Pe de o parte, Dumnezeu este iubire. Pe de altă parte, cutremurul din Turcia

Pe de o parte, să crezi că Dumnezeu este iubire, să predici toată ziua cuvintele Evangheliei, să pozezi în cel prin care trece toată suferința lumii, să te pozezi la propriu vărsând lacrimi, mângâind copii și împărțind pachețele bătrâneilor neajutorați.

Pe de altă parte, să justifici suferința ca pedeapsă a lui Dumnezeu, să cauți explicația cutremurului din Turcia în păcatele oamenilor, în catedrala Sfânta Sofia etc., mai mult, să faci din cutremur „icoana” pedepsei păcătoșilor și să te dai profetul judecății divine. Lasă că ar fi fost de ajuns să citești pe wikipedia lista cutremurelor din Turcia din ultimii 20 de ani. Și să te întrebi un pic ce și cum s-a construit într-o astfel de zonă a unei falii tectonice atât de active, cu ce autorizații, cu ce materiale, sau ce șpăgi s-or fi dat pentru blocurile acelea care au căzut ca niște cuburi de jucărie. Deci, ce judecată divină este în cutremurul din Turcia? Acolo au murit de-a valma, nici măcar stăpânii lumii, ci tot mii de amărâți și copiii lor, care locuiau prin cartiere înghesuite, în blocuri vechi sau în căsuțe prost construite și cu materiale furate. Dumnezeu să-i odihnească pe cei morți acolo și să-i mângâie pe cei care trec prin suferința acestor pierderi.

Dar nu pot să nu mă întreb ce frustrări drăcești se ascund într-un om credincios, ca să găsească justificări divine unei nenorociri care a luat mii de vieți. Ce schizofrenie duhovnicească, să predici un Dumnezeu „care atât de mult a iubit lumea” (Ioan 3,16), dar primul gând în fața unei nenorociri să-ți fugă la pedeapsa lui Dumnezeu? Ce monstru ar fi ieșit dintr-un astfel de om, dacă printr-o altă conjunctură ar fi luat calea unei revoluții și nu pe cea a unui seminar popesc de provincie? În orice popă care predică răzbunarea lui Dumnezeu este un tiran ratat într-un seminar.

Cea mai bolnavă credință este cea care justifică suferința pe seama lui Dumnezeu. Îl iubesc nespus pe acel preot (parcă părintele Buga), care povestea undeva că, fiind chemat să îngroape un copil de trei ani, își ticluise nu mai știu ce predică teologică, dar a sfârșit încă din primele secunde izbucnind în plâns și spunând doar atât: „Vă rog iertați-mă. Și iertați-l și pe Dumnezeu”. Adică: vă implor, nu puneți asupra Lui nenorocirea asta. Sau: nu e nicio suferință de justificat prin El, este El atotputernic, dar are un fel al Lui de-a fi neputincios, gândiți-vă doar că și-a lăsat Fiul să moară pe Cruce.

Hristos n-a pedepsit niciun păcătos, ci a luat asupra Lui toate păcatele lumii, iar când apostolii, într-un moment de nesăbuință, au vrut „să cheme foc din cer” peste un sat de amărâți care nu-i primiseră, El i-a certat: „Nu știți voi fiii cărui Duh sunteți? Fiul Omului n-a venit ca să piardă sufletele oamenilor, ci ca să le mântuiască” (Luca 9,55). Probabil că apostolii aveau în cap Legea și exemplele ei, dar nu la Vechiul Testament și la exemplele lui trebuie să mergem, ci la Mântuitorul lumii, în răscumpărarea căruia se „împlinește” toată dreptatea credinței noastre (Matei 5,17). „Ați auzit că s-a zis…” – acesta e Vechiul Testament. „Iar eu vă zic vouă” – acesta e cel Nou.

De ce au fost posibile episoade care ne contrariază în Vechiul Testament? De ce nu mai purtăm războaie în numele credinței, ca Iisus Nave, de ce nu mai aducem azi sacrificii animale, de ce nu ne mai tăiem bărbații împrejur, de ce nu mai împărțim lumea în „curat” și „necurat”, de ce „nu omul a fost făcut pentru sabat, ci sabatul pentru om”? Pentru că, „din început nu a fost aşa” (Matei 19,8), pentru că „din învârtoşarea inimii” noastre s-au scris multe lucruri din Lege. Lupul trebuia să pască împreună cu oaia, acesta era planul Lui. Planul nostru a fost să ucidem lupul și să mâncăm oaia.

Când niște gură-cască îi aduc lui Iisus vestea despre o tragedie înecată în sânge (Luca 13,1-5), care va să zică, „ia uite, Doamne, ce păcate or fi având ăia”, El le răspunde: „Credeți că au fost mai păcătoși decât voi? Dacă nu vă pocăiți, toți veți pieri la fel”. Așa ar arăta judecata divină, cu „toți la fel”, după dreptatea pe care o cer frustrații credinței.

Iar dacă vreți totuși Vechiul Testament, recitiți Iov: prietenii lui, care-i justificau suferința pe baza păcatelor omului și a dreptății lui Dumnezeu, altfel cu vorbele meșteșugite din multe predici de azi, abia au scăpat de mânia Lui, care „ardea împotriva lor”.

