5 minute despre Dumnezeu

Pocrov 1

© Foto: BEN, pentru Jurnal scoțian

Aveam vreo 20 de ani și începuse să mă intereseze Dumnezeu. Nu prea mult, 5 minute pe zi. Când găseam vreun om care mi se părea mai credincios, îi spuneam: „Vorbește-mi, te rog, 5 minute despre Dumnezeu.” Chiar eram curios ce-mi poate spune un om credincios despre Dumnezeu în doar 5 minute.

Cei mai mulți îmi spuneau cât este de bun și de milostiv, dar răspunsurile de felul acesta mă dezamăgeau. Era de așteptat ca El să fie așa. Normal, care Dumnezeu nu e cel mai bun din lume?

Alții mă luau cu pacea interioară, armonia universală, lasă-ți energiile să se unească cu El, ești complet blocat, omule. Dar nu de pace ai chef la 20 de ani, când ești în război cu toată lumea. Mersi, pacea e o temă pentru simpozioane, tu vorbește-mi 5 minute despre Dumnezeu, nu despre pace.

Cel mai mult mă enervau bigoții care mă amenințau cu judecata și pedepsele iadului. Dumnezeul lor e doar o răzbunare amânată. Dar nici de-al naibii n-aș fi crezut în El de frică.

Într-o zi, un călugăr cu un picior de lemn mi-a dat Patericul egiptean. Îmi amintesc cum m-am mirat, ce treabă are Egiptul cu Biserica. Ajuns acasă, am început să-l citesc de la coadă, unde am găsit fotografii cu săpături arheologice la chiliile din deșertul Egiptului. Mi-am spus, ia te uită, frate, oamenii ăștia chiar au existat. L-am răsfoit la întâmplare și-am dat peste această pildă: Doi frați dintr-o mânăstire stăteau de vorbă. Unul zice: dacă-l văd pe fratele meu că doarme la slujbă, am să-l scutur și am să-i spun să ia aminte la rugăciune. Celălalt zice: dacă-l văd pe fratele meu că doarme la slujbă, am să-i pun capul pe genunchii mei, ca să se odihnească.

Am închis cartea, m-am lăsat pe pat și mi-am aprins o țigară. Dacă într-o zi am să cred în Dumnezeu, mi-am spus, Dumnezeul meu va fi cel care-i odihnește pe genunchii Săi pe cei obosiți.

– – –

Și un comentariu de la o cititoare. Am primit pe blog un comentariu semnat „Moldy heart”, care mi s-a părut mai frumos decât textul pe care l-am scris mai sus. M-am gândit să-l pun (și) aici, pentru că-i un fel de traducere minunată a ceea ce-am scris eu. „Însă eu l-am crezut, pentru că am văzut…” Mulțumesc, Moldy heart!

„Am un prieten care susține că i s-a arătat Maica Domnului. Era un împătimit al drogurilor și a simțit că nu mai putea ieși din cercul vicios în care se băgase. Medicul i-a spus că dacă nu renunță la a-și mai face rău, corpul nu o să-l mai poată duce prea mult. Și de teama de moarte, din disperare, s-a rugat să fie ajutat, că nu poate să mai gestioneze situația. Se întâmplase, spune el, între vis și stare de veghe, nici el nu e prea sigur. Îi apăruse Maica și i-a spus așa: “ființa mea răvășită”. L-a mângâiat și curățenia pe care a văzut-o la ea l-a făcut să-i dea lacrimile incontrolabil. Acum, firește, mulți ar spune: omule, e de la efectul drogurilor, se cheamă halucinație, că aveai creierul terci. Însă eu l-am crezut. Pentru că am văzut cum i s-a schimbat viața. Un Dumnezeu care odihnește pe genunchi omu’ obosit, e exact aceeași imagine pe care mi-au creat-o cuvintele: “ființa mea răvășită”. Și pe acest fel de Dumnezeu aș vrea să-l cunosc și eu. Ca o apă rece de izvor, într-o zi de vară caniculară. Vă citesc de ceva timp. Îmi place. E un loc parfumat aici. Mulțumesc.”

Advertisements
This entry was posted in Jurnal scoțian. Bookmark the permalink.

17 Responses to 5 minute despre Dumnezeu

 1. Mirona-Ioana Tatu says:

  Și ce mulți suntem!… Cei obosiți.

 2. Iulia says:

  Multumesc! Multumesc! La 24 de ani inca-s in razboi. 🙂 Si El tot nu ma lasa balta. E asa de bine sa fii iubit de adevaratelea..

 3. Constantin Petrea says:

  O superbă imagine de intimitate și normalitate, într-o lume în care Dumnezeu e la ofertă!

 4. Ecaterin says:

  Mai țineți minte ce țigară era? Unele pot duce și 12 minute. Cu Dumnezeu.

 5. Camelia says:

  Frumosssss!!! Multumim Parinte !

 6. ioan mereu says:

  seamana leit cu ceeaca am trait eu…

 7. Frumos gând pentru un băiat de 20 de ani,încă de atunci aţi rezonat cu concentraţia Cărţilor de Înţelepciune. Vă aşteptăm cu înţelepciune concentrată ,pentru toţi cei obosiţi! 🙂

 8. frumos!!!ins acei obositi pt mine sunt si cei care: hulesc,sunt impostori,mint,fura,dau in cap ,omoara…nu doar cei strict obositi…pe ei biserica ii pierde de multe ori,stampilandu-i pacatosi si gata:caz clasat si bagat la sertarul judecatii !!in rest da…pilda e superba…multumesc 🙂

 9. Moldy heart says:

  Am un prieten care sustine ca i s-a aratat Maica Domnului.Era un impatimit al drogurilor si a simtit ca nu mai putea iesi din cercul vicios in care se bagse.Medicul i-a spus ca daca nu renunta la a-si mai face rau,corpul nu o sa-l mai poata duce prea mult.Si de teama de moarte,din disperare,s-a rugat sa fie ajutat ca nu poate sa mai gestioneze situatia.Se intamplase,spune el,intre vis si stare de veghe,nici el nu e prea sigur.Ii aparuse Maica si i-a spus asa: “fiinta mea ravasita”.L-a mangaiat si curatenia pe care a vazut-o la ea,l-au facut sa-i dea lacrimile incontrolabil.Acum fireste, multi ar spune: omule,e de la efectul drogurilor,se cheama halucinatie,ca aveai creierul terci.Insa eu l-am crezut.Pentru ca am vazut cum i s-a schimbat viata.Un Dumnezeu care odihneste pe genunchi omu’ obosit,e exact aceeasi imagine pe care mi-au creat-o cuvintele: “fiinta mea ravasita”.Si pe acest fel de Dumnezeu as vrea sa-l cunosc si eu.Ca o apa rece de izvor,intr-o zi de vara caniculara.Va citesc de ceva timp.Imi place.E un loc parfumat aici.Multumesc.

  • Ioan-Florin says:

   Mulțumesc și eu, Moldy heart! Am pus comentariul și la sfârșitul textului meu. Nu se întâmplă prea des să primesc comentarii mai bune decât textele pe care le scriu.

   • Moldy heart says:

    Ma onoreaza atentia primita.Ma bucur ca ati corectat comentariul meu initial si i-ati pus si diacritice.Imi observasem scaparile,dar dadusem enter si n-am mai putut edita:))

 10. Părinte, texele dvs. sunt un balsam. Nu știu de ce nu m-am gândit niciodată să vă scriu aici, deși vă citesc și apreciez de multă vreme. Frumos tare și comentariul. Vă mulțumim!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s