Mic îndrumar despre cum să iubești o țară peste care soarele nu apune niciodată

Țara se iubește învățându-i limba, vorbind-o corect în lume și scriind-o cu diacritice pe Facebook.

Țara se iubește cunoscându-i istoria, nu repetând lozinci despre istoria ei. Suspectați orice adjectiv din discursurile pompoase despre țară: istoria ei se scrie cu verbe. Fiți circumspecți mai ales când politicienii, diplomații și securiștii vechi și noi vă vorbesc despre țară. Țara ta este cea mai mare afacere a lor.

Țara se iubește citindu-i cărțile și plătindu-i cum se cuvine scriitorii, artiștii, învățătorii și litrul de lapte de la țărani. Restaurându-i casele memoriale abandonate, vizitându-i muzeele și construindu-i drumuri.

Țara se iubește ținându-ți cuvântul, îndeplinindu-ți promisiunile și plătindu-ți datoriile. Aruncând chiștocul la coșul de gunoi și respectând viteza legală în localitate.

Țara se iubește cu versuri patriotice, dar și cu vorbe grele despre hoții și impostorii ei, cu jurăminte de credință, dar și cu răfuieli de îndrăgostit înșelat. Numai iubirea adevărată ceartă cu cele mai grele cuvinte.

Țara se iubește acasă, dar și pe microbuzele care o duc la muncă în străinătate. De mai multe ori se aud „mamă” și „tată” în Spania, Italia și Anglia decât în Moldova, Muntenia și Ardeal. Țara se iubește și atunci când cere pâine și casă în toate limbile pământului. Țara binecuvântează în toate limbile pământului. Țara blestemă în toate limbile pământului. Țara mea, peste care soarele nu apune niciodată!

23 thoughts on “Mic îndrumar despre cum să iubești o țară peste care soarele nu apune niciodată

 1. Un îndreptar de bun simț!
  Ce frumos ar fi dacă, conducătorii țării noastre, ar avea viziunea politică, pe măsura așteptărilor românilor și minunatei Românii !

 2. Tare ne-ai mai lipsit, Parinte …
  Noroc de tara asta mare de ne cuprinde pe toti !

 3. La mulți ani de 1 Decembrie!
  Mulțumim mult pentru articol.
  Inclusiv pentu msutrare, titdeauna încerc să scriu corect, dar cu diacriticile, mai pacatuiesc!

   • Daca tit sunt la spovedit, trebuie sa recunosc ca ma maniez tare cand vad limba romana schilodita, mai ales de cei care se dau mari patrioti!
    Cu totii facem greseli de tastare, dar o puzderie de agramatisme? Este prea mult!

 4. Vă mulțumesc călduros pentru aceste precizări care proiectează in concret, in zona etcă și civică totodată , conceptul de țară , acesta vehiculat zgomotos de către oficialități si de noi toti in “ziua națională”. Altminteri, indiferență, nepăsare.

 5. Ce pledoarie frumoasă și pe înțelesul tuturor!
  Soarele nu apune niciodată? Vă referiți la faptul că românii sunt răspândiți peste tot în lume?

   • Imperiul Britanic se lauda ca peste teritorul sau “Soarele nu apune niciodată”!
    Dar in anii ’50 impriul a disparut, eu constatam in anii ’70 ca Uniunea Sovietica si satelitii sai se intind pe mai mult de 180 de grade de longitudine, deci si lagrul socialsit se poate fali ca peste el “Soarele nu apune niciodată”!

 6. Chiar ne-ați lipsit, părinte!
  Ne-am bucura să postați mai des câte un gând… Aveți un mare dar și o profunzime a cuvântului!

 7. Săru’dreapta părinte! Mulțumesc frumos pentru inspirație, chiar astăzi am instalat tastatura dublă pentru a onora Limba Româna așa cum merită. Sărbători binecuvântate!

Lăsați un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s