclii, abia a ieşit afară din mormânt că a şi văzut biserica umplută dintr-odată de o lumină dumnezeiască.
Musulmanii înşişi erau plini de uimire, deoarece până atunci arătarea luminii se petrecea doar la una din candelele dinlăuntrul Mormântului, în vreme ce în această zi întreaga biserică se umpluse de lumină. Emirul, care privise de undeva de sus, a fost martorul unei minuni încă şi mai mari. Cea mai mare dintre candelele suspendate în faţa sa a lăsat să scape untdelemnul şi apa pe care le conţinea şi s-a umplut de focul dumnezeiesc, deşi nu avea defel fitil”.
Hristos a inviat!
…
Pe blogul meu comentariile trebuie să îndeplinească două condiții ca să apară: 1) să fie pe un ton civilizat, 2) să fie la obiect. Nu v-ați calificat de data asta.
…
Frate, aici e un blog de cuvinte, nu de linkuri. Adică nu intri și lași doar un link, că nu sunt obligat să caut eu pe unul sau altul. Dacă ai de spus ceva, de bine sau de rău (dar nu de foarte rău 🙂 ), spune cu cuvintele tale.
Și lasă-l pe călugărul acela, e un om tare tulburat. Mai acum câțiva ani lăsa de înțeles că patriarhul Daniel (pe vremea când era mitropolit) l-ar fi otrăvit prin cineva pe părintele Ioanichie Bălan…
Si eu pot sa spun ca inca mai ascultati muzica rock satanista ca in tinerete,dar ati fost de fata sa dati crezare unor zvonuri?!Cine stie cate ati spus si dumneavoastra la nervi (mai ales in gand ) despre unii ierarhi BOR ,bine ca mai exista si Sfanta Spovedanie…totusi are dreptate Monahul Filotheu Bălan ca articolul e mai mult decat smintitor .De fapt spuneti la comentarii(partea cu pelerina Egeria) indirect ca Lumina Sfanta si candela din Sfântul Mormânt sunt un fake cand sunt marturii si de la musulmani,chiar un mare savant musulman ale minunei petrecute:
“Al-Biruni[one of the greatest scholars of the medieval Islamic era and well versed in physics, mathematics, astronomy, and natural sciences, and also distinguished himself as a historian, chronologist and linguist*] în lucrarea sa Cronologia vechilor neamuri, păstrată în manuscris, vorbeşte despre acest eveniment deosebit. Despre momentul pogorârii spune: creştinii au deja stinse opaiţele şi făcliile lor şi aşteaptă până ce zăresc o flacără albă curată care aprinde o candelă.
Tot acesta precizează faptul că unii sultani au pus în locul fitilului o sârmă de aramă ca să nu se aprindă şi să nu se înăptuiască minunea. Însă atunci când venea flacăra se aprindea arama.”
http://basilica.ro/lumina-de-la-ierusalim-in-timp-ce-toti-se-rugau-o-candela-s-a-aprins-cu-lumina-domnului-fara-ajutorul-vreunui-muritor/
* https://en.wikipedia.org/wiki/Al-Biruni
Una este intr-un fel sa compari minunea Sfintei Lumini la Ierusalim cu lumina necreata a Duhului Sfant dar lumea actuala materialista are nevoie si in exterior de minuni ca sa se trezeasca.Doar nu am ajuns ca protestantii si neoprotestantii la un grad atat de mare de duhovnicie,sa renuntam la minuni,sfinti,cler,taine… si sa ne inchinam direct in duh lui Dumnezeu 🙂
Una e să spui la nervi ceva, alta este să scrii, să semnezi, să publici, să nu retractezi nici atunci când ți se cer probe. Dacă ar fi numai asta. Bun, dar nu asta e problema, ci articolul meu, pe care, totuși, nu știu sigur dacă l-ați citit.
Ce înseamnă că e „smintitor”?? O astfel de afirmație e egală cu zero. Problema este dacă am sau nu dreptate. Dacă am dreptate, atunci e vorba de o „smintire” bună, adică de o trezire, sau măcar de o problematizare.
Ce am spus greșit din punct de vedere teologic, bisericesc? Că fiecare altar din bisericile noastre este mormântul lui Hristos? Că aducerea luminii de la Ierusalim este o INOVAȚIE? Chiar sunteți atât de orbi?? Este elementar ce spun eu.
Pe urmă, eu am spus că nu există nicio mărturie în primele 8 secole despre această lumină „specială” de la Ierusalim. Nici în cărțile de cult, nici în altă parte. Dacă are cineva alte probe, să le aducă în mod concret: text, ediție, etc.
Sfinții Părinții așadar NU AU CUNOSCUT această minune exclusivistă. Punct și atât. Nu mă interesează Al Biruni și alte prostii. Eu caut la Sfântul Grigorie Palama în secolul 14 (și nu găsesc!), nu la Al Biruni. Teologia Bisericii nu e făcută de Al Biruni. Spuneți asta și călugărului de la Petru Vodă.
