Hristos ne-a trimis în lume să slujim, nu să fim slugarnici

Am văzut pe internet un filmuleț cu Simona Halep invitată la Arhiepiscopia Tomisului, pentru a primi Crucea Dobrogei din partea Înaltpreasfințitului Teodosie. Erau în cele câteva minute de film sute de cadre din care s-ar fi putut scoate fotografii foarte potrivite pentru a ilustra acest eveniment (Înaltul Teodosie binecuvântând-o pe Simona, stând alături de ea în fața iconostasului, îmbrățișând-o, oferindu-i flori, înmânându-i distincția etc.). Cu alte cuvinte, încă o ocazie pastorală de a le arăta oamenilor că între părinții Bisericii și fiii ei de credință poate și trebuie să fie o legătură caldă, firească, de familie spirituală, așa cum a vrut Hristos.

Totuși, dintre toate fotografiile posibile ale acestui eveniment, am văzut una singură pe pagina de facebook a purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei: cea a Simonei Halep aplecându-se cu umilință între preoți pentru a săruta mâna Arhiepiscopului Teodosie. 

O imagine smerită, altfel firească pentru un om credincios care recunoaște în mâna preotului mâna nevăzută a lui Hristos, a fost devoalată cu o brutală indecență și exhibată la o asemenea scară doar pentru a face din ea o stupidă demonstrație de autoritate în cel mai nepotrivit context. Atunci când cineva este onorat pentru meritele sale, i se arată chipul în toată strălucirea sa, nu plecat cu umilință între alte 3-4 capete triumfătoare. Cred că nici măcar Arhiepiscopul Teodosie nu și-ar fi dorit să se vadă în așa reclamă din partea preoților săi!

Hristos ne-a trimis în lume să slujim, nu să fim slugarnici. Slujitorul bun face ca și domnul său să fie cinstit, iar slugarnicul face ca și domnul său să fie disprețuit. Slugărnicia este cel mai mare deserviciu pe care li-l facem și episcopului, și Bisericii.