Oamenii de acest fel își găsesc credința nu în iubirea lui Dumnezeu, ci în răzbunarea frustrărilor lor. Dovada existenței dumnezeului lor este răzbunarea, nu iubirea, iar credința lor este răzbunarea pe necredința celorlalți. Acest duh al frustrării are mare putere de încredințare, poate face din fanatici mari virtuoși, unii se pot hrăni doar cu pâine și apă, dar credința lor nu se va împlini până nu vor vedea păcătoșii înecați în sânge. Ei proclamă slava lui Dumnezeu peste pământ, doar pentru că în ea este triumful lor, de care viața i-a frustrat. Călăi fără asumare, așteaptă în ascuns spectacolul execuției publice a păcătoșilor, și se desfată cu închipuirea chinurilor acelora.

Pe de o parte, Dumnezeu este iubire. Pe de altă parte, cutremurul din Turcia.

Cum să înțelegem asta, cel puțin noi, cei care-l chemăm „Tatăl nostru”? Tată, da: dar nici măcar pe însuși Fiul său întrupat în om nu l-a putut scuti de cel mai mare cutremur. Pare că orice devenire în om pe lumea asta nu poate fi scutită de toate cutremurele, de toate tragediile care decurg inexorabil dintr-o „cădere” pe care, adevărul e că nu știm să o explicăm convingător, dacă nu revenim mereu la lucrurile de bun simț, care guvernează orice conștiință.

Da, Tatăl este iubire, dar este și libertate. Tatăl ideal își pune viața pentru copilul său, dar nu-i împiedică plecarea de acasă (Luca 15,11-32). Tatăl ideal îl așteaptă la poartă, cu ochii în drum, dar nu blestemă în urma lui. Tatăl ideal, dacă fiul său îi va cere pâine, nu-i va da piatră (Matei 7,9). Dar dacă fiul nu cere pâine? Dacă vrea piatra încercărilor? Dacă fiul singur își trage în cap cu piatra aceasta? Tatăl lui va rămâne așteptându-l în drum.

Tatăl ne poate ajuta să ne ducem suferințele, Tatăl ne primește oricând înapoi, Tatăl ne trimite miracolele sale, dar Tatăl nu poate trăi viețile copiilor săi. Pentru aceasta sunt minunați și Tatăl, și copilul. Tatăl ne învață, ne poruncește, ne amenință, ne ia de urechi, dar nu ne constrânge libertățile, voințele, deciziile, nu El ne alege primarii, judecătorii și constructorii de blocuri, nu El ia șpagă pentru planuri urbanistice, nu El ne otrăvește mâncarea, aerul și apa etc.

Trăim într-o lume căzută odată cu noi de la alegerea „binelui și a răului”, o lume care-și așteaptă mântuirea împreună cu noi, cum zicea Sfântul Maxim Mărturisitorul. Prima facere n-a mers bine deloc, am stricat-o tot noi. Ea s-a făcut omului potop și „mormânt aşternut cu apă”, spune Sfântul Ioan Damaschinul, în canonul de la Bobotează. Dar facerea a doua, mântuită de Hristos, va fi „cer nou și pământ nou”, în care „va locui dreptatea” (2 Petru 3,13). Şi Mântuitorul „va şterge orice lacrimă din ochii lor şi moarte nu va mai fi; nici plângere, nici strigăt, nici durere nu vor mai fi, căci cele dintâi au trecut” (Apocalipsa 21,4). Și odată cu ele toate potopurile, și toate cutremurele, și toate frustrările drepților închipuiți.

67 thoughts on “Pe de o parte, Dumnezeu este iubire. Pe de altă parte, cutremurul din Turcia

  1. Am crescut auzind mereu că voi fi pedepsită dacă fac păcate, greșeli, ca Dumnezeu nu doarme. Mă gândeam că Dumnezeu nu poate fi răzbunător și violent ca tatăl meu, că nu face muncă de detectiv ca să ne prindă cu mâța-n sac și sa ne dea peste degete.
    Cele scrise de dumneavoastră sunt o mângăiere pentru noi. Mulțumim!!!

  2. Perfect adevarat ca:
    ” au murit de-a valma, nici măcar stăpânii lumii, ci tot mii de amărâți și copiii lor, care locuiau prin cartiere înghesuite, în blocuri vechi sau în căsuțe prost construite și cu materiale furate”

    Totusi, constructiile de slaba calitate AU o justificare, in zona respectiva: nu au mai fost cutremure puternice de 200 de ani!
    Nu este ca la noi, unde STIM bine ca seismul din Vrancea se repeta cam la 40 de ani. Aici, daca constuim prost si vor fi victime la cutremru, de vina nu este Mania Domnului, ci stict slaba calitate.
    Dar acolo in Turcia nu stiau ca este o zona seismica activa …

    Asa cumspuneti, Tatăl este iubire, dar este și libertate.

    • „in zona respectivă: nu au mai fost cutremure puternice de 200 de ani!” – ultimul de 6.8 în 2020, alte trei tot de peste 6 numai din 1970 încoace. Falia Est-Anatoliană are istoric de cutremure devastatoare. Iar Turcia are pretutindeni risc seismic ridicat. Puteați căuta și singur aceste date pe wiki.

  3. Multumesc pentru cuvant. E un cuvant care iti da nadejde. E infioratoare ideea ca noi pacatosii suntem in mainile unui Dumnezeu mânios si ofensat de pacatele noastre si care doar prin Fiul ne vede buni si sfinti, altfel mânia Lui este peste noi. Ce sens au toate acestea, daca pacatul e o boala mortala, o rupere de Viață? Ma intreb ce sa mai pedepseasca Dumnezeu, daca omul s-a pedepsit pe sine dobandind moartea sau cum se impaca aceasta idee cu versetul de aur al Scripturii, Ioan 3,16 sau cu Pilda Fiului Risipitor?