Sfintii Parinti s-au concentrat exclusiv la contemplarea luminii necreate care e prezenta peste tot in fiecare clipa.
Daca credeti ca nu este o lumina “speciala” va invit sa luati un manunchi de 33 de lumanari aprinse si sa le plimbati pe fata,barba ca in nenumaratele videori pe internet.Sa vedem cine este orb…
„Daca credeti ca nu este o lumina “speciala” va invit sa luati un manunchi de 33 de lumanari aprinse si sa le plimbati pe fata”
Doamne, Doamne! S-au arătat dracii în chip de Hristos și în îngeri străluminoși, iar dvs credeți că dacă plimbi o flacără pe față câteva secunde e semnul unei „minuni”??
Și încă ceva. Văd în postarea respectivă insinuarea că eu aș fi zis ceva despre „bani”. Nici nu există acest cuvânt și această idee în articolele mele. Mai zice că pun pe picior de egalitate lumina de la Ierusalim cu „bricheta” mea. Eu n-am vorbit de „brichete”, ci de altarele din biserici care sunt, fiecare în parte, mormântul lui Hristos și tronul slavei sale. V-a luat cu vorba, dar nu v-a produs niciun „argument istoric”.
Să vă pună mereu pe gânduri „adevărurile” apărate prin minciuni și calomnii.
Oameni buni………….. nu sunteti constienti ca Dumnezeu a lasat liberul arbitru Omului ?Circul este si va ramane CIRC dar LUMINA VA FI MEREU VIE < APRINSA IN INIMILE CREDINCIOSILOR !!!!!!!!!!!
Vi se pare că Mântuitorul nu are grijă de această situație, de ce trebuie să dăm apă la moară diavolului, și necredinței, dacă nu crezi în Dumnezeu cu puterea unui copil , nu te poți mântui.
Un articol HULITOR, blasfemiator, batjocoritor și ponegritor la BISERICII Ortodoxe Române (și Universale) și la adresa Sfintei Lumini care VINE în fiecare An, la Ierusalim, ca o CONFIRMARE a Pașetelui Creștin CEL Adevărat!
Sunt 3 SEMNE care au tradiție ISTORICĂ legate de Confirmarea de către Însuși Dumnezeu, că ORTODOXIA este Credința cea Adevărată, așa cum îi este numele adică “ORTHO-DOXA”!
Primul este Venirea Sfântei Lumini (în jurul orelor 14,00), în Fiecare Sâmbătă de Dinaintea Duminicii Sfintelor Paști!
Al 2-lea Semn este ÎNTOARCEREA Apei Iordanului ÎNNAPOI la Boboteză.
Iar al 3-lea este NORUL de pe Tabor care vine în Ziua de 6 August, la Schimbarea la Față !
Nu-i nici o SUPERSTIȚIE în Venirea Luminii! Estea ceea ce Domnul îi spune Femeii Cananeence în IOAN, cap.4, despre DIFERENȚA dintre Templul din Ierusalim și cel de pe Muntele GARIZIM!
În acest articol hulitor, s-a amintit “lumina din candela sufletului”! Dar Venirea Luminii la Ierusalim și ADUCEREA ei, de către Ierahii noștri, în Țara noastră, tocmai asta vrea să însemne, și-anume TREZIREA conștiințelor Ortodocșișilor, ca să IA LUMINĂ în candela inimii, atunci când Preoții Ortodocși SPUN în Noaptea Sfântă de Înviere, la Ora 12,00 Noaptea “VENIȚI DE LUAȚI LUMINĂ…”
Domnul este și FOC MISTUITOR (Evrei 12, 29), dar și Lumină (1 Ioan 1, 5) și Tocmai LUMINA și FOCUL le este Ortodocșilor Reamintită și REîmbiată ca s-o primească, s-o APRINDĂ și s-o AIBĂ în “candela inimilor lor”..,nu numai pentru la Paști, pentru ÎNTREGUL An Bisericesc pe care-l au de parcurs, ca să devină și să TRĂIASCĂ în Lume cu adevărat ca FII ai Luminii (Efeseni, cap.5, vers.8), STRĂLUNCIND cu Lumina Adevăratei Credințe, ca niște “LUMINTORI în LUME” (Filipeni, cap.2, vers.,12)!
Domnule Gheorghe Vela, sunt bucuros să vă văd „aprins” în dragostea pentru biserica noastră ortodoxă și este departe de mine gândul de a polemiza cu dvs. despre subiectele puse în discuție. Fie ca dvs. Nu am fost la Ierusalim, nu am vizitat Mormântul Sfânt și ca atare, nu vă pot contrazice.
