vom fi sau în rai cu câinii și pisicile, sau singuri în iad

„Sal. Zi-mi, please, pe scurt, ce zice Biserica noastră despre animale. Au suflet? Unde merge după? Rai, iad, alt loc? Am citit câte ceva, dar nu-s lămurit. Vreau o opinie competentă 🙂 Te îmbrățișez. Fratele”

Salutare, Frate. Nu știu cât sunt de competent să-ți răspund, dar obiectiv sigur nu-s, pentru că de vreo jumătate de an mă aflu într-o relație complicată cu o mâță, iar când eram în țară am avut unsprezece pisici, doi câini, un hamster, trei broaște țestoase, doi canari și un iepure, Vasile, pe care cred că l-ai cunoscut și tu la mine acasă până să fugă în lume.

Îți dai seama că de dragul lor aș încălca orice dogmă care nu i-ar primi în rai, dar din fericire te asigur că nu există așa ceva, deși nici vreun catehism pisicesc nu avem de la Sfinții Părinți.

Ei vorbesc totuși de un „suflet al animalelor”, mi se pare că Sfântul Vasile cel Mare (cred c-a avut și el mâță!), însă de unul „instinctual”, spre deosebire de „sufletul rațional” al omului. Cam atât știu despre sufletul lor, dacă este să n-o iau pe confesiuni personale și să-ți povestesc despre sufletul câinilor mei (mai ales în perioada când, știi, eram la pământ).

Se pare însă că animalele au îngerii lor, așa cum are tot omul. De asta erau foarte siguri Origen și Ieronim și-mi mai amintesc de-o carte sfântă foarte dragă creștinilor din primele secole, Păstorul lui Herma, unde apare un „înger al fiarelor”, pe nume Thegri, care îl salvează pe personaj din gura unei dihănii.

Un cățel foarte simpatic apare în Cartea lui Tobit din Biblie. Nici nu știu ce mi-e mai drag, cățelul, despre care nu ni se spune totuși mai nimic, sau sfântul autor al povestirii care a găsit de cuviință să-l treacă între personajele sale. Un tată orb își trimite copilul peste mări și țări, să recupereze un împrumut încredințat unui prieten. Când băiatul iese pe ușă, în scenă este introdus câinele: „Iar câinele a ieșit și a mers împreună cu el.” Și din acest moment te aștepți la ceva de la câinele ăsta, mai ales că urmează o aventură periculoasă, un drum plin de primejdii, lupta cu un demon etc. Dar câinele nu mai apare până la sfârșitul fericit al poveștii, când se întoarce acasă în urma stăpânului său, „dând bucuros din coadă”. Cum s-ar zice la cursurile de creative writing, un personaj pe care scriitorul doar îl introduce în trama povestirii, lăsându-te mai departe să-l construiești singur.

Ți-aș putea povesti multe despre prietenia sfinților cu tot felul de animale, lei, urși, lupi, crocodili, vidre, mierle, corbi, grauri, dar nu sunt sigur că asta te interesează acum. Totuși, dacă știai că Sfântul Francisc este patronul animalelor în general și Sfântul Rocco al câinilor în special, notează acum că există și un patriarh ortodox, Sfântul Modest al Ierusalimului, care a primit darul vindecării și chiar al învierii necuvântătoarelor („înțelegând el durerile animalelor”, se spune foarte frumos în acatistul său, pe care-l citeam într-o vreme pentru padocul meu pestriț de acasă).

Altfel, învățătura Bisericii despre animale (și natură, în general) vine din învățătura despre creație și restaurarea ei odată cu mântuirea omului. Cum scrie în Psalmi, 35 cu 6: „Doamne, tu vei mântui oameni și animale!”

Nu uita că Raiul începe cu animale și pomi iar alegoriile biblice ale paradisului restaurat sunt pline de pajiști pe care vor paște împreună miei, și lupi, și lei, și boi și „nimic nu va mai fi vătămător”, cum spune la profetul Isaia 65 cu 25. Deci dacă e să te îndoiești de ceva, gândește-te mai degrabă la oameni.

