d’ale carantinei

caragiale2

O postare pierdută

Personajele: Un june pe facebook (teolog, politolog, student, președinte al Institutului ecțetera), publicul, o voce din public.

JUNELE (cu tonul brusc, vioi și lătrător): Fraților, mă face unul ”radical”. O primesc! Da, sunt un radical al moderației… Sunt radical pentru democrație, pentru parlament și republică.

PUBLICUL: Bravos!

JUNELE: Sunt radical pro-dialog și negociere. (Bravos!) Sunt radical pentru libertate. (Bravos!) Sunt un radical creștin (Bravos!), un radical al non-violenței (Bravos!) și… și… (Bravos!) și… un radical al păcii. (Bravos! aplauze prelungite)

JUNELE: Da, sunt un radical pentru libertate. Statul nu poate să impună nicio ideologie și nicio îngrădire a credinței, gândirii și expresiei. 

O VOCE DIN PUBLIC: Să-și vază statul de trebile lui!

JUNELE (pedant): Treaba lui e să administreze în numele cetățeanului, nu să gândească în numele cetățeanului.

PUBLICUL: Bravos! (aplauze entuziaste)

JUNELE (reintrând în tonul discursului): Da, sunt un radical creștin. Nu recunosc, nu voi să recunosc pe creștinii moderați. Creștinii moderați nu sunt creștini.

PUBLICUL: Bravos!

JUNELE: Soțietatea noastră dar, noi, ce aclamăm? ecțetera, ecțetera.

Telegrame 

„Singura soluție. Luat un tomberon mare. Vreo sută de mii mergem și îi luăm pe sus. Îi aruncăm în tomberon.”

Iordăchel (mare antreprenor, proprietar, influensăr, aleg. col. I)

„Bandă desperată opozanți îndârjiți sub conducerea Iordăchel Gudurău. Atacat directoru prefecturi față grădina primării. Acesta aparat bastonu, lovit cap Iordăchel. Panică, asasin arestat. Luăm prim interogatoriu.”

Procuror trib. X

„Victima arest torturată ca inchiziție. Cuțitul os. Să vedem ce va zice CNCD la asta. Vă țin la curent. Oricum interesantă chestie. Nivel juridic – Torquemada.”

Iordăchel (mare antreprenor, proprietar, influensăr, aleg. col. I)

Situațiunea

(Nae: mare antreprenor, mare influensăr, alegător)

– Ce mai nou, Năică?

– Prost, monşer… Este o criză, mă-nţelegi, care poţi pentru ca să zici că nu se poate mai oribilă… S-a isprăvit… E ceva care poţi pentru ca…

– Lasă, Nae, că se mai şi exagerează…

– Ce se exagerează, nene? Este o criză, care, ascultă-mă pe mine, că dv. nu știți, care, mă-nțelegi, statul cum a devenit acuma, eu după cum văz ce se petrece, că nu sunt prost, înțeleg și eu atâta lucru, fiindcă nu mai merge cu sistema asta, care, când te gândești, te-apucă groaza, monșer, groaza!…

– Bine, Nae – zic eu – nu trebuie să fie omul aşa de pesimist. Lucrurile or să se-ndrepte… În sfârșit, guvernul o să…

– Las’ că și guvernul… Dumnezeu îl știe și pe el, care toate gazetele urlă în fiecare zi despre criza ministerială, pentru că nu se-mpacă, și numa intrigi… Ştii ce-ar trebui la noi? zice Nae.

– Ce?

– O carantină ca-n Spania… Și putem relaxa de pe 1 Mai. Dar nu, a trebuit să fie cu mesaje cretine de la Vela, cu parodia acordului cu BOR, cu semnale că relaxăm din 15 Mai, cu Orban care critică polițiștii că dau prea multe amenzi. Rezultatul? Oamenii se frăsuie pe străzi. Nu scade nici o transmisie a virusului. Nu vom ieși pe 15 Mai. Probabil nici pe 1 Iunie. Și dacă ieșim, după 2-3 săptămâni mai facem 2 luni de carantină dură de tot după. Cu rezultate catastrofale și pe economie și electorale pentru PNL și tot. Și cu vreo 2000 de morți în plus cel puțin.