Dar de aici și până a găsi articolul de mai sus blasfemiator…e cale. Omul este preot și știe ce spune. Ne îndeamnă să primim Lumina, adică pe Duhul Sfânt în inimă, acolo unde ne-am și dori să stea. Când vorbiți atât de categoric despre niște ore și despre niște date, trebuie să țineți cont însă și de următoarele aspecte: Când în România este ora 14.00, în U.K. este numai 12.00, iar în S.U.A. este 4.00 dimineața. Iar calendarele vă vor încurca și mai mult, dacă țineți morțiș să fiți precis. Pentru că, după cum știți, avem un calendar pe stil vechi (iulian) și unul pe stil nou (gregorian), cu o diferență de 13 zile între ele. România s-a aliniat și ea abia din 1919 calendarului gregorian, pentru a pune în acord anul calendaristic cu cel astronomic. Această reformă, Papa Grigore al XIII-lea o înfăptuise pe la 1582. Vă imaginați că până la Marea Unire a Principatelor, transilvănenii și bucovinenii urmau deja pe acesta nou, în timp ce românii din Regat și basarabenii erau pe stilul vechi? Dar Paștele, știți cum se calculează? Dacă doriți, vă voi spune însă acum nu doresc să vă necăjesc mai mult. Am vrut doar să vă arăt că toate lucrurile astea sunt determinate de legi fizice, nu Dumnezeiești, se calculează și se stabilesc prin sinoade, deci nici pe departe nu este vorba de blasfemie în articolul părintelui Ioan-Florin. Doamne ajută pentru gânduri senine și pace în suflet!
Acest obicei nu lezează tradiția de Înviere, ci o îmbogățește, mai ales că e o minune unică, ce aparține ortodoxiei.
Si care e problema, daca intarzie, sau nu mai ajunge Lumina de la Ierusalim? Se va oficia Sfanta Liturghie ca si pana acum. Ne isterizam degeaba si dam apa la moara smintelii celor neinduhovniciti si fara pregatire teologica minima.
Părerea mea: “Culegi ce sădeşti!”
Ortodoxia a făcut mare tam-tam din toată tradiţia asta, mereu auzi ortodocşi laici şi clerici luându-se de mână şi cântând în horă:
“Ortodoxia este credinţa adevărată! Lumina de la Ierusalim confirmă asta! Catolicii şi protestanţi sunt nişte eretici…”
Lozinci sădeşti? Un popor care-şi bazează încrederea şi siguranţa în lozinci găseşti. Şi un în Cristos şi dragostea Lui.
Şi apoi te gândeşti? Da bă! Dacă au dreptate oamenii ăştia? Hai să investigăm puţin? A fost mereu aşa? Încă din secolul 1,2 sau 3 “venea o flacără misterioasă”, încă de la marea schismă ca semn al lui Dumnezeu că ţine cu ortodoxia? Şi cauţi, te interesezi, îi întrebi şi pe ereticii ăia de catolici şi protestanţi, că tot oameni îs şi ei, şi… mda, “stai mă nene că nu-i chiar aşa”, e răspunsul final.
Concluzie: Smerenie! Fiecare cult are o responsabilitate să-şi educe credincioşii într-un spirit de bună credinţă. Să-i înveţi pe oameni doctrinele tale, să-i faci să ducă o viaţa creştină prin educaţie, rămbadre, înţelegre şi bună convieţiuire cu alte culte, e greu şi necesită muncă, dar e lucrul corect de făcut!
Să arunci la gunoi toate astea şi să le dai “miracole” pe bandă e cel mai uşor lucru de făcut: “Lumina de la Ierusalim, părintele X s-a transofrmat în şopârlă, la marea schismă Dumnezeu a aruncat cu un meteorit în Roma, Martin Luther a trecut la ortodoxie înainte să moară, card = drac scris invers”.
Eu imi amintesc cum a inceput totul in Romania, in anul 2009; a fost un mic fragment din programul Pastele in Bucovina”; din 2010 a intrat si Patriarhia Romana in joc (a se vedea presa vremii). Totul insa a fost marketing si a devenit, firesc, necrsitate; ca si in cazul Coca-cola…
Hristos a înviat!
Parintele are o ideie fixa cu Lumina de la Ierusalim, asa cum am eu cu statul in genunchi duminica! Cred ca fiecare are cu altceva. Eu spre deosebire de dumnealui, am rezolvat-o mai simplu: am intrebat pe un monah athonit imbunatatit cum fac cu ideea mea fixa? Mi-a raspuns ca am dreptate duminica nu se ingenuncheaza dar sa-i las in pace pe cei care o fac! (Oricum nu ii sculam) M-am linistit. Daca sfatul parintelui athonit i-ar fi bun si Pr. Ioan? Cred ca da, dar poate are si dumnealui pe cineva care pe care il considera demn de ascultat/ urmat in viata!?
La urma urmei nu opreste pe nimeni de la mantuire faptul ca crede sau nu in miracolul Luminii de la Sfantul Mormant! Sper!
Ma uit la comentariile iscate de tema si nu prea sunt compatibile cu Lumina de la Ierusalim!
Un articol care nu își avea rostul.