    • „daca omul s-a pedepsit pe sine dobandind moartea” – Exact, asta spune și Sf Pavel, Adam a murit o dată pentru toți, toate morțile noastre acolo își au sursa până la capătul lumii. În fiecare din noi, indiferent cum și când murim, e moartea primordială a lui Adam. Și morții de la cutremurul acesta tot atunci au murit, tot de acolo provine moartea lor, nu de la un Dumnezeu care ar „trimite” cutremure. Adam și-a ales singur ceasul lui și ceasul nostru, din păcate. Nu Dumnezeu i-a ales ceasul, El doar i-a spus, l-a avertizat , „în ziua când vei mânca, vei muri”. Și Adam și-a ales ceasul, al lui și al nostru. Tot repet asta pentru cei care își imaginează un Dumnezeu împărțind moartea. Un singur ceas de moarte a ales totuși și Dumnezeu: al propriei Sale morți în Fiul. Că numai așa putea face toate morțile învieri.

  4. Dumnezeu n-a venit în lume pentru a eradica suferința. Dumnezeu n-a venit în lume nici măcar să o explice. Dumnezeu a venit în lume pentru a umple suferința umană cu prezența Lui.(Paul Claudel)

    Suferința a venit în lume prin păcatul lui Adam. Noi putem duce suferința noastră doar cu Dumnezeu, și atunci îi ajutăm și pe alții să își ducă suferința.

    Ceea ce este specific în zona cutremurelor pentru ultima decadă sunt taberele de refugiați din Siria.

  5. Wonderful, parinte!
    Cuvintele pe care le-ati scris imi aduc aminte de un articol despre Cruce al unui parinte ortodox francez – Domnul sa-l odihneasca cu sfintii Lui!
    https://apostolia.eu/articol_529/crucea.html
    “Noi mărturisim, împreună cu Biserica, că Hristos, după cum ne spun Scripturile, a acceptat în mod liber să moară pe Cruce, din ascultare faţă de Tatăl Său. Da, dar aten­ţie! Să nu facem aici o eroare de interpretare, o eroare monstruoasă, înţelegând că Tatăl a vrut ca Fiul Său să fie răstignit. Să îndepărtăm de la noi această gândire blasfemiatoare, absurdă, vulgară chiar, dar atât de răspândită printre creştini. O gândire care face din Dumnezeu un tiran ucigaş — chiar dacă nu îndrăznim să recunoaştem deschis acest lucru —, o gândire care nu poate provoca în inima omului decât resentimentul, ura şi revolta împotriva lui Dumnezeu. În orice caz, o gândire care nu naşte nici dragoste, nici încredere, nici speranţă. O gândire pur şi simplu păgână!”

  6. „Planul nostru a fost să ucidem lupul și să mâncăm oaia.”… Nu cred că putem vorbi de un plan „al nostru”! Ceea ce a ieșit a fost că, noi (oile) L-am omorât pe Păstor (tot din frustrare și răzbunare), iar ca o pecetluire a „dreptei judecăți”, ne-am asumat: „Sângele Acestuia, peste noi și peste copiii noștri!” Apoi… „dacă Dumnezeu este Iubire, de ce Holocaustul??”
    Am multe în minte, iar sfânta scriptură abundă de exemple… Cred că cine a citit măcar o dată în viață Psaltirea, are o imagine cât de cât apropiată despre Iubirea dar și despre mânia lui Dumnezeu, acolo unde neghina și lienele nelegiuirii, sufocă orice firicel de grâu!… Iar ca să vorbim de Iov, în contextul acesta, ar însemna să spunem că toți cei care au murit acum sub dărâmături, sunt „fiii lui Iov”, nu? Adică… pagube colaterale! Sau poate fiii lui David, că tot vorbeam de Psaltire!
    „Tatăl ideal îl așteaptă la poartă, cu ochii în drum, dar nu blestemă în urma lui.” E greu să vorbim, în rândul „oilor”, despre „tatăl ideal”, atât timp cât fiul nelegiuit a pus stăpânire pe pâine și cuțit, iar pe „tatăl” l-a exilat într-o locație, uitând de el la propriu, sau mai rău, „ajutându-l să crape”, ca să nu-l mai încurce. Am asistat de foarte mic copil la astfel de scene, la o casă învecinată, când urletele și tânguierile și blestemele bietului bătrân, se auzeau de departe… NIMIC din toate vorbele acelea grele, n-a rămas în van! „Şi am trecut şi iată nu era şi l-am căutat pe el şi nu s-a aflat locul lui.”
    Nu știm noi câtă durere și cât sânge nevinovat a curs în Siria. Noi suntem liberi, ne putem ruga pe stradă, în metrou, acasă, iar bisericile abundă. Nimeni nu ne persecută când Îl căutăm pe Hristos! Doar că în ultimii ani, Siria a scos martiri pe bandă!… Față de îndurările lor, credința noastră este moftul cafelei de dimineață! Pentru că ne pasă de drepturile câinilor vagabonzi care fac victime printre oameni, a urșilor care s-au înmulțit mult peste firescul habitatului lor, și coboară la stână sau… în oraș… Ne prevalăm de… nejudecare, și în deplină conștiință a anormalului, acceptăm legiferarea păcatului strigător la cer, dar pentru bieții oameni decapitați, spânzurați prin piețe, sau omorâți în chinuri doar pentru că îndrăznesc să creadă în Hristos, nu organizăm oficial, dezbateri fiindcă… nu-i treaba noastră!… Păi atunci să-L lăsăm pe Dumnezeu să lucreze cum știe El, dar măcar să nu credem că suntem la măsura de a… „face lumină”, pentru că nu știm! (Probabil, dacă i-am întreba pe greci, ce cred ei despre cele întâmplate în Turcia, au varianta lor, raportată tot la judecata lui Dumnezeu.)
    Este evident că primul gând este acela de a ne ruga pentru ei, indiferent de credința sau naționalitatea celor peste care a căzut nenorocirea, că nu suntem mai buni și nu știm când va îngădui Dumnezeu să vină și rândul nostru. Și… NU, „toate potopurile, și toate cutremurele” n-au trecut, și n-o să dau citate din evanghelii sau din apocalipsa sf. Ioan… În ciuda multor… „profeții”, nu cred că aceasta este apocalipsa, ci doar „zvonuri de războiaie, și cutremure pe alocuri!”!…

