deschideți bisericile pentru noi și cinematografele pentru Dan Alexe!

Dan Alexe, azi, pe facebook: „Pentru ce obsesia idolatră cu mersul la biserică? Dumnezeu sălășluiește peste tot și numai păgânii cred superstițios că El locuiește în biserică” bla, bla, bla.

Tot Dan Alexe, mai demult: „Eu merg să văd filme doar în sală, nu pot să văd filme singur pe computer, nici măcar pe DVD, chiar dacă aș avea un ecran cît peretele. Un film e o experiență colectivă, nu un joc video. Oamenii ăia au lucrat nu doar la scenariu și imagine, ci și la sunet, care trebuie ascultat în colectiv, trăind odată cu cei lipiți pe fotoliu, în beznă, în jurul tău. … O lipsă de respect pentru film care îmi provoacă accese de ură.” 

Așadar, Dan Alexe are voie să meargă la biserică, dar creștinii pot să stea acasă. 

Cum, cinematograful nu-i biserică? Dar nu-l enumera profesorul de la Chicago printre templele omului modern, acolo unde se practică ritualuri și „comportamente religioase camuflate”? Ce altă dovadă mai vreți, poftim la Dan Alexe: sală și „doar în sală”, „experiență colectivă”, imagine, „sunet care trebuie ascultat în colectiv”, „trăire” împreună cu „cei din jurul tău”, plus acel adorabil „în beznă”, o subtilă reinterpretare a apofatismului în cinema.

Sunt perfect de acord cu Dan Alexe. Numai că, spre deosebire de el, mie nu-mi provoacă „accese de ură” lipsa de respect pentru biserică, de aceea eu strig în mod egal, pentru toți credincioșii: deschideți bisericile și cinematografele!

Acest articol a fost publicat în Jurnal scoțian. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la deschideți bisericile pentru noi și cinematografele pentru Dan Alexe!

 1. Mihai-Radu zice:

  E de înțeles Dan Alexe, pentru oricine e normal să se poarte cu mănuși cu cei patimași să nu se mânjească de la ei, e mult mai ușor de criticat (împroșcat cu noroi) ceea ce este curat, ceea ce ține de cele sfinte.

 2. Cristian Ioan zice:

  Bine spus, parinte!

  Ce poti sa zici, oamenii sunt diferiti!
  Pentru mine este exact INVERS decat pt Dl. Alexe, de doua luni de cand nu mai putem intra in biserica, ma simt rau. Ma uit la Trinitas pe televizorul 4K, dar nu este acelasi lucru!
  Nu am fost nici la Inviere, ci doar in strada sa astept Lumina!
  Si nu pot sa sarut icoanele …
  Singurul avantaj este ca pot sa dau raspunsurile fara sa protesteze cineva ca sunta fals …
  La film, am fost ultima data cu nevasta, in 2005. Filmele pe ecranul laptopului nu sunt OK, dar pe ecranul mare al televziorului?! Se vede si se aude mai bine ca in sala de cinema!

  Insa da, sunt de acord cu „deschideți bisericile și cinematografele!”

 3. Catalin B. zice:

  Și vrea să pară ateu, dumnealui…

 4. cristi1407 zice:

  Dan Alexe: ,,Pentru ce obsesia idolatră cu mersul la biserică? Dumnezeu sălășluiește peste tot și numai păgânii cred superstițios că El locuiește în biserică. Dacă în muzee găsim într-adevăr picturile și statuile, ceea ce vedem în biserici nu este El, căci El era deja în inimă și în puful de pe brațe. Te duci la biserică și de fapt descoperi că L-ai lăsat acasă. Căci nu în Templu s-a rugat Domnul nostru Isus Hristos, ci în pustie, sau în grădina Ghetsimani, ori la masă cu vameșii și târfele.
  Sau, cum scrie la Psalmul 139:
  “Unde să plec dinaintea Duhului Tău,
  Unde să fug dinaintea feţei Tale?
  Dacă mă sui în cer, Tu eşti acolo!
  Dacă îmi întind patul în Locuinţa Morţilor, iată-Te şi acolo!”

