cel mai frumos foc de artificii din viața mea

artificii.jpeg

Când eram preot de țară, cel mai obraznic copil din sat era Marin a lui Șoreanca, un băiețel de vreo 12 ani. Locuia cu bunică-sa pe deal, vai de capul lor, la marginea satului, într-o căsuță de vălătuci surpată pe jumătate din cauza ploilor. Toată lumea se plângea de Marin. Le hârâia câinii prin gard, vorbea urât, fura păsările din drum, se bătea cu băieții. La școală nu da cu lunile, dar învățătoarea era mai degrabă bucuroasă să nu-l vadă.

Am ajuns odată la ei acasă cu molifta din postul Crăciunului. Mă așteptau, știau că vin. Șoreanca măturase casa, făcuse focul și-l îmbrăcase pe Marin cu o cămașă albă.

Ce vrei să-ți aducă moșu’ Nicolae, l-am întrebat într-o doară. Mai erau câteva zile până la Sfântul Nicolae. Băiatului i-au sclipit ochii. Artificii, a zis el pe loc. I-auzi la el, a sărit Șoreanca, n-are cu ce se încălța, da’ vrea artificii. Ți-oi da eu artificii, s-a repezit ea. Băiatul a ferit capul, râzând și el de prostia pe care-o spusese.

În ajun de Sfântul Nicolae m-am dus la Iași să mai cumpăr una-alta. Am cumpărat din Siraj o pereche de ghete și am căutat artificii. Pe vremea aceea se vindeau fără probleme, ba chiar apăruseră din acelea noi, ca niște rachete, care se înălțau sus de tot și explodau într-o ploaie de steluțe. M-am tocmit un pic și am luat o sacoșă de artificii.

Când m-am întors în sat se făcuse deja noapte, nu mai aveam timp să ajung la Șoreanca. Trebuia să mă pregătesc pentru vecernie. Am pus ghetele și artificiile într-un sac și-am rugat un vecin care avea cal să tragă o fugă până la ei.

După vreo oră am auzit primele explozii și-am văzut cerul luminându-se peste casa Șorencii. Mergeam spre biserică și artificiile tot nu conteneau. Din când în când, câte-o scânteie mai puternică scăpăra până-n bezna prin care orbecăiam și-atunci îl auzeam din urmă pe dascăl: măi, măi, băiatu’ ăsta a’ Șorencii o să dea foc la sat!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Jurnal scoțian. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la cel mai frumos foc de artificii din viața mea

 1. o femeie zice:

  Da’ sigur o fost si cel mai frumos foc de artificii din viata lui Marin a’ Șorencii.

 2. condeiblog zice:

  Sunt gesturi care funcționează la fel ca și macazurile. Fiecare dintre ele îți poate schimba direcția. Nu le conștientizăm, dar ele există mereu pe traseul vieții.

 3. Maria Comanescu Slatina zice:

  Foarte frumos povestit! Multumim pentru aceasta poveste, Parinte!

 4. Sunteti sigur ca i-au venit ghetele? Stiati masura lui Marin de la picior?

 5. Foarte frumos povestiți Părinte ! Minunat. Cuvintele nu pot exprima sentimentele pe care le treziți cu povestirile dumneavoastră.
  Sunteți un om minunat ! Este puțin spus.
  Îmi închipui ce bine ar fi dacă v-ați afla într-un post unde se iau decizii importante pentru poporul român .

  • Ioan-Florin zice:

   Numai ministrul justiției accept.

  • Un ratacit printre straini zice:

   Mi-ati citit gândurile din inima, doamna Tatiana. Cred ca Parintele stie ce simtim atunci când îl citim, fapt ce scurteaza mult drumul mesajului transmis, de la inima la inima.
   În ceea ce priveste postul unde se iau decizii importante pentru poporul român, dumnealui tocmai cu asta se ocupa atunci când spovedeste, predica sau scrie. Avantajul pe care-l are, e ca ia decizii care vizeaza direct sursa/fiinta poporului: propria familie, limba vorbita/scrisa si celelalte persoane care vorbesc româneste si care-l asculta sau citesc. Nu scriu aceste lucruri ca sa-l „periez” caci îl cunosc prea bine ca sa stiu câte parale face, ci doar ca sa evidentiez faptul ca marile si frumoasele decizii care ne schimba viata ca popor sunt luate în intimitatea relatiilor personale dintre oamenii care se aduna în jurul frumosului si a binelui. E nevoie doar de timp/istorie ca acele decizii sa-si faca simtita prezenta într-un mod deplin.

 6. Bogdan Vasile zice:

  Ce frumos le mai spuneti parinte! Parca sunteti Creanga.

 7. Mihai zice:

  Vă mulțumim pentru poveste, părinte!
  Din nou!

Lăsați un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s