    • Totusi… si in Siria au murit din cauza acestui cutremur de ieri cel putin 1444 oameni (din ce stim pana acum, din nefericire, bilantul este unul provizoriu).

      • Obliyo on.vb despre creștinii martirizati din Siria. N.are legatura cu morții de la cutremur.

  7. Nici un fir de par nu cade fara voia Domnului dar cutremurele vin cand și unde vor ele? Nu decide Dumnezeu clipa cand mori ci o face un fenomen natural? Intâmplarea face ca unii sa moară si altii nu in aceeasi bloc căzut?
    Este amputarea unui picior cangrenat o pedeapsa din partea medicului? Poate cineva spune ca il intelege perfect pe Dumnezeu fara sa fie el insusi Dumnezeu? De ce crede lumea ca Dumnezeu este, actionează asa cum si-l inchipuie ea?

    • „….. În ziua în care vei mânca din el, vei muri negreşit!”. Deci cine a „ales” momentul când a murit Adam? – Dumnezeu sau Adam însuși?

      • Desigur Dumnezeu, ca Adam nu a murit cu marul in gura ci a fost izgonit a mai trait mult, a avut copii….
        Adam a ales nu cand moare ci sa moara! O diferență enormă!

          • Căutați nod in papura?
            Raspunsuri posibile ( va alegeti cu care puteti continua in felul in care ati inceput):
            1. Pentru Dumnezeu ziua mortii lui Adam a fost tot una cu ziua cand acesta a muscat din mar, Dumnezeu este in afara de timp!
            2. Gresala de traducere!
            3. Lipsa literei D la inceputul citatului dvastra.
            Acum am si eu o intrebare daca tot ne jucam de-a intrebari fara noima:
            dupa ce a muscat din mar, a fost izgonit din rai, s-a culcat cu Eva care i-a nascut 3 copii, a lucrat pamântul si apoi seara a murit? De unde se aduna atunci cei 800 de ani a lui Adam? Vreti sa spuneti ca Biblia minte?

          • Om bun, nu caut nod în papură, vă arăt că nu sunteți în stare să înțelegeți un cuvânt, dar mai rău că nici măcar să vă puneți o întrebare.

        • Moartea este o mare despărțire, dar sunt mai multe morți, așa cum sunt mai multe mari despărțire.
          Este moartea sufletului, atunci când se desparte sufletul de Dumnezeu, așa cum este moartea trupului atunci când se desparte sufletul de trup.
          Adam a murit sufletește imediat ce a mușcat din măr.

  8. C.S. Lewis scrie într-unul din eseurile sale un lucru care mie mi-a mers la inimă. Nu știu citatul exact, dar ideea este că sufletul fiecărui om este ca o concavitate modelată de Dumnezeu astfel încât să se potrivească cu precizie pe o anumită plinătate a Sa. Prin faptele sale, omul își strică forma sufletului. Revenirea la forma originală (la “frumusețea cea dintâi “) se face cu suferință și durere – dacă și o coloană vertebrală strâmbă se îndreaptă cu durere, cu atât mai mult un suflet.
    Cuvintele lui m-au întărit în părerea că suferințele prin care trecem nu sunt pedepse, ci calea (probabil cea mai ușoară) spre îndreptare – lăsată (iar nu dată) de Domnul din marea Lui milă. Condiția ca această cale să funcționeze de-adevărat spre îndreptare, este ca cel ce suferă să înțeleagă și să accepte suferința ca atare.
    În consecință, și à propos de bunătatea lui Dumnezeu, mi-e foarte greu să cred în mânia și răzbunarea Domnului. Cred mai degrabă că Dumnezeu lasă uneori să se răsfrângă asupra noastră consecințele actelor noastre, spre îndreptarea noastră. Alteori – atunci când consecințele ar fi prea greu de dus – Îi e milă de noi, și nu lasă.
    Atunci când le lasă, ne pune la îndemână și tot ajutorul de care avem nevoie – trebuie doar să întindem mâna și să îl luăm.
    Știu că cele de mai sus sunt locuri comune, dar decurg firesc din ideea lui Lewis.
    Știu, de asemenea, că e ușor să spui lucruri de acest gen în perioade de liniște și bunăstare; mă rog Domnului să aplic aceste idei și dacă va fi să trec prin greu.