  Parinte, sa-i redam totusi intregul text. Fiindca are un punct de vedere mai complex in acest fel. Sunt un crestin practicant de 27 de ani din cei 54 de viata si marturisesc, ca am inceput sa merg la biserica ascultand o chemare absolut interioara a Domnului. Nu am avut exemple in familie si cu atat mai putin in societate, dar am nevoie de ceilalti ,,nebuni” intru Hristos alaturi in rugaciune. Pentru ca sa-mi intaresc curajul de a fi altfel si pentru a trai o comuniune intr-o comunitate de Iubire. Acum sincer, nu am gasit locul ideal si nu sunt fan al unei anume parohii, dar am deprins acest exercitiu al Liturghiei de fiecare duminica si uneori in sarbatorile din timpul saptamanii dintr-o nevoie de emotie vie si nu pentru a semna o condica de prezenta…dar, da, recunosc ca imi doresc sa pot merge din nou la biserica. Si chiar nu exista suficiente argumente pentru ca biserica sa ramana inchisa, altele decat ca unii isi doreau ca mormantul sfant sa ramana vesnic inchis. Aceiasi care conduc inca lumea…Multe se pot spune, dar cred ca nimic in plus fata de ceea ce stiti si traiti de mult. Cert este ca Hristos nu are in lume atat de multi dusmani pe cat de multi ii sunt prietenii infideli. Hristos a Inviat! Dar sa nu uitam ca si in acest moment esential pentru credinta noastra, a fost atat de singur… Nu trebuie postat.

 5. Carmen zice:

  Excelent!

 6. olga zice:

  Deschideți bisericile și cimitirele! Doamne ajută-ne!

 7. Lucian Postu zice:

  ” 5. Iar când vă rugaţi, nu fiţi ca făţarnicii cărora le place, prin sinagogi şi prin colţurile uliţelor, stând în picioare, să se roage, ca să se arate oamenilor; adevărat grăiesc vouă: şi-au luat plata lor.
  6. Tu însă, când te rogi, intră în cămara ta şi, închizând uşa, roagă-te Tatălui tău, Care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie ” .

  https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=6

  Atît.

  • Ioan-Florin zice:

   Facem o șeptică cu versete? Tai eu cu Matei 18,20:
   „Unde sunt doi sau trei adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor”

   • Lucian Postu zice:

    Ni’s’pari k adunare e una, rugăciune e alta, mr. Seven Hills :-).
    Da’ șeptarul tău e o bună poartă către o discuție, eventual serioasă & onestă, despre contradicțiile evangheliilor și despre masivul prejudiciu pe care literaritatea de excepție a Noului Testament îl aduce caracterului său normativ.
    Pardon de vorba noastră :-).

   • Monica zice:

    😀😂 scuze pentru mutritzele râzaretze dar nu m-am putut abține 🤣, prea delicioasă replica

 8. Lucian Postu zice:

  Legat de musiu propagandist Alekse, păcat de inteligența și cultura lui, folosite neo-fariseic 2.0 .

  • Ioan-Florin zice:

   îmi place omul, e viu, e adevărat, e deștept, e de stânga! Și unde vezi tu fariseism, serios?

   • Lucian Postu zice:

    🙂
    Omul e, pe bucăți mari, un tupeist nesimțit și un propagandist harnic. Plus că e dintre cei care, prinși în drum cu izmenele în vine, zghiară că ej’ prost și nu pricepi ce-i aia performance de top. Apropos, s’ pare că n-ai habar de implicarea lui, pe bani publici, în eșecul total, scump și ultra-penibil cu ,, Iași, capitală culturală europeană „. Sub doi primari penali pesediști, deci dă stînga. Pînă și Baia Mare a fost înaintea Iașului, greație echipei bugetofage cu Dan Nehalexe ca moț bruxelez maro. Donc, a se slăbi …
    Cît despre stîngia lui :-), e ca-n bancu’ sovietic cu Volga, bicicleta, datul și luatul.
    Despre plimbările lui jurnalistoforme prin Caucazul ex-sovietic nu zic nica, că Dudaev ar fi fost mai nimerit să dzică, dacă nu-l nimerea o rachetă rusească, cu oarece ghidaj americănez.
    Inș’Allah și agie mănoasă , deci, lu’ Castratin Blogea von Buzeu y Iassy.
    Agie agilă, nu aghie.

Lăsați un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s