Nu doar de om este ceva pe lumea asta, ci de toată creația lui Dumnezeu, până la ultima gânganie și până la ultimul fir de iarbă, pentru că toate, spune Sfântul Maxim Mărturisitorul, sunt „rațiunile” lui Dumnezeu, gândurile și ideile sale veșnice care doar au primit într-o zi o formă materială. Și tot ceea ce-a căzut odinioară prin om se va restaura la sfârșit împreună cu el, că doar ideile lui Dumnezeu sunt odată pentru totdeauna, nu se schimbă ca ale noastre. Asta-i o idee filosofică.

Nu știu dacă te-am lămurit, și la drept vorbind nici nu știu dacă așa stau lucrurile, dar eu unul cred în tot ce ți-am spus și în ce mă privește sunt foarte convins: voi fi sau în rai cu motanii și câinii, sau singur în iad.

38 thoughts on “vom fi sau în rai cu câinii și pisicile, sau singuri în iad”

 1. Servus, părinte!
  Am citit în fugă, tot cu gândul că și plantele -s vietăți, și mi-s dragi iubitorii vieții: vegetarieni / ve-gani .
  Apa-i una născătoare, nu te atinge de ea! trăiască a-șa!
  cinic,
  Purice Narcis-Teofil
  P.S. -în viteză, șterge ori corecta-voi.

  1. Referitor la comentariile mele, ștergerea! m-o disperat întârzierea cauzată de moderare(rumegarea conținutului ).

 2. Din prima clipă în care ne-am văzut (îți amintești, la NEC, acum muuulți ani?) am știut că gândim la fel…

  1. cum să nu-mi amintesc?? dar eu mi-am dat seama și mai mult că gândim la fel, când am început să citim împreună Septuaginta 🙂

 3. Mai pe scurt, mai ușor găsești două pisici foarte asemănătoare la comportament decât doi oameni foarte asemănători la comportament.

  1. Adică speranța este infinit de generoasă, poți avea nu una ci trei pisici gemene cu cea iubită de tine.

 4. Saru-mana, parinte!
  Multumesc mult pentru speranta.
  Cu o suta de ani in urma, revolutionarul Balukin declara:
  “Nu o sa intru in Rai daca nu vor sa primesca si motanul meu!”
  Mi s-a parut foarte fumos, si m-a amuzat: anarhistul era abslut convins ca va ajunge in Rai, pentru ca toata viata a luptat pentru Libertate, pentru drepturile oamenilor.

  Si imi imaginam dialogul, la Portile Raiului:
  Sfantul Petru ii spune:
  – Domnul a zis sa intri! Hai inauntru!
  – Nu vin daca nu primiti si motanul!
  Pichetez Portile Cerului si protestez!

 5. Doamne ajuta! Parinte, iertati, la mine in Psaltire (Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa – Bucuresti 2017) Psalmul 36 cu 5 suna asa:

  Descopera Domnului calea ta si nadajduieste in El si El va implini.

  Nu stiu de unde aceasta inadvertenta cu ce ati citat dvs mai sus din Psalmului 36 cu 5.

 6. Pe vremea cand eram profesor de religie (cred ca mai mult de 20 de ani) un elev mi-a spus ca nu crede ca v-a ajunge in rai pentru ca ii place foarte mult sa mearga pe bicicleta si nu a auzit de biciclete in paradis. Chiar daca nu are legatura directa cu pisicile, ii garnatez personal fratelui, asa cum i-am garantat atunci baietelului si pisica, precum si bicicleta in rai. Iar garantia nu vine asa cum le place esticilor cu fundament scris in primele secole, ci ma voi ocupa personal de acest aspect. Nu cred ca va pierde Hristos pe cineva pentru o pisica sau o bicicleta Pegas. Cat priveste iadul cred, asa cum spunea un parinte luminat, ca exista, daca biserica spune ca exista, dar nu cred ca este cineva pe acolo.