    • Minunată această abordare, care reflectă de departe starea de veghe și înțelegerea în profunzime a credinței dar și a iubirii de Dumnezeu. Din păcate, arareori suferința îngăduită de Dumnezeu, are menirea să-l înțelepțească pe cel ce se îndreptățește pe sine, în judecățile sale. Dimpotrivă, ori își va împietri și mai mult inima, ori se va îndărătnici mai vârtos, detonându-și vesta încărcată cu trotil, în mijlocul mulțimii nevinovate, adresând același strigăt ca și la vederea dezastrului: „Allah akbar!”
      Dacă „Dumnezeu e Mare” și Bun și Iubire, cum putem în numele Lui (dar și în numele conștiinței noastre) să urâm, să judecăm, să ne răzbunăm, să suprimăm vieți nevinovate, să umilim și să constrângem (fiindcă… putem), să alungăm din case sau să-i determinăm prin orice mijloace pe locuitori să-și părasească pământurile și munca lor de-o viață, rudele, părinții, bătrânii, și să ia astfel calea pribegiei într-o barcă șubredă, peste întinsul mării, în speranța că vor ajunge la țărm și… vor primi ajutor străin… Nu zece, nu o sută, nu o mie astfel de suflete chinuite cu copii în brațe mulți dintre ei, ci cu sutele de mii, sau chiar milioane? Cât să mai ofteze Dumnezeu cel Mare? Mult a plâns David, moartea copiilor săi, deși unii păcătuiseră grav, iar alții ridicaseră împotriva sa, „călcâiul”!… Cine seamănă vânt, culege furtună! Este cea mai cunoscută lege a naturii, și este de neînțeles de ce omul nu și-o însușește, deși pretinde că „vede”, „aude”, „știe TOT”!…

  9. Nu se intelege exact din text, si as vrea o clarificare asupra intamplarii cu părintele Buga.
    Sunteti de acord cu afirmatiile lui? Anume, ca ar trebui ca noi sa Il iertam pe Dumnezeu si ca, in unele situatii, Dumnezeu e neputincios ?

      • Sunt de acord ca nu am inteles. Puteti clarifica ?
        Exista situatii in care Dumnezeu trebuie iertat de oameni?
        Exista situatii in care Dumnezeu e neputincios ?

      • Iertati-mi insistenta.
        Sunt cateva subtilitati teologice aici. Doar ca acest blog e citit si de oameni rataciti, care pot interpreta gresit foarte usor.
        Caci daca exista cazuri in care Dumnezeu trebuie iertat, ori in care Dumnezeu este neputincios, cine decide care sunt acele cazuri? Si daca totusi nu putem/nu vrem sa il iertam pe Dumnezeu, cui o sa slujim?
        Si daca totusi il iertam, carui Dumnezeu slujim de fapt? Unuia iertat de oameni? Este acesta Dumnezeul adevarat, facatorul cerului si al pamantului si al tuturor lucrurilor vazute si nevazute, care va veni cu slava sa judece viii si mortii, cand El Insusi trebuie judecat de fapturile Lui?
        Stiu ca nu ati spus “judecat” aici. Dar asta implica iertarea. Ca sa ierti, trebuie sa crezi ca undeva a gresit, si asta e o judecata.
        Si poate de asta e nevoie de o clarificare.

        • Ai văzut știrea dimineții în ziua cutremurului, o anume doamna comenta confuza exact despre ce vorbește parintele aici,mana Domnului nu a fost acolo sa declanșeze cutremurul, sa pedepsească cum se declara; ce bine ca a venit cu completări parintele ca nu mai exista confuzii! Înțelegem toți acum ce a dorit sa ne atenționeze, sa zic și las aici chiar cuvintele parintelui în sprijinul intelegerii “Cum să înțelegem asta, cel puțin noi, cei care-l chemăm „Tatăl nostru”? Tată, da: dar nici măcar pe însuși Fiul său întrupat în om nu l-a putut scuti de cel mai mare cutremur. Pare că orice devenire în om pe lumea asta nu poate fi scutită de toate cutremurele, de toate tragediile care decurg inexorabil dintr-o „cădere” pe care, adevărul e că nu știm să o explicăm convingător, dacă nu revenim mereu la lucrurile de bun simț, care guvernează orice conștiință.”

    • 🙂 O să încerc să las câteva gânduri ca răspuns la cele 2 întrebări. 1. Lumea să Îl ierte… unii copii urăsc că au venit într-o asemenea lume a unor părinți care sunt îmbibați cu proasta înțelegere a cuvintelor Cuvântului sau suntem de o ignoranță uluitoare asupra rostului vieții. Să Îl ierte toți cei care nu înțeleg rostul suferinței pe care unii o urăsc, nu o pot duce. 2. Este neputincios în fața alegerii nenorocite a omului de a-și lua singur viața dată în Dar. Din Iubirea Absolută a Lui decurge și voia potrivnică a omului care ,,alege,, a se autodistruge. Intrând în viața a 3 dintre sinucigașii ratați, am văzut că Domnul i-a oprit de fiecare dată de la acest gest antihristic. Iertare Domnului Dumnezeu de am greșit cu aceste gânduri, iertare și dumneavoastră, cititorilor!

  10. A învață că Dumnezeu este Iubire, fără a spune ca este și Drept Judecător, aceasta nu pare învățătură dreapta. Nu cred ca suntem in măsura sa cunoaștem judecata lui Dumnezeu, dar a spune doar ca Dumnezeu este iubire, ar trebui sa nu mai existe iadul, toți sa mergem in rai. Ar însemna să facem păcate cu conștiința ca Dumnezeu ne iubește, ca Dumnezeu nu ne judeca. Asa a venit cineva cu ideea (la o conferință cu PS Ignatie) ca, sa se scoată cuvantul “frica” din chemarea “cu frica de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste, sa va apropiati”. Binenteles ca nu putem spune ca Dumnezeu este mânios, cu atât mai puțin răzbunător, pt ca a judeca drept, nu este nici mânios s-o nici răzbunător.