Giantă latină

RICĂ VENTURIANO (student în drept și publicist): Box populi, box dei! Noi n-avem altă politică decât suveranitatea poporului; de aceea în lupta noastră politică, am spus-o și o mai spunem și o repetăm necontenit tuturor cetățenilor: „Ori toți să muriți, ori toți să scăpăm!”

UN BOIER (pe facebook): Delenda Carthago! Mă repet, știu, mă repet pentru a nu știu cîta oară, Curtea Constituțională trebuie desființată sau, cel puțin, drastic reformată. De fapt, avem nevoie de o schimbare de regim constituțional.

Față cu reacțiunea

CONU LEONIDA: Știi că eu nu intru la idee cu una cu două…

CONU IORDĂCHEL (mare antreprenor, proprietar, influensăr, aleg. col. I): Eu sunt mai puțin catastrofal, ca să zic așa.

Miticisme

MITICĂ (consumator): Cea mai frumoasă fată din lume nu poate da decât ce are!

MITICĂ (ambasador, facebook): Ultima dată când am intrat într-o femeie a fost când am vizitat Statuia Libertății.

Mofturi

DR. BABEȘ: Feriți-vă de apa nefiltrată: are germenii tutulor boalelor.

UN MITOCAN (infectat cu coronavirus): Mofturi!

Acest articol a fost publicat în Jurnal scoțian. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la d’ale carantinei

 1. Lucian Postu zice:

  Dl Balkonski ( teolog civil cu grade de comparație, ambasador plenitestosteronial, stareț al Mănăstirii Sf. Mare Mucegăniță Elena Udrenita din Băseștii de Jos ) :
  Ultima dată cînd am intrat într-un jacuzzi avea apă din Iordan. Sau Iorgovan. Sau Iorgu Iordan, mahalalelor inepte care sînteți voi mahalale, haimanalelor revuluționare dă Ploiești.
  Acum sunt ambetat, dumnezei’ mami’ lor, sinecuri din fundu’ curții, secetă, monșer, dos Udre ap’sent, mariner pierdut căpitănie stop.

 2. adi dragos zice:

  cam așa este dar bine că tot mai mulți se ”trezesc” și trece și ”pandemia”, cam încet, dar sigur 🙂 !

 3. cristi1407 zice:

  Padre 🙂 , ferice de cei care va au duhovnic! Si contrar comentariilor cu adevarat intelepte ale unui oarecare ,,nimeni” (care isi mai da cu parerea pe aici profitand de compasiunea d-voastra), invat din / si cu fiecare postare, ca smerenia nu este in primul rand un act de modestie ci mai intai unul de mare iubire sau macar toleranta parinteasca. Noi, cei mai multi, am transformat Iubirea Celui Inviat, intr-o teologie complicata a Jertfei si de aici vin o serie de tipare, in care crestinul trist si ursuz este conform, iar cel care zambeste cu candoare este diform (ma gandesc chiar la un parinte crestin vesnic posomorat si trist care prin atitudinea sa, desigur va aduce / induce in sufletul copilului sau cea mai autentica dovada a exemplului hristic de urmat..). Cu siguranta multi nu au remarcat subtitlul ,,O postare pierduta”….si am asteptat in zadar comentarii (oare amandoi ???) 🙂 cu o smerenie plina de 🙂 si Drag! Fiindca Hristos a Inviat! Multumesc!

  • un nimeni zice:

   @cristi1407. Profit de compasiunea Dvs. și vă întreb dacă prin tâmpele mele păreri am circumscris smerenia la modestie? Mai recitiți. Ca cineva să se umple de Dumnezeu e nevoie să se golească de sine. Hristos s-a dezgolit de dumnezeirea Sa în fața morții pentru ca Tatăl să-l îmbrace din nou cu ea la Înviere. Oare Smerenia poate fi altceva decât Iubire iar Iubirea poate fi altceva decât lepădare de sine și răbdarea ocării? Iar dacă Răstignirea nu e „entertainment”, e mai puțină Iubire în ea? Nu cumva e chiar inima ei?