 7. Salutări tuturor cititorilor!
  Par mai rău decât îs(cum s-or afișat spusele-mi)! Bine că nu-s, ăl din Eden, măr.
  Cu, fără Purgatoriu, spre înainte,
  Purice Narcis-Teofil

   1. Cu toții, putem fi mai grei (grey?) decât greul.
    Cele bune,
    n-t p

 8. “ Sfântul Francisc este patronul animalelor în general și Sfântul Rocco al câinilor în special (…)”
  Care sfinți?? Francisc de Assisi si Rochus di Montpellier??
  Cum așa? De când sunt sfinți pt Ortodoxie?
  Ce ne-a dezvăluit Sf Ignatie Brianceaninov in cartea “Despre înșelare”? Pt că este mai greu să copiez din carte, dau o sursă de pe net mai jos.

  Doamne ajută!

   1. Părinte,
    Cartea la care am făcut trimiterea, parcursă de mine în formatul tipărit și pe care m-am bazat când am scris ceea ce am scris… este cea care apare pozată la linkul de mai jos, iar indicația pt Francisc de Assisi se află la pg 22-23 a ediției digitale.
    Nu, nu ați scris că ar fi sfinți pentru Ortodoxie, dar i-ați scris cu titlul de “Sfinți” în același scurt articol alături de Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Modest al Ierusalimului și Sfântul Maxim Mărturisitorul fără necesara diferențiere…
    Modul forțat (să zicem) în care ați atribuit titlul/cinstirea de “Sfinți” unor personaje istorice care nu sunt sfinți, dar alături de mari sfinți ai drepte credințe, o văd ca fiind în același duh ecumenist în care Sinodul din Creta a atribuit titlul de “Biserică” pentru ramurile uscate care au căzut de la dreapta credință a Bisericii Ortdoxe.
    Rog să nu vă mâhniți! Am scris cu bună intenție.
    Doamne ajută!

    1. -Cu respect, pentru citire!
     fără respect, față de mine:
     // Di ci gâlceavă?//
     A(duna-va-r), mă,
     Vă, rog!
     narcispurice

    2. @Ioan: drag frate intru Hristos, ezit de 7 zile sa va raspund, fiindca simt ca ereticul Arsenie Boca a implinit deja formalitatea – pictand la Draganescu acest personaj dubios numit Francisc…si imi place sa cred ca si-a asumat deplin comentariile postumilor.. Revenind la parabola despre caini si pisici a Parintelui…subscriu cordialitatii sale inteleptite in dese incrancenari si va recomand sa cititi cu ,,luare aminte” Noul Testament,,, si daca asta va este totusi concluzia finala si eruditia inteleptita de Mangaietor, in caz ca voi avea indreptatirea sa ajung la poarta vesniciei si va voi gasi acolo (aidoma multor altor pseudoortodocsi), Ii Voi cersi mila de a ma lasa sa raman pe prag. Amin.

 9. Frumoase comentarii!
  Sigur, in Rai e poate si cu trei pisici.
  Aici pe pamant nu prea, nu am avut niciodata doua pise simultan, se cearta, se bat, chiar daca sunt mama si fiica.
  La faza cu bicla nu ma gandisem, sunt 40 de ani de cand n-am mai mers cu bicicleta, insa desigur ca nici eu “nu am auzit de biciclete in paradis”!

  1. In legatura cu biclicleta din rai, o intamplare povestita de cei care participau la cateheza parintelui Sofronie (sf Sofronie din Essex). Un baietel a intrebat: Dar o sa fie si masini in rai? La care p. Sofronie a facut niste ochi mari si a zis: ‘Cuuuum, n-ai auzit inca de sf Ilie si de carul lui de foc??’ ‘

   1. Multumesc!
    Iata ce am ratat, daca sunt batran: am facut scoala pe timpul comunismului, nu se facea cateheza. Cand mama sau bunica imi povesteau despre Rai, nu ma gendeam s intreb dacao sa fie si masini acolo …

   2. ma bucur ca si parintele s-a gandit la acest lucru, si regret ca in tinerete am refuzat gandul de a ajunge in Essex. deci sf Ilie era cu cursele de masini, 🙂

 10. Google search- Sf Siluan si animalele. Cel mai concludent comentariu, venit din partea unui sfant al bisericii

Lăsați un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s