    • Ca ar fi sau nu pedeapsa lui Dumnezeu în evenimentele din Turcia, Siria, etc? Nu putem ști, “judecata noastră este ca o cârpă lepadata”. Spunea cineva într.un comentariul, se poate întâmpla ceva fără voia Domnului? Aici ar trebui o clarificare.

    • Doamnă, uitați clarificarea: ce-ați vrea să fie Dumnezeu pentru dvs și copiii dvs? Iubire sau Dreptul Judecător?
      „dar a spune doar ca Dumnezeu este iubire, ar trebui sa nu mai existe iadul, toți sa mergem in rai.” – Groaznic, nu?

      • Dumnezeu nu este Iubire “sau” Drept Judecător, este “Cel ce este”, nu este ce vreau eu sau cum și.l închipuie unii sau altii. “Ori nu m.am exprimat eu corect, ori ați înțeles greșit, n.am spus ca nu vreau eu ca toți sa mergem in rai, Doamne ajuta sa mergem toți, Dar dacă excludem ca Dumnezeu este și Drept Judecător, atunci iadul e doar o mincouna? Deci Dumnezeu este și Drept Judecător.

        • Nimic din Scriptură nu ne spune că iadul în mod cert nu va fi gol. Ea ne prezintă doar consecințele vieții fără Dumnezeu, nu și judecata ca fapt consumat. Avem tot dreptul să sperăm (dar nu să declarăm) că toți vor fi în rai, exact așa cum voiește Dumnezeu, despre Care citim că vrea ca toți să se mântuiască. E suficient să cunoaștem acest lucru. Restul, cine NU se mântuiește, ține tocmai de acea cunoaștere a răului de care ne-a ferit Dumnezeu. Treaba noastră e cunoașterea binelui, adică a lui Hristos.

          • E prima dată când văd un blog în maghiară cu texte de Stăniloae și Steinhardt :)).Foarte bun magazinul dvs, am tot pus pe translate din articole, felicitări!

          • Din câte știu, traducerea mea după Stăniloae este o premieră, până acum fiind traduse în maghiară doar scurte fragmente prin eseuri.
            Din fericire, eu vă pot citi fără translate și o fac de câțiva ani 🙂 Foarte binevenite cele două postări recente, poate mai cutremură ceea ce numiți neofariseism.

          • Știm, in schimb, de la Sfinții Părinți. Care au arătat apocatastaza ca fiind erezie.

          • Ștefan
            Ce legătură are replica dvs. cu ce-a spus Annamaria mai sus? Nu văd nicio apocatastază acolo, dimpotrivă, toată judecata lăsată lui Dumnezeu. În schimb, dreptul nostru la nădejde și rugăciune până și pentru ultimul păcătos: „Avem tot dreptul să sperăm (dar nu să declarăm) că toți vor fi în rai, exact așa cum voiește Dumnezeu, despre Care citim că vrea ca toți să se mântuiască”. E mai ortodoxă trăirea ei și e mai în duhul unui sfânt ca Siluan Athonitul, de exemplu, decât răbufnirea voastră încruntată.

          • Ștefan,
            desigur că apocatastaza este o erezie. Dar este erezie apocatastaza ca doctrină, ca pretenție a cunoașterii certe a faptului că toți se vor mântui, ceea ce echivalează cu judecata gata consumată cu rezultat pozitiv pentru toată lumea. Speranța, în schimb, este altceva. Este așezarea sufletului în orizontul infinit al dragostei care „toate le nădăjduiește”. Așa cum spune pr Ioan-Florin, esențial este să lăsăm judecata lui Dumnezeu. Neavând competența Lui, noi nu știm exact cine va pieri, putem lansa cel mult afirmații statistice: „unii”. Dar Dumnezeu nu lucrează cu statistici.

    • Reacția aceasta la ,,Dumnezeu este Iubire Absolută,, cu ,,da, dar e și Dreptate,, am întâlnit-o foarte des și am tras concluzia că definiția Dreptății este eronat înțeleasă. Zic și eu că Dreptatea Lui este ca toți oamenii să-L cunoască ca fiind Iubire nedezlipită de Adevăr. Dreptatea Domnului este că orice om are chipul Chipului lui Dumnezeu-Hristos și toți cunoscându-L pe El avem viață veșnică în același timp cunoscându-ne și pe noi ca persoane, după Model. Atât de Absolută e această Dreptate, încât niciun chip cioplit de mintea noastră nu va intra în Împărăția Iubirii. Nimeni nu va intra în Împărăție cu masca, cu alt chip decât unicul chip care ne-a fost dat, căci doar așa ne cunoaște Dumnezeu. Și atunci, cum putem noi judeca, cum putem noi gândi despre orice alt om dacă eu însumi/însămi nu am ajuns să mă întâlnesc cu Hristos? Unicul reper de discernere al omului este Iisus Hristos. Poți spune doar că ești în asemănare cu Reperul sau nu ești în asemănare cu El… așa cu toți pe care îi întâlnim. Sfinții văd în toți oamenii Chipul lui Hristos, iar cel mai frumos om pe care l-am întâlnit este curelarul din Alexandria: toți se vor mântui de confuzie și de minciuna de sine și de Cine și Cum Este Dumnezeu, numai eu nu. Să-i vezi pe toți ajungând să-L re-cunoască pe El și să-L iubească, asta e o mare bucurie și odihnă, căci vrei ce Voiește Dumnezeul Nostru.