   „1. Pentru orice lucru este o clipă prielnică şi vreme pentru orice îndeletnicire de sub cer.
   2. Vreme este să te naşti şi vreme să mori; vreme este să sădeşti şi vreme să smulgi ceea ce ai sădit.
   3. Vreme este să răneşti şi vreme să tămăduieşti; vreme este să dărâmi şi vreme să zideşti.
   4. Vreme este să plângi şi vreme să râzi; vreme este să jeleşti şi vreme să dănţuieşti.
   5. Vreme este să arunci pietre şi vreme să le strângi; vreme este să îmbrăţişezi şi vreme este să fugi de îmbrăţişare.
   6. Vreme este să agoniseşti şi vreme să prăpădeşti; vreme este să păstrezi şi vreme să arunci.
   7. Vreme este să rupi şi vreme să coşi; vreme este să taci şi vreme să grăieşti.
   8. Vreme este să iubeşti şi vreme să urăşti. Este vreme de război şi vreme de pace.”
   (Ecclesiastul 3, 1-8)

   Numeni nu ajunge la bucuria Învierii decât prin Răstignire. Cine crede că poate altfel, se minte pe sine însuși. Dumnezeu să vă răsplătească îngăduința și și să vă umple de înțelepciunea Lui, nu a mea.

   • cristi1407 zice:

    @un nimeni (care este cu adevarat ,,un Cineva”), se pare ca am reusit sa aducem in context ,,postarea ratacita” a Parintelui. In sensul deja amintit, ca am inceput noi ,,niste unii” sa postam mai mult decat titularul blogului 🙂 . Eu, cer iertare, va barfeam inaintea Parintelui in comentariul meu de mai sus. Chiar nu ma asteptam (oare 🙂 ?) sa interveniti cu aceeasi inteleapta gravitate (ceva orgolii?). Va admir sincer ascutimea gandirii si desigur eruditia de netagaduit (altminteri nu va citeam comentariile). Dar va dau un sfat, daca mi-e ingaduit: mai si zambiti! 🙂 Lumea aceasta trista are mare nevoie de surasul sincer al unor oameni care isi pretuiesc talantii. ,,Sa ne iubim unii pe altii”, ca sa-L marturisim vrednic! Amin

    • un nimeni zice:

     @cristi1407. Vremea zâmbetului meu a trecut. Mi-a rămas răgaz doar pentru pocăință. Dacă vă aflați în primăvara vieții și a surâsului, bucurați-vă de ele. Fiecare dar duhovnicesc își are anotimpul său. Poate că lumea are nevoie de zâmbet, cum gândiți. Dar cu o floare nu se face primăvară. Cred că lumii îi lipsește în mod cronic pocăința. Dacă ar avea-o, lumea ar avea alt chip. O apoftegmă ortodoxă spune că cel care își vede păcatele este mai mare decât cel care înviază morți. Arătați-mi un zâmbet în toată iconografia bizantină. Mă îndoiesc că veți găsi. Nu e semnul unei teologii constipate. Mai reflectați. Hristos a înviat!

 4. cristi1407 zice:

  Addendum: las pe fiecare dintre cei care comentam aici – din iubitoarea si smerita ingaduinta a Parintelui (caruia ii alunga suflarea Mangaietorului tot colbul laudelor noastre efemere) – sa se identifice cu personajele acestei pilduitoare postari…Oare (,,nimeni” ) a incercat cineva aceasta perspectiva ?? Mea culpa!

 5. cristi1407 zice:

  ,,CONU LEONIDA: Știi că eu nu intru la idee cu una cu două’… 🙂 asta sunt eu, cu voia Parintelui… 🙂
  PS: astept si ingadui 🙂 frati gemeni…macar!

 6. Bogdan Alexandru Duca
  9 mai la 09:41 ·

  Un tip vrea să mă ia peste picior așa că parodiază o postare de-a mea de fb.
  E talentat. Recunosc că am râs citind parodia.
  Dar tot mă întreb ce l-a deranjat la ideile mele? Caragiale, pe care încearcă să îl imite, sublinia tocmai contradicțiile din discursul lui Cațavencu. Autorul nostru contemporan nu poate însă demonstra că nu am dreptate și nici că m-aș contrazice.

  Dar tot îi bine că sunt un „muz”…

Lăsați un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s