Un episcop la Edinburgh

Părintele Rafael, în peștera Sfântului Fillan (sec. 8, Pittenweem, Scoția). ©FOTO: Raveca Constantin, pentru „Jurnal scoțian”

Eram ieri prin parohie, în vizite pastorale și, ca de obicei atunci când merg prin casele oamenilor, îmi lăsasem telefonul în mașină, să nu fiu deranjat. Să vorbești la telefon în timp ce te afli la cineva într-o vizită mi se pare o nesimțire la fel de mare ca și aceea de a intra încălțat într-o casă.

Întorcându-mă la mașină după vreo oră, am găsit un apel de la episcopul Bisericii grecești din Edinburgh, Preasfințitul Rafael. Îl cunosc personal de când era doar părintele Rafael, ne-am văzut de câteva ori și am slujit împreună, aflu de la ucenicii lui vești despre el, dar altfel nu ținem legătura.

L-am sunat înapoi și mirarea mi s-a lămurit de îndată, lăsând însă locul unei și mai mari uimiri.

Episcopul Rafael aflase din întâmplare că un copil al unei familii de români este pe moarte la un spital din oraș. Mă căutase urgent ca să mă anunțe această nenorocire, pentru ca, evident, să-l vizitez pe copil cât puteam de repede, dar, văzând că nu dă de mine, n-a stat pe gânduri niciun minut. În ora în care eu nu-i răspunsesem la telefon, părintele Rafael ajunsese deja la spital, la căpătâiul copilului bolnav. Sărăcuțul, mi-a spus apoi la telefon, te rog tare mult să ai grijă de el și de părinții lui și să-mi spui dacă te pot ajuta cu ceva.

Și asta a fost tot. O zi oarecare în Biserica de la Edinburgh.

2 thoughts on “Un episcop la Edinburgh

  1. La bună ”Întâmpinare”, Părinte!
    ,,, un om o făcut ceea ce era firescul + /sarcina/// de serviciu.
    … despre încălțare-descălțare , la trecerea unui prag, aș balanța( accentul pe ultimul ”a”) între confortul material și cel psihic! … ca unul ce am viețuit într-un //Internat//! …!!!
    Cele bune,
    purice n-t

  2. Încă un episcop care ”umblă printre noi” cu naturalețe și ne reamintește de spiritul creștinismului.

Lăsați un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s