  11. In orice tragedie ce se intampla crestinii il scot pe dumnezeu total nevinovat.Omul este vinovat ca a mincat un fruct dintr-un pom,dumnezeu ne iubeste de nu mai poate.„Se întâmplă vreo nenorocire în cetate fără ca Domnul să nu o fi pricinuit?” (Amos 3:6).Daca esti crestin adevarat,dupa parerea mea ,accepti faptul ca dumnezeu a omorat in chinuri groaznice mii de copii striviti sub darmaturi in cutremurul din Turcia.Daca incerci sa justifici cu marul mancat esti un om care face de rusine rasa umana si atat.

    • „Omul este vinovat ca a mincat un fruct dintr-un pom”
      – Omul a ales să moară („în ziua cînd vei mânca vei muri”), fructul e doar un simbol.
      „Se întâmplă vreo nenorocire în cetate fără ca Domnul să nu o fi pricinuit?” (Amos 3:6)
      – Domnul este cauza tuturor locrurilor pentru că e cauza libertății noastre, inclusiv a libertății de a muri, de a suferi etc. În acest sens e „pricina nenorocirilor”. Mai auzi câte un copil care spune părinților exact așa, „din cauza ta sunt nefericit, că tu m-ai născut”.

      • Libertatea de a muri, de a suferi….Parinte, ati vazut imaginile cu copii ingropati de vii care au fost totusi salvati,in cutremurul din Turcia?.Uitati-va un pic in ochii lor si spuneti-le lor despre libertatea de a muri si a suferi.Vorbiti de libertate,liber poate a fost doar Adam in rai si Hristos care nu au avut patimi.Noi restul ne nastem in lanturi si dumnezeu intarzie sa ne elibereze.O fi ocupat cu cutremurele din Turcia?

        • Uitați-vă în ochii lor și spuneți-le cine le-a făcut blocurile din apă și nisip, și cine din jur i-a făcut niște amărâți pe lumea asta. Cred că ar ajuta mai mult decât o discuție despre libertate.

        • Și sa ne întâlnim toți, adică toți, repet,cei care eram polarizati (buni in cea dreapta și rai in cea stanga) în Împărăția Cerului? De ce nu, ar fi precum pe pământ, asa și In cer, cu dorința și aspirații de bine, ar fi ideal! Îmi cer iertare pentru eventualele neplăceri pricinuite. Este cam simplista totuși abordarea mea asupra acestei probleme existentiale! ideea care transpare din text vine decât în sprijinul înțelegerii liberului arbitru și înțelegerii ca Domnul este calea, adevărul și viata și deci nu moartea!

  12. Nici noi și nici autorul blogului nu cred că e în măsură să justifice sau să măsoare judecata Divină.

    Da, în general toate sunt de la Dumnezeu.

    Că e atenționare sau pedeapsă, nu știm dacă e și nici nu prea contează. De multe ori, astfel de evenimente sunt date astfel încât lumea să se reîntoarcă spre empatia, compasiunea și solidaritatea individuală.

    În același timp, însă, ceea ce spune domnul respectiv e adevărat pentru perioada în care legea Divină se aplica doar pentru Israel, legile celelalte fiind păgâne. Se aplica doar pentru tot timpul dinainte de Hristos până după venirea Acestuia cu ceva timp.

    Dacă ne uitam până astăzi, de câteva sute de ani de la Marea Schismă, omenirea a tot început să decadă. Iar diferența dintre noi și asiatici este că, ei, în păgânătatea lor, au respectat codul moral primordial care ținea lumea în echilibru. Noi am renunțat la orice tine de creștinismul nostru și ne-am aciuat pe lângă fel de fel de alternative, unele mai mult sau mai puțin spălătoare de creiere.

    Tot ce pot să spun, nu de la mine, sunt profețiile pr. Paisie Aghioritul care menționa ca Turcia va fi ștearsă de pe harta, iar sângele în Constantinopol va fi pana la gleznele cailor.

    Având în vedere când au fost scrise aceste cuvinte, pr. știa că Turcia era pe o pantă descendentă.

    Ceea ce între timp, o dată cu pățania asta, nu cred decât că a continuat să decadă.

    Si pentru autorul blogului, da. Dumnezeu este iubire. Da, Dumnezeu vrea mântuirea păcătosului. Dar dacă păcătosul este ignorant la chemarea lui Dumnezeu, ba Îl mai ia și în derâdere, atunci iubirea lui poate să și ardă. Și cum lumea întreaga e pe-o panta descendentă, sa nu ne miram de aceste avertismente. Chiar și prin cutremur.

    • „ ba Îl mai ia și în derâdere, ” – Și cum l-au luat în derândere pe Dumnezeu copiii ăia de sub dărmături?? Ce prostii scrieți pe-aici..

    • Dacă rupem din context, sigur ca nu înțelegem decât ce vrem noi, cu scuzele de rigoare. M’ am simțit apostrofata eu credeam ca textul este un eseu pe care îl Ineleg toți cititorii părintelui Florescu și chiar rezonează cu el nu mi_ am dat seama ca ai voie sa comentezi tot ce îți trece prin cap xand ai o tastatura atât de la îndemână, mea culpa! Eu am presupus a priori ca aici nu este vorba despre cutremure, despre Turcia,și mai presupun ca dacă ar fi fost înțeles mesajul înainte de a ne explica patintele ce a dorit sa ne transmită, nu ar fi existat atâtea comentarii

