Un car cu lemne pentru Bărăcani

Citesc că într-un sat din Moldova o bătrână a murit de frig zilele trecute, iar pe soțul ei l-au găsit reporterii aproape degerat, într-o căsuță cu geamurile sparte. Aveau niște lemne în curte, dar voiau să facă economie. Asistenta socială din comună a declarat că nu știa de ei. Mă întreb dacă asistenții sociali au și program de teren, sau așteaptă să ajungă la birourile lor „cazurile” vulnerabile și disperate.

Dar mai mult mă întreb dacă în sate de felul acesta preoții mai fac vizite pastorale, altele decât cele din goana Crăciunului și a Bobotezei. Dacă-și cunosc credincioșii și greutățile acestora, din casă în casă, dacă alertează ei înșiși serviciile sociale când e nevoie, sau dacă pun mână de la mână în parohie, să-i ajute pe cei mai nenorociți. Nici nu vreau să mă gândesc ce e prin parohiile de oraș, cu mii de familii „arondate”, cărora nu le mai trece nimeni pragul, să le spună simplu, omenește, am venit să văd cum o duceți și ce pot să fac pentru voi.

Cu ocazia asta mi-am amintit de povestea de mai jos, pe care am scris-o acum vreo zece ani, dar nu știu cum a dispărut de pe blog. Scena finală a inspirat între timp o secvență din scenariul unui scurtmetraj prezentat la Cannes în „Quinzaine des Réalisateurs” („O umbră de nor”, regia Radu Jude, 2013).

© Constantin Prodan, pentru „Jurnal scoțian”

Un car cu lemne pentru Bărăcani

Pe vremuri, la mine în parohie, într-un sat de la marginea județului, mă jucam din când în când de-a Moș Nicolae. Sat mic, necăjit, 80 de familii. Noroc de niște oameni buni care mă ajutau. Mergeam la Polirom, la Silviu Lupescu: „Silviu, am în sat niște oameni prăpădiți, dă-mi niște bani să le iau de mâncare”. Și Silviu scotea din buzunar. Mergeam la Spitalul „Sfânta Maria”, la domnișoara doctor Simona Gavrilescu: „Simona, am în sat niște copii bolnavi și n-avem medic. Nu vii tu să-i vezi?”. Și Simona își punea cizmele de cauciuc și venea. Fără ei n-aș fi scos-o la capăt, măcar așa, cât de puțin.

Odată, de un Sfântul Nicolae, dau peste o casă cu douăsprezece suflete, dacă se poate numi casă patru pereți lipiți cu lut și acoperiți cu resturi de tablă. Vreo șapte-opt copii înghețați, două surori mai mari cu burta la gură, părinții, fără slujbe, munceau cu ziua și trăiau din te miri ce. Tocmai ce aduseseră un cărucior de „ciocane” și umpluseră casa de fum. „Da’ n-aveți lemne?” întreb și eu, ca să zic ceva. „N-am apucat să luăm”, spune bărbatul, „sunt tare scumpe”.

Nu mi-a mai tihnit seara. M-am dus la nea Costache, epitropul bisericii. „Nea Costache, câţi bănuţi avem la biserică?” O nimica toată, dar tot ajungeau de-un car cu lemne. I-am luat pe toți și i-am dus omului. „Uite, ia mâine un car cu lemne, și duminică să veniți la slujbă”.

Duminica următoare au fost toți în biserică. Lumea a cârtit puțin, că de ce cheltui banii bisericii pe Bărăcani (așa le era porecla, de la baraca în care locuiau), dar văzându-i frumușel la slujbă, și pe copilașii lor morfolind cuminți prescuri, m-au iertat.

Bărăcanii n-au mai lipsit de-atunci din biserică. După câtva timp, ne-am făcut și cumetri, că una din fete a născut un băiat și au venit să li-l botez. Iar când a fost să facem biserică nouă în sat, au fost printre primii să dea o mână de ajutor.

Bărăcanii s-au aranjat, dar eu era s-o încurc la vremea aceea cu șefii mei. Când să fac „raportul contabil” anual (orice paroh are datoria aceasta, să arate cum a cheltuit banii enoriașilor), am luat formularul, l-am sucit pe toate părțile. Unde să trec banii bisericii, pe care-i dădusem Bărăcanilor? Erau acolo tot felul de rubrici: lumânări, tămâie, botezuri, morți, nunți, dascăl, curent etc., dar niciuna „pomană” sau „milostenie”. Am luat pixul și am scris apăsat, la sfârșitul formularului: „De pomană: un car cu lemne pentru Bărăcani. 300000 lei”.

