pentru cine mai bat clopotele

Vitrină din Edinburgh. © Fotografie de RAVECA CONSTANTIN, pentru „Jurnal scoțian”

Căutam un cântăreț pentru un orășel din sudul Scoției, unde ajung din când în când să fac Liturghia. Așa l-am cunoscut pe Riciu și am aflat și povestea lui Adjua, ultima regină dintr-un trib ghanez al Akanilor. La telefon îmi spusese că făcuse școala de cântăreți la București. Detectasem în tonul lui micile șabloane popești ale seminariștilor și recunosc că deja îmi făcusem o impresie, dar când a apărut în biserică, Riciu purta țanțoș un impecabil dașiki alb, pentru că tocmai i se născuse Luni, primul lui copil cu regina Adjua. Am un băiat, trebuie să port o săptămână dașiki alb, s-a scuzat Riciu, dar a cântat foarte frumos, iar lumea de aici e obișnuită cu ciudați și în biserici. Nu știa muzică psaltică, nu, dar a zis din inimă „Cruce sfântă părăsită la o margine de drum”, încât a lăcrimat și Dorry, o babă surdă care vine mereu la slujbele mele. Nu-mi explic cum de pare că înțelege ce se întâmplă acolo.

Cu doar câteva zile înainte de a deveni regina Akanilor, ca urmare a abdicării tatălui său, care voia să treacă la catolicism, Adjua vindea suveniruri la o tarabă din sat și așa l-a cunoscut pe Iain, un contabil scoțian aflat în vacanță. Iain i-a luat pur și simplu mințile iar câteva săptămâni mai târziu i-a luat și un bilet dus până la Edinburgh și a făcut-o soția sa. Tatăl ei, regele, a certat-o, o regină nu fuge cu primul străin care-i flutură un portofel pe la nas, dar amintește-ți, Adjua, și ce a zis Domnul nostru Iisus Hristos: Cine merge într-o țară unde oamenii își taie o ureche, va trebui și el să-și taie o ureche. Bătrânul rege a avut însă numai parțial dreptate. Iain a fluturat un portofel, dar adevărul e că era cam lipit pământului. Iar Adjua n-a fost nevoită să-și taie urechea, însă a trebuit să-și pună la bătaie toate economiile și, în plus, să semneze un împrumut pentru o casă la Edinburgh, care nu se știe cui va rămâne după divorț. Scuze pentru sfârșitul ca de telenovelă, dar ultima regină a Akanilor a ajuns cameristă într-un hotel, unde apare Riciu, care se îndrăgostește de ea și o salvează. Oricine spune cuiva „nu te așeza aici”, trebuie să-i arate și un loc unde să se așeze, a reflectat Adjua la o altă pildă a Domnului nostru Iisus Hristos.

Adjua ține toate riturile tribului ei, dar ar vrea să treacă la Ortodoxie, dacă va primi darul vorbirii în limbi, pentru că a văzut asta la niște misionari din Ghana și i-a plăcut. Riciu pare foarte încurcat de pretenția ei și mă privește ferit, ca și cum mi-ar spune, să te văd acum pe unde scoți cămașa. Uite cum stau lucrurile, Adjua, i-am explicat, sunt daruri mult mai practice decât vorbirea în limbi, de exemplu, eu am darul citirii Evangheliei în limba greacă, iar Riciu are darul cântării. Riciu cântă foarte frumos, a întărit ea. Exact, iar la mine în biserică sunt oameni cu multe daruri, este o femeie care are darul să facă cele mai buni prăjituri din lume, ai să vezi, altă fată are darul să-i învețe pe copiii de la școala de duminică, iar un băiat are darul să facă tot felul de muțunache amuzanți din hârtie, deci sigur ai să primești și tu un dar surpriză. Adjua a acceptat să se boteze odată cu Luni, băiețelul lor, și a fost atât de mulțumită de răspunsul meu încât mi-a dat în dar câteva borcane cu fasole bătută, cumpărate de la magazinul românesc. Dacă cerurile nu te aud, te va auzi pământul, m-a binecuvântat ea la plecare, cu o altă vorbă misterioasă de-a Domnului nostru Iisus Hristos.

Dorry mi-a dat duminica trecută o felicitare de Crăciun, un card, cum zic ei. În țara asta oamenii mor să-și dea carduri de Crăciun, primești de la toată strada, semnate cu numărul casei, indiferent dacă-i cunoști sau nu pe vecini, și e foarte nepoliticos să nu le pui la rândul tău carduri în căsuțele poștale. Așa că i-am dat în schimb ce-am avut și eu la îndemână, o iconiță de hârtie cu Maica Domnului. Dorry a privit-o lung, poate că era prima icoană pe care o vedea în viața ei, a strâns-o la piept și, în timp ce Riciu tot bătea clopotul din biserică, mi-a strigat tare în ureche, de parcă eu eram cel surd: The magic of Christmas!

26 thoughts on “pentru cine mai bat clopotele

  • Parinte, reusiti sa ne tineti inimile Sus, chiar daca sunteti departe.
   Ne bucuram atat de mult cand ne scrieti.
   Doamne ajuta!

 1. Vai, ce mult imi place cum scrieti, Parinte! Sfintele Sarbatori ale Nasterii Domnului nostru Iisus Christos sa va aduca multa sanatate, pace si bucurie!

 2. Ne-ați spus, Părinte, o poveste pitorească și plină de tâlc! Mulțumiri călduroase! Să fiți binecuvântat și să aveți un Crâciun pe cât posibil liniștit și luminos alături de cei dragi!

 3. Superb! Ca si Lumea intr-o zi de vineri, ajunsa intr-un mic targ pitoresc din sud-estul Angliei, pe unde isi purta pasii Jane Austen.. Craciun cu pace, va dorim Parinte!

 4. Slava Domnului ca ati revenit ,parinte ! Asta da dar de Craciun! Eram ingrijorata si rugasem un prieten sa afle vesti despre dumneavoastra . Sarbataoarea Nasterii Domnului cu sanatate si pace!

 5. Dumnezeu să vă binecuvinteze! V-am simțit lipsa. Și mai am o altă bucurie: De când nu am mai primit nimic de la dumneavoastră, am avut o teamă continuă că m-ați pus pe lista neagră. Bucuria mea deci este dublă: că ați revenit și că eu sunt încă pe lista dumneavoastră.

 6. Minunat! Până și revenirea dv. este magică, ca o poveste… 🙂
  Sărbători binecuvântate!

 7. V-am descoperit tarziu, parinte, dar v-as citi mai des decat reusiti dumneavoastra sa postati. Craciun Binecuvantat!

 8. Dragi prieteni, în aceste zile sunt pe drumuri și n-am timp să răspund fiecăruia în parte, dar vă mulțumesc tuturor pentru dragostea și entuziasmul cu care m-ați primit înapoi!

 9. Bine ați revenit, părinte! Vă așteptam cu nerăbdare postările. Sărbătoarea Nașterii Domnului cu sănătate și bucurii, alături de cei dragi!

 10. Multumesc parinte! Ma bucur ca a-ti revenit 🙂 In ce localitate este bisericuta? As vrea sa ajung si eu odata la o Sf Liturghie acolo.
  Sarbatori binecuvantate !

Lăsați un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s