  13. Cred că punctele diferite de vedere, transformă mesajele într-o dezbatere teozofică semănând izbitor cu dialogul dintre Iov și prietenii săi. Două lucruri fundamentale trebuie neapărat luate în calcul acolo: pe de o parte Iov era „subiectul unei dispute” (ceea ce e destul de trist, pentru un suflet curat, și face discordanță în percepția omului despre judecata lui Dumnezeu), iar pe de alta, paradoxul comic al provocării: Iov NU se putea răzvrăti decât dacă Dumnezeu Însuși i-ar fi luat Duhul Său, fie numai pentru o clipă. (A mai încercat și Iona o „glumă” cu Dumnezeu, dar l-a cam costat!)
    Astăzi, oricât ne-am crede deasupra altora, TOȚI purtăm povara unor greșeli comune care-L îndreptățesc pe Dumnezeu să îngăduie uragane, foc, inundații, secetă, război, cutremur… Buni sau răi, numai Dumnezeu decide când ne cheamă la El. Desigur, ne rugam mereu: „Sfârșit creștinesc vieții noastre, fără durere, neînfruntat, în pace…”, dar sfâșitul – oricare ar fi el – va fi creștinesc în măsura în care ne găsește pregătiți!
    Faptul că unii numesc „mânia lui Dumnezeu”, alții „dreptatea”, iar alții „judecata”, nu schimbă cu nimic lucrurile. Orice moarte (tragică sau nu), orice calamitate, orice dezastru este pentru fiecare dintre noi „o telegramă”, și nu știm când sau cum ne va veni rândul. NU suntem deloc mai buni, ci doar mila lui Hristos-Dumnezeu, (personal am auzit frecvent de mânia lui Dumnezeu, dar niciodată de mânia lui Hristos!), mila Măicuții Sale și rugăciunile sfinților mijlocitori… Acolo este meritul pentru care suntem cumva feriți, nicidecum că noi… greșim mai puțin! Să mulțumim pentru asta, și să veghem mai cu atenție la alegerile noastre, pentru tot restul vieții!

  14. Iertați, părinte! Nu știu la cine faceți referire dumneavoastră. Dar ce ar fi de făcut dacă întâlnim astfel de preoți sau de simpli “credincioși” gata să scoată sabia și să atace? Am cunoscut un preot care, aș spune eu, nu e demn de locul de cinste la care e pus. E foarte popular, lucrează intens la imaginea lui, dar sigur nu e normal cum vorbește, cum gândește, cum se comportă. Din fericire, cunosc mult mai mulți preoți buni. Am fost foarte pornită împotriva lui, am vrut chiar să-i fac plângere oficială la vreo autoritate superioară, dar lumea m-a oprit. Unii mi-au spus să… iert, să-mi văd de viața mea. Alții mi-au spus să nu mă lupt cu un colos. Știam și că Dumnezeu nu vrea războaie în numele lui, iar o atenționare din partea unei ființe nereprezentative social nu ar fi stârnit decât mizerie, că s-ar fi considerat a fi “atac la adresa bisericii”. Deci nimeni nu m-a încurajat în acest sens, deși, practic, eu în mintea mea aș fi făcut “dreptate”.
    Deci ce facem dacă dăm peste asemenea oameni, unii chiar propovăduitori ai Evangheliei? Îi ignorăm pur și simplu, închidem ochii, “iertăm”?
    Vă mulțumesc pentru textele minunate care ne deschid ochii, pentru răbdarea de a explica, pentru munca depusă.

    • Chiar nu știu ce să vă răspund, pentru că nu înțeleg bine în ce situație ați fost pusă. Dacă ceva nu vi se pare în regulă, și e grav, vă puteți adresa episcopului său.

    • Cred ca mi s_ a fragmentat mintea, am uitat de la ce argument am plecat dar am înțeles esența, citind cu atenție, chiar din titlu,nu trebuie sa facem analiza pe text as zice ca se pierde esența tot disecand pe bucatele, textul este un Intreg.

  15. O mica exegeza floresciana:
    Autorul acestui blog are o profunda experienta a pacatului, caci a facut multe si mari. Are si o mare experienta a suferintei umane, caci a fost mult încercat de necazuri. La vârsta lui si la toate prin cele care a trecut, ultima lui aplecare ar fi sa se umfle în pene cu aceste postari, sau sa caute sa învete pe cineva ceva. Singura lui dorinta este sa împartaseasca câte ceva din viata lui cu cititorii blogului.
    Nici doctoratul în filologie, nici anii de traduceri si lectura teologica, sau timpul petrecut în parohii nu-l fac exceptie de la regula criticii. Dar nici pacatele facute si nici suferinta îndurata nu-l fac exceptie de la regula respectului.
    Este constient de simplitatea si limitarea postarilor care, de altfel, sunt departe de a acoperi totalitatea experientei umane sau vastitatea problemelor teologice. Sunt doar simple postari la îndemâna tuturor.
    Lectura unui text nu este identica cu textul în sine. Ceea ce ajunge la creier nu este indentic ce ceea ce scrie pe ecran sau pe hârtie. Un text nu-l reprezinta exhaustiv pe autor.
    Întelegerea gramaticala / literala a unui text nu este identica cu mesajul transmis de acel text. Un text este un vehicul ce poarta o încarcatura.
    Citirea unei prescrieri a unui medicament nu înseamna automat si întelegerea chimica sau medicala a acelui medicament. Un medic face cel putin 6 ani de studii ca sa poata prescrie un paracetamol pe care toata lumea îl gaseste în farmacie. Accesibilitatea paracetamolului nu implica nici accesul la productia lui farmaceutica, nici libertatea de a-l recomanda altora. Întelegerea felului în care se foloseste paracetamolul nu înseamna si vindecarea prin folosirea lui.

    • Părinte, mulțumesc pentru limpeziri. „Lectura unui text nu este identica cu textul în sine”- asta aș pune ca avertisment mai ales pe fiecare carte teologică, începând cu Biblia.

Lăsați un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s