Duc raportul, îl ia părintele protopop, îl întoarce pe toate părțile, vede că nu-mi plătisem „dările” către episcopie. Se uită lung la ultima pagină. „Ce e aia, de pomană”?, mârâie în colțul gurii. „De pomană, adică milostenie”, zic. „Adică am dat un car de lemne de pomană unor săraci”.

Mă privește peste ochelari. „Din banii parohiei?” „Păi aș fi dat din salariul meu, dar nici eu nu mă ajung cu banii”.

Lasă hârtia deoparte. „Mă, tu ai venit să faci pe nebunul cu mine? Asta se cheamă delapidare de fonduri”. „Așa se cheamă?”. Se enervează. „Așa! Faci pe deșteptul. Las’ că văd eu ce-o să-i spui Preasfințitului”. „O să-i spun că așa m-a învățat Mântuitorul, să delapidez banii parohiei și să-i împart cu toți sărmanii”. Până la urmă m-a iertat protopopul, cât că era om bun, cât că i-oi mai fi spus eu și altceva, că eram rău de gură.

În fiecare an, de Sfântul Nicolae, îmi amintesc de Bărăcani și de carul cu lemne. O nimica toată, la urma urmei, niște firmituri de la masă, dar care au schimbat viețile a doisprezece oameni, așa cum, mai demult, o Pâine întreagă i-a schimbat pe alți doisprezece, și așa a început totul.

Nu e bine că-mi amintesc și, uite, mai și povestesc spre lauda mea, așa că mi-am cam pierdut plata în cer. Doamne, știu că Te-am supărat, dar măcar pentru rugăciunile Bărăcanilor, miluiește-mă pe mine, păcătosul. („Jurnal scoțian”, 2011)

12 thoughts on “Un car cu lemne pentru Bărăcani

 1. Doamne, Părinte, e atăta sărăcie in țara asta! Mai ales bătrânii au niște pensii de mizerie, evident nu toți. Cei fără școslă care au făcut zeci de ani munci grele, in medii toxice, cum îmi povestea un șofer de taxi de mama lui, pe care nici el nu o poate ajuta că are rate la cass, mașină etc, abia se descurcă. Zilele trecute o făptură mititică, de vârstă incertă, intr-un scaun pliant, in fata unui mare magazin alimentar. Am intrebat-o ce e cu ea, de ce stă așa in frig ( erau 3 grade), ce așteaptă. Mi-a spus că e epileptică, i-au fost luați copiii si se mai îngrijesc niște vecini de ea, ca să nu le fie chiar o povară atât de mare, vrea și ea dă contribuie cu ce poate cerșind. I-am dat o sută de lei si a început să plângă, voia da îmi sărute mâinile, am încercat să o liniștesc, m-a intrebat cum mă cheamă ca să se roage pt mine, am intrebat-o și eu același lucru, O cheamă Elena Cristina.
  Și ,Doamne , câți ca ea! Aici, printre noi tăcuți,, neștiuți, anonimi.

  Vă rog să mă iertați!

 2. Domnișoara doctor nu mai este, a lăsat amintiri frumoase tuturor. Contabilitatea sărăciei se învața cel mai greu 😦

 3. Buna seara parinte. Vă “urmăresc” demult că tare îmi place cum scrieți. La început îmi plăcea cum ați trăit aventura emigrării pt că si noi suntem plecati, dar acum îmi place tot ce scrieți pe blog. Si mă bucur că ați pomenit-o pe Simona, Dumnezeu s-o odihnească, ne-a fost prietenă şi nouă

 4. Preoții ca preoții, dar și noi, creștinii.

  Sâmbătă am trecut pe lângă un om fără casă, mirosea urât. A șoptit ceva “vă rog să ajutați”, am mers mai departe.

  Duminică după slujbă nu aveam chef de oameni. O doamnă m-a întrebat: “domnu, îmi dați și mie un ban” – nu m-am uitat la dumneaei și am mers mai departe, zicând în gându-mi că aș fi ipocrit să o ajut și să nu îi ajut pe ceilalți șase – șapte din curtea bisericii.

  Meschinăria-mi alternează. Voi spovedi iarăși acestea. Și voi merge mai departe. Sper, mai puțin meschin…

  Ce voiam să spun e că nu sunt doar preoții de vină.

 5. Nu vi se va lua plata din Ceruri pentru povestirea faptei bune, Parinte! Ca si daca s-ar lua s-ar pune din nou pentru cei pe care i-ati alinat si inspirat prin poveste!
  La multi ani si multe bucurii!

 6. salve@ …? depărtările nu au aceleași plobleme?8 colici, limbricici și colive în colibe?.

